Policie sestavila speciální jednotku proti “kyberzločincům”

Bezpečnost státu je v “ohrožení”. Nebzepeční “kyberzločinci” napadli oficiální stránky Úřadu vlády, web ODS a OSA. Policejní prezídium proto vytvořilo speciální jednotku, kde působí i člověk z BIS. Tato jednotka teď musí vypátrat kdo za zákeřnými “hackerskými” útoky stojí. A nebude to jednoduché…

Stojí totiž před nimi těžký úkol. Musí se prokousat velkým log souborem v kterém jsou zaznamenány IP adresy počítačů, které se účastnili DDoS útoku. Podle informací na idnes.cz to však zřejmě nebude stačit, protože: “I přesto je u policie expertů na informační kriminalitu stále stejně málo a musejí si navíc vystačit se staršími počítači”. No vypadá to, že bude muset stát vyhlásit novou megazakázku na nákup technologii a zřízení celé brigády lovců hlav hackerů. Jinak se nebudeme moct podívat na naše oblíbené stránky OSA. To by byla škoda co?

No a co “hackeři”? Tak na ty nová speciální jednotka určitě časem příjde, bouhžel to asi k ničemu nebude. Většina z nich totiž bude chodit teprve na základku a tudíž je nepůjde potrestat jinak, než zákazem počítače od rodičů. Aby si nová speciální jednotka ještě navysloužila přezdívku “Anti script kiddies team”.

A co ten zbytek? Ti kteří už jsou dál, než u mačkání F5? Přeci jen hacknutí webu ODS už je trochu dál než klasický DDoS protest. Podle mě na ně nepříjdou. Ti už určitě vědí, co jsou to proxy servery.

Ok dost zábavy. Fakt, že v ČR není žádné oddělení boje s kdyberkriminalitou mě dost překvapil. Kdo se tedy stará o phishingové stránky? Ukradené databáze plné osobních údajů? Vydírání lidí přes internet? Proč se začínají tvořit takovéto speciální jednotky až v momentě, kdy někdo hackne web ODS a ukradne z něj emaily jejich členů?


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. Ač nejsem odborník na hacking, tak si myslím, že log soubor s nějakými IP adresami půjde otevřít i na stařičkém počítači, co zvládá .txt soubory. To že se vynakládají miliardy špatným směrem (atrakce Internet do škol, pseudopodpora knihoven, tendry pro spřátelené mnohokrát předražené firmy…) je jasné snad každému. Na každý takový problém je přece sestavena supervyšetřovací komice, která má za úkol být hlavně drahá.
    Na DDoS útok musí být síť zkrátka dimenzovaná, což mě nepřekvapuje v případě ODS (nejsou na freehostingu?), ale již poněkud zaráží v případě FBI, případně dalších gov serverů v USA.
    Tím pádem (hodně teoreticky) by šel shodit celý internet ne? I když v tu chvíli by si “hackeři” podřezali větev i po sebou…Myslím, že nejsme v kyberválce, ale až nastane, tak to nebude moc legrace. Nyní již celý svět stojí na počítačích…pak už by to nebyla srandovní válka o úložiště dat, ale v podstatě realita – zpátky na stromy…

  2. Ono s tim “hacknutím” webu ODS to taky nebude tak horký, k těm emailům má přístup každej jejich člen 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.