Facebook aplikace jedině s SSL certifikátem

Už je to nějaký ten pátek co na IglooNET blog vyšel článek SSL Certifikát povinně pro Facebook Aplikace. Celkem mě překvapilo, že se o tom na 3W fórech (Webtrh, Webdeal, Webfair) nemluví. Přeci jen právě zde se nejčastěji prodávají FB aplikace, stránky, uživatelé, “Lajky” na desítky tisíc, prostě všechno, co se na FB zpeněžit dá.

O co vlastně jde?

Facebook se už více jak rok intenzivně snaží něco dělat v otázce zabezpečení a ochrany soukromých údajů. (Ne)nápadně mu totiž začínají šlapat na paty úřady pro ochranu osobních údajů ve více státech. Například v jedné ze spolkových zemích Německa Schleswig-Holstein zakázali webmástrům vkládat na stránky tlačítko Like (Líbí se mi) pod pokutou 50 tisíc EUR. Snadno by se mohlo stát, že stížnosti od úřadů z různých zemí EU, povedou k angažovanosti europarlamentu a pak by z toho teprve byl problém.

Facebook tak alespoň musí vytvářet dojem, že s tím něco dělá. Investovat do osvěty BFU, tedy uživatelů, kteří stejně odkliknou naprosto všechno, aniž by si to přečetli, nemá moc cenu. Takže to musí odnést tvůrci aplikací.

Začátkem roku 2011 se tak začalo experimentovat s podporou SSL certifikátů. Tedy propojením přes zabezpečený protokol HTTPS. Po zdárném odladění, tedy od 1.října 2011, už to bez zabezpečeného protokolu nejde.

Kromě aplikací jsou postihnuty i vstupní stránky, eshopová řešení na FB, různé soutěže a samozřejmě cokoliv, co zprostředkovává obsah. Tedy i iFrame.

Takže, jestli si chcete na zakázku nechat udělat něco z výše zmíněných věcí, měli byste vědět, že bude potřeba se postarat i o SSL certifikát. Ono je s tím trochu více práce. Kdyžtak koukněte na facebook-certifikat.cz, je to informační stránka společnosti ssl-certifikaty.cz, která slibuje, že se vším poradí a pomůže zprovoznit.

1 komentář

  1. super, už bylo na čase.. Já mám https aktivní už dlouhou dobu a aplikace právě v tomto režimu nefungují. Takže se muselo https vypínat a pak znova zapínat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.