Kladivo na čarodějnice

Dneska jsem našel akční článek na root.cz Hlásit spam se vyplatí, aneb jak jsem pomohl chytit spammera, který rozhodně stojí za přečtení. Autor článku v něm popisuje jak se rozhodli dopadnout klasického fórum spamera, který do diskuze velkých serverů hodil affiliate odkaz společnosti ING. Nakonec se jim to i díky spolupráci s provozovatelem sítě podařilo.

Nestává se v dnešní době zas tak často, že by někdo spammera potrestal. Na emailovou adresu uvedenou na firmy.cz mi chodí jeden spam za druhým. Přestal jsem je hlásit v okamžik, kdy mi z UOOU přišla odpověď, že s tím pořádně nedokáží nic dělat, protože je zákon příliš mírný. Ne že by byl úřad až tak bezzubí. Dvě stížnosti po zhruba půlroce dotáhli až do konce. Jeden spammer dostal menší pokutu a druhý, který to přehnal a stížností bylo hodně to schytal za pořádnou pálku. Nová generace spammerů se ale naučila vše obcházet.

Tak schválně, kdyby jsem vám poslal do emailu aktivní (klikatelnou) adresu http://spéjmujeme.cz/spam.php?IdBlbceCoKliknul=12587446 myslíte že by to byl na UOOU prošlo? Odpověď je ano prošlo. Celý incident ale naštval jednoho člověka, kterého znám jen z “přátel” na FB. Přišlo mu to taky a dal si tu práci, že všechny firmy, které na stránce měli reklamu obeslal a zajistil dotyčnému spammerovi ban, alespoň to provozovatelé reklamních systémů a obchodů přislíbili. Zadostiučinění? Těžko. Tady by jsme asi spíše radši četli palcové titulky ve všech novinách a kochali se fotkami člověka, co skrývá tvář před světem, protože nejspíš dostane podmínku. Ale no tak neříkejte že ne 😉

Další oblíbenou fintou emailových spammerů je odkaz na zákon a žádost o souhlas se zasláním. Přitom je vše reklamně podstatné už v samotném emailu. Tak tady prý spravedlnost bezzubá není. Osobně jsem nikoho nenahlásil. Poslední dva roky už místo toho jen mažu s neutrálním výrazem na tváří. Ale kámoš (tentokrát reálný) ano a UOOU to opravdu řeší. Výmluva na zákon nepomáhá. Dokonce v tomto případě je přitěžující okolnosti, nemůžou se vymlouvat na neznalost zákona. Jaký bude trest za tento nelegální spam zatím nevím, ale počítám, že do čtvrt roku mu přijde vyrozumění. V konečném důsledku ale záleží kolik tam spamující firma nacpe reklamního obsahu.

A teď třetí oblíbený způsob jak zamaskovat SPAM. “Právě jste provedli registraci na BudemeVámPosílatSpam.cz …” Znáte tuto větu anebo něco podobného? Často je nutná “deaktivace” anebo jiná zdlouhavá akce, která proběhne nejdříve za 72 hodin. V každém případě vám budou chodit spamy, dokud se toto “nedopatření” nevyřeší. Jak tohle bude řešit UOOU nevím. Asi by to chtělo dav pár tisíc naštvaných majitelů emailových schránek, kteří stráví několik minut nahlášením SPAMu.

Teď mě napadlo, že to nahlašování odrazuje lidi. Nechce někdo udělat plugin/addon do různých emailových klientů, který by předvyplnil stránku pro nahlášení? Mohl by jej nazvat třeba kladivo na čarodějnice 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. To samé mne napadlo. Proč není tlačítko „nahlásit spam“ alespoň na seznam.cz nebo na gmail.com a v outlooku.

  2. S UOOU mam stejnou zkusenost. Doslova napsali, ze pokud je v obsahu mailu pouze odkaz, tak to neni >reklamni sdeleni<. S tim samozrejme vsichni znali nesouhlasi 🙂
    Sel jsem na tom sam – nastavil jsem filtry v postovnim klientovi a sem tam neco proklouzne. Toho rozesilace spamu jsem podle IP vypatral nekde v Belize, takze totalne nepostihnutelny.

  3. Já jsem ten článek taky četl, protože mě ohromil ten nadpis, myslel jsem že konečně poslali do lochu někoho z té pakáže, co mi denně zasírají mailbox všema těma “výbornýma” nabídkama. A oni místo toho jenom donutili nějakyho studentíka, kterej na pár fór dal affiliate odkaz, aby se omluvil. No, to se teda fakt vyplatilo 🙁

    Já jsem dřív taky posílal stížnosti na ÚOOÚ, ale pak mi od nich jednou přišla odpověď, že stížnost, kterou jsem podal asi 3 roky před tím, byla uzavřena s tím, že se sice podařilo dopátrat počítač, ze kterého byl spam odeslán, ale nepodařilo se prokázat žádné konkrétní osobě, že to byla ona, kdo ten počítač k odeslání toho spamu využila.

    Takže když “někdo” z MÉHO počítače odešle spam, který propaguje MŮJ produkt, tak to nestačí na to, aby MNĚ dal úřad pokutu, ale musí ještě nějak prokázat, že jsem to byl opravdu já osobně. Asi by museli najít svědka, který by na mě ukázal prstem, že mě viděl ten spam rozesílat. Což mi připadá k smíchu. A to byla prosím jediná reakce z ÚOOÚ, jakou jsem kdy dostal, ostatní moje stížnosti tam asi leží někde pod stolem do dneška, takže od té doby už na to kašlu a jenom to označím jako spam v GMailu a doufám, že Google se nějak sám postará o to, aby mi už podobný spam nepřišel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.