Webhosting Attivo na pokraji smrti?

Pokud hostujete u společnosti Attivo.eu měli by jste možná vážně začít o přesunu jinam. Současná diagnoza by totiž byla: “Pacient je ve velmi kritickém stavu a šance na přežití jsou malé.”

V okamžiku psaní tohoto článku, je hlavní web Attivo nedostupný a weby zákazníků mají momentálně problémy. Údajně 2 dny už webhosting nefunguje a telefonní podpora je nedostupná.

Komentáře zákazníků na Facebooku k výpadku webhostingu Attivo.
Komentáře zákazníků na Facebooku k výpadku webhostingu Attivo.

Provozovatelem je společnost WebHosting s.r.o., která má dva společníky Business Enterprise One s.r.o. (51%) a Trustia Czech Republic, s.r.o. (49%). Právě na podíl toho druhého byla dne 12.9.2012 uvalena exekuce. (výpis z rejstříku [pdf]). Údajně se jedná o pohledávku ve výši 9000 CZK od Pražské energetiky.

Momentálně se na internetu nikde nenachází jakékoliv oficiální vyjádření a jediné co můžeme je domnívat se. Většinou se v takovýchto okamžicích do hry vloží jiná webhostingová společnost, která ráda odkoupí za pakatel zbývající klienty, kteří to vydrželi až do poslední chvíle. A takoví jsou k nezaplacení.

Na druhou stranu exekuce je na menšinový podíl a částka není tak vysoká, aby se to nedalo elegantně vyřešit. Možná Attivo svou smrt přežije. Ostatně o Angel Hostingu se podobně mluví už delší dobu, ovšem dvoudenní výpadek tam ještě nikdy nebyl.

Něco málo z historie hostingu Attivo

Kdy vlastně byl webhosting založen přesně nevím. Doména Attivo.cz je registrována k 1.11.2011, první reklamy jsem našel z konce prosince 2011.

Webhosting lákal na velmi nízké ceny. Za 25 CZK jste mohli získat neomezené přenosy, neomezené místo na disku, 1 databázi, 128 memory limit a 2GB na email. Měl i tarif za 50 CZK, kde byl dvojnásobný memory limit a 6GB na email. Nejednalo se tedy o klasický multihosting.

Attivo začal poměrně agresivní reklamní kampaní. 28.12.2011 se na webtrh.cz objevila reklama na základní tarif webhostingu za pouhou korunu na rok, což vzbudilo všeobecné povzbuzení i obavy. Inzerce se tuším objevila i na webdeal a webfair.

Začátkem roku začala společnost rozesílat reklamní emaily s nabídkou hostingu. Tuším jsem taky jeden dostal a smazal. Konkrétní znění najdete na webtrh.cz. V tom samém vlákně si zaměstnance Wedos postěžoval na kopírování textů.

18.8.2012 jsou hlášeny další větší výpadky.

Závěr

Zrovna nedávno se objevily problémy i u jiného menšího webhostingu. Vše se řešilo několik hodin, ale společnost o všem průběžně informovala na svém Twitter účtu. Osobně si myslím, že to je základ. Předejít zbytečným spekulacím a dát najevo, že se pracuje na vyřešení problému. Spousta webmástrů spravuje weby klientů a není nic horšího než nevědět odpověď na otázku “Proč mi nejde web?”

Hlavní stránka webhostingu Attivo

EDIT: 21:00 Hlavní stránka už funguje. Weby klientů nemohu potvrdit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.