Překlady General Public Licence

Na stránkách GNUGPL.cz se objevily neoficiální překlady GPL (General Public Licence), tedy licence pro používání svobodného software. Vzhledem k tomu, že tento formát je velice oblíbený hlavně pro tvůrce různých modifikovatelných skriptů, si konečně můžete přečíst pěkně český o čem to vlastně je.

Na zmíněné stránce naleznete překlad všech tří verzí.

Něco z historie. Licence sepsal v roce 1989 Richard Stallman pro projekt GNU. Hlavním účelem byla snaha vytvořit jednotnou licenci, která by platila pro všechen software bez nutnosti úprav. V té době existovalo více podobných licencí, ale problémem byla jejich neohebnost. GPL se prosadila hlavně díky Linusi Torvaldsovi, který jí použil pro vytvoření jádra operačního systému Linux. GPL patří mezi nejoblíbenější licenci pro tvůrce svobodného software současnosti.

Obecná veřejná licence GNU v.1
GNU GPL v.1 – vytvořena 1989. Zaručuje že distributor bude dodávat software i formou čitelného zdrojového kódu. Dále, že celý software jako celek musí být čitelný. Nelze tedy distribuovat jen část pod licencí GPL.

Obecná veřejná licence GNU v.2
GNU GPL v.2 – vytvořena 1991. Byla přidána silně restriktivní pasáž ohledně omezování šíření. Pokud by se někdy někdo pokusil přidat do software jakoukoliv věc, která omezuje jeho úpravy, tak se už dále nejedná o GPL software.

Obecná veřejná licence GNU v.3
GNU GPL v.3 – vytvořena 2005 – 2007. Důvod průtahů byla diskuze o této licenci, tak aby odrážela potřeby současnosti. Zároveň bylo třeba zahrnout všechny potřebné právní drobnosti. Řeší problémy patentů, internacionalizaci a autorských práv. Autor software také může přidat podmínky a požadavky na používání díla.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.