MFA

MFA známé též jako Made For Ads, anebo Made For Adsense, je způsob prezentace obsahu s důrazem na zobrazování reklamy. Tento obchodní model vznikl ze stránek původně určených k využívání cenové arbitráže. Díky snaze optimalizovat na určitá klíčová slova, pro lepší cílení reklamních ploch, totiž zaujal i vyhledávače. Tehdy vznikly první pokusy, které měli za cíl pouze dobré pozice v SERP vyhledávačů.

MFA se dá poznat podle velkého množství reklam na stránce, která je rozmístěná často tak, aby nabádala ke kliknutí. Průměrné MFA má procento kliknutí na reklamu přes 50%. Reklama pěkně zapadá do stránky a často je zaměnitelná za navigační menu. Většina textu je na stránce pro lepší pozice ve vyhledávačích. Zbytek jen proto, aby stránka zůstala v indexu. Text nebývá automaticky generován a většinou i dává smysl. Ovšem struktura textu je určena pro vyhledávače, takže návštěvník po přečtení nadpisu a pár větách buď stránku zavře, anebo klikne na reklamu.

Dnešní MFA jsou cílené na slabiny vyhledávačů. Tvůrci většinou sledují výchylky a snaží se podle nich upravovat své nové kousky. Zároveň sledují konkurenci. Každé MFA je velice specificky zaměřeno a cílí se na long tail (dlouhé vyhledávané řetězce), které nemají moc velkou konkurenci, což je sázkou na jistotu. Nezřídka, ale dokáží tvůrci vyhrát i nad silným “seriózním” webem. Popravdě občas jediný způsob jak předehnat MFA je nahlásit jej provozovatelům vyhledávače. MFA s nevalným textem určeným pouze pro vyhledávač, na základě této stížnosti, je často penalizován.

Větší množství MFA zaměřených na podobné téma se nazývá MFA farma. Důmyslné prolinkování tématicky specifických MFAček je často tou nejsilnější zbraní proti vyhledávačům. Rozsah MFA farem je různý. Každý developer má své vlastní řešení. Někdy je prolinkování přímé jindy jsou po v skupinách po pěti či deseti. U google se dodržuje striktní tématické prolinkovování u seznamu se na to jde většinou silou.

Kolem obsahu bývá většinou PPC reklama. Oblíbená je adsense, kvůli vysoké ceně za proklik u specifických webů. V zahraničí se využívá i reklamy, která platí za vyplnění formulářů, anebo nějakou jinou akci. U nás byl největší boom MFA v letech 2008 – 2009. V současné době se spíše používají minisite, které jsou odolnější proti penalizaci ze strany vyhledávačů a také jejich monetizace bývá trochu jiná.

MFA nemusí vždy získávat většinu návštěvnosti z vyhledávačů. Dá se využít i podpis na fórech či komentářích u blogů. Zvláště flame diskuze a komentáře mohou za hodinu “komentování” vydělat i několik stovek korun.

Na rozdíl od minisite nebývají MFA jistou investicí do budoucna. V podstatě porušují pravidla vyhledávačů, tedy text pro lidi. Často jsou penalizovány. Samotné MFA moc nefunguje a je nutné vytvořit síť (farmu). Také to chce sledovat aktuální trendy optimalizace a podle toho vytvářet nové kousky. Vždy procházejte konkurenci podle toho jak si vede v SERP. Sledujte co se mění, porovnávejte jejich MFA s těmi vašimi. Sledujte každou odchylku, aby budoucí generace byla lepší než ta předchozí.

Obecně jsou MFA vnímány jako odpad. Pokud se rozhodnete někdy o nich bavit na odborných fórech, reakce většiny bude více než negativní. Jestli hledáte inspiraci zaměřte se na zahraniční fóra. Přeci jen MFA často vítězí na konkurenční fráze, kam se běžný web dostává za velké peníze. Krom zkušeností s tvorbou a optimalizací webů pro vyhledávače vás ještě MFA naučí trpělivosti. Je to totiž na dlouhou než budete dělat MFA, které vydělají za měsíc pár desítek dolarů 😉


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

8 komentářů

  1. Myslím, že největší rozmach MFA u nás způsobila dostupnost levných .info domény. U nich ani začátečník nic neriskoval a mohl si být skoro jist, že náklady vložené do domény se mu vrátí zpět. A v kombinaci s nějakým freehostingem to byla skoro jistota.

  2. Pekne napísaný koniec. Je to vážne tak, že človek potrebuje dosť skillu na to, aby vytvoril sieť MFA-čiek, ktoré aj budú zarábať. Na nete sa objavil nejaký človek, ktorý vraj zarábal stovky USD denne z pár MFA-čiek. Vydal knihu a začal ju predávať a propagovať, že ak uvidí stránky vytvorené jeho metódou, pokojne ich odkúpi za 10 000 USD. Celkovo mi to ale prišlo ako podvod. Mal tam dokopy asi 30 MFA-čiek, takže si myslím, že nech by sa snažil ako by sa snažil, stovky USD denne by nevytiahol…

  3. Je to totiž na dlouhou než budete dělat MFA, které vydělají …

    Ještě nedávno bylo celkem snadné masově sbírat BFU na Seznamu, ale aktuálně většina mých MFA vydělává pár drobných. Minisite je sice o něco lepší, ale chce to opravdu síť více webů. Osamocené webíky už dneska moc šancí nemají.

  4. MFA je super, donucuje tvůrce vyhledávačů zlepšovat své “dítě”.

    Jinak flame spam na diskuzích je velmi dobrý nápad!

    Pravděpodobně ti víc lidí klikne na podpis, pokud to bude flame, než když napíšeš něco smysluplného.

    Je to takový to “co je to zase za blbce” a nakonec je za blbce ten dotyčný, který ti tím vydělá nějakou tu korunu.

  5. Říci o MFA, že je super, je stejné, jako říci totéž o SPAMu.

    SPAM nutí dělat antispamy, což je věc navíc, která s poštou nemá nic společného a bez spamu by být nemusela.

    MFA nenutí zlepšovat vyhledávače, které mají dobré vyhledávací algoritmy už nyní. Nutí jen zavádět různé penalizace, které jsou opět nutné ale jen kvůli podvodníkům. Běžným uživatelům to nic nepřináší.

    MFA a flame jsou prostě sra***, a kdo je hájí, je sra*** taky.

  6. “flame jsou prostě sra***, a kdo je hájí, je sra*** taky.”
    – tohle je taky flame 🙂

    Můj názor je, že vyhledávače by byli méně kvalitní, nebýt MFA.

    Neříkám, že taktiku flame budu používat.. Jen říkám, že flame je dobrý způsob jak vydělat (i když nemorálně) nějakou tu korunu.

  7. Docela mě pobavila věta “Důmyslné prolinkování tématicky specifických MFAček je často tou nejsilnější zbraní proti vyhledávačům.” Je to docela zajímavý vztah. Vyhledávač jako nepřítel, bez kterého ale MFA fungovat nebude.

  8. Klasickým starým MFA už odzvonilo, vyhledávače je poznají. Teď jsou v kurzu MFA weby s 5-ti a více podstránkami. Chudák uživatel, který to nechápe, naráží na internetu na tuny webů, kde jsou informace k ničemu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.