Odvetné útoky za MegaUpload se přesunou i do ČR

Redakce slovenského webu Zive.sk prý obdržela zprávu od Anonymous, že se dness 23.1.2012 v 18:00 uskuteční útok proti stránce České protipirátské unie cpufilm.cz. S velkou pravděpodobností jednat o DDoS útok.

DDoS (Distributed Denial of Service) je druh “útoku”, který má vést k přetížení cílového serveru. Spočívá v masívnímu nárustu dotazů na server. Jednoduše řečeno, když na server v jeden okamžik příjde 1000 lidí a neustále obnovují stránku (posílají dotaz na server), může dojít k nedostupnosti systému až pádu systému na serveru.
– Prvním projevem je zpomalení serveru. Než se zobrazí obsah musíte si počkat i několik desítek vteřin.
– Následuje nedostupnost stránek. Server začne posílat prohlížeči chybu 503.
– Server už neodpovídá vůbec.
Jak moc bude útok úspěšný záleží i na přesném cílení. Například cílení na stránku, kde proběhne nějaká chyba, která se zaznamená do logů pro debugování skriptů může mít za následek i zahlcení harddisku.
Anonymous zřejmě použijí stovky “zombie počítačů”, tedy počítačů, které reagují na jejich příkaz. Jejich majitelé si toho ani nemusí všimnout.

Rozdíl mezi DDoS útokem a Hack
U nás to média pěkně pomotala. DDoS se obecně nepovažuje za zákeřný útok, spíše jako forma protestu.

DDoS je jako demonstrace před radnicí. Náměstí a okolí radnice zaplaví tisíce lidí a na protest blokují východy a nedovolí radním vyjít ven. Dokud tam protestující budou musí radní sedět uvnitř.

Hack má mnoho podob od mírumilovných až po opravdu zákeřné. V našem případě by to mohla být skupina lidí, která se potaji dostane do radnice a ukradnou/okopírují si důležité dokumenty. Ty využijí jako důkaz například korupce, pro svůj boj. V extremním případě by například mohli radnici zapálit.

Pokud v 18:00 prijdete na cpufilm.cz budete spoluviníci útoku?
Technicky vzato ano, protože se budete podílet na přetěžování serveru. Vzhledem k tomu, že spousta lidí bude zvědavých možná ani žádní Anonymous nebudou potřeba 🙂

EDIT: 23.1.2012 17:51 – tak web cpufilm.cz padnul 10 minut před zahájením útoku. Asi se chtělo moc lidí podívat jak probíhá takový DDoS útok 🙂
EDIT2: Útok skutečně začal 17:10 viz. @4n0n_k1x1


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. a jak jsem četl tak bububu zabralo – Uploadstation, FileSonic a FileServe končí radši samy, tedy budeš si moc stáhnout pouze svoje soubory. Uploadbox končí úplně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.