ACTA v ohrožení?

Masivní protesty v sousedním Polsku vedli k pozastavení ratifikace smlouvy. Polský premier Donald Tusk řekl: “Domnívám se, že argumenty pro pozastavení ratifikace jsou oprávněné. Podpis smlouvy ACTA nedoprovázely dostatečné konzultace se všemi zúčastněnými stranami. Proces ratifikace bude zmrazen, dokud nezmizí veškeré pochyby. Asi si to vyžádá i posouzení polských zákonů. Také nelze vyloučit, že dokument nakonec schválen nebude.” Malá bitva vyhrána, ale válka je stále v plném proudu.

A co Česká Republika?

Petr Nečas zařadil také zpátečku. Ratifikace smlouvy byla pozastavena. Očividně to nejde tak znadno jak se plánovalo. Protesty které přitáhly pozornost médii zřejmě splnily svůj účel. “Opravdu se musíme podívat na to, co by to obnášelo v reálném životě.”

Ani u nás není zdaleka vyhráno. Odložení ratifikace na neurčito, může znamenat že dohoda může být velice rychle schválena. Prostě se poslanci jednoho dne v poloprázdné poslanecké sněmovně rozhodnou a bude to. V podstatě jediný, kdo to může zastavit je náš prezident. Bez jeho podpisu bude prosazení ACTA daleko náročnější. Jeho prostě nějak narychlo obejít nejde.

No v každém případě tato bitva se podařila vyhrát. ACTA u nás bez povšimnutí neprošla. Podle mě by se toto nestalo bez podpory Pirátské strany, která ukázala, že nejsou jen “bandou děcek”, jak je mnoho lidí nazvalo. Zorganizovali regulérní protesty a dostali své názory do médii. Takže pirátí díky 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. yes. Měnit zákony je potřeba, ale acta není nejlepší řešení, takže v budoucnu bude acta opravená, převylepšená a nakonec i schválená :/

  2. Řekl bych, že se ODS zalekla rostoucích preferencí Pirátů, tak to musela na chvíli zklidnit… Svou roli určitě sehráli i Anonymus, databáze členů ODS jistě nebude to jediné co se dostalo ven. Myslím, že pan Nečas dostal mail ještě s něčím..
    Každopádně Piráti dělali svou práci a dělali ji dobře!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.