Wedos překročil 100 tisíc domén

Společnost Wedos 23. listopadu odpoledne přesáhla metu 100 tisíc registrovaných domén. Jedná se o součet všech TLD, které mají zákazníci registrované právě u nich. Wedos o tom informoval prostřednictvím svého Twitter účtu a Facebookových stránek.

72% ze všech takto registrovaných domén má u Wedos přímo webhosting anebo pronajaté VPS. Konkrétně čistě na službu webhosting připadá 40%.

Wedos - statistika poctu domen, které mají hosting u nich

Vzhledem k cenové politice Wedos, by se někomu mohlo zdát, že většina z toho jsou levné domény, které lidé registrují jen proto že jsou právě v akci. Lidé pamatující starý medový webtrh si určitě budou pamatovat na .info doménovou horečku. Ovšem vypadá to, že doba tvorby superlevných MFA už asi pominula. Většina domén, které mají zákazníci Wedos registrovány jsou .cz domény (něco málo přes 69 tisíc). Ty prodává Wedos stále ještě za nákupní cenu – 125 CZK. Další by jsem si tipnul .eu domény, pak gTLD. Ovšem přesná čísla nemám. Pokud by někdo znal nějakou metodu jak se dá dostat k číslům, kolik má který registrátor registrováno domén, tak mi dejte vědět. Metody co znám jsou značně nepřesné.

V každém případě se Wedos přehoupl přes důležitou metu. Když nad tím přemýšlím, tak nad 100K domén mají v ČR ACTIVE 24, Gransy (Subreg), IGNUM, INTERNET CZ (Forpsi) a ZONER (Czechia). Další hranice by v duchu počítání achievementů online her měla být někde kolem 250K. Ale tady jsem trochu skeptický. Sice trh v ČR stále slušně roste, ale rozhodně není neomezený.

Wedos expanduje pěkně to je pravda. Jede si na své marketingové vlně, kde nemá konkurenci a nabírá si své fanoušky. Popravdě mi to přijde, že mu na ní nechtějí ostatních provozovatelé hostingových služeb ani konkurovat. Prostě nemají zájem. Nevím jestli to je dobrý nápad. Možná by stálo za to některému z dinosaurů udělat dceřinou “wedos like” firmu. Technické zázemí a zkušenosti na to mají.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. Dobrý den,

    ano, většinu dalších domén tvoří domén .eu, kde jich máme aktuálně přes 21 tisíc a jsme druhý největší český registrátor.
    Počty domén nezjistíte. Jsou jen statistiky .cz, 100 největších .eu a potom nějaké z webhosting.info.

    Většina služeb jsou služby spojené s hostingem (webhosting a VPS), což je pro nás ten příjem. Jinak bychom nemohli již druhý měsíc překročit obrat 3 miliony za měsíc (z čehož méně než 1/3 dělají domény) a to i po všech našich slevových akcích.

    O tom, že u nás nehostují jen nějaké jednoduché weby hovoří například i datové toky, které máme z klasických hostingů (bez převahy dedikovaných a vlastních serverů) zřejmě největší (http://datacentrum.wedos.com/traffic.html) . Neberte to jako měřítko úspěchu, ale jen jako doplňující informaci o našem vývoji, která jasně vypovídá, že jsme primárně hosting a ne levný registrátor.

    Stěhují se k nám každý den doslova desítky webhostingů odjinud – to je náš růst. S minimem reklamy, na základě dobrých referencí ostatních klientů.

    Další růst je do budoucna samozřejmě otázkou. Nám se nezpomaluje, ale naopak v oblasti hostingů mírně zrychluje. Ještě před časem jsme měli podíl hostovaných domén 68%. Z toho je vidět, že nákup levných domén není to hlavní. Naopak lidé kupují služby, které poskytujeme. To je pro nás pozitivní.
    Další růst vidíme v dalších službách, které připravujeme. Další rozvoj může být někde na dalších trzích (aktuálně na webhostingu máme několik desítek zákazníků mimo ČR a SR a na VPS to jsou stovky – a to nemáme ani písmenko v jiném jazyce, než česky).

    Proč to nenabídnou ostatní? Moc potenciálních adeptů není. Není to ani jednoduché technicky. Máme plně automatizované služby v určitém homogenním provedení, které díky tomu fungují. Hlavní problém je v tom, že ekonomicky to může dávat smysl jen pro firmu, která na tom bude stejně jako my. Bude ve vlastním, bez leasingů a úvěrů a v regionu s nižšími náklady. Teoreticky tím omezíte výběr na jednoho adepta. Pokud k tomu přidáte jen “zelené pojetí” a provozování jen zelených technologií, tak adeptů moc není…
    V každém případě pro každou takovou firmu je to historicky problém. Velký problém. Nelze slevit a udělat jednu variantu levných služeb. Nelze měnit ceny plošně u stávajících služeb, nelze si udělat (snadno) ani sami sobě ještě jednu konkurenci.
    Z toho pohledu je jasné, že se s námi aktuálně bojuje těžko (a tak někdo bojuje prodejem domén hluboko pod cenou, někdo masivní reklamou, někdo udáními na úřady). V oblasti hostingu se brzo přesuneme na skutečné druhé místo a ani první místo není nedosažitelné. Něco jiného jsou registrace domén, kde náskok firem před námi je zatím stále velký, ale oni mají podíl hostovaných versus registrovaných domén v řádu 20-40%. Pokud to očistíte o parkované domény (tedy bez hostingu – námi uváděných 40% má webhosting) a o domény hostované jinde, tak zjistíte, že mezi skutečnými hostingy (po očistění parkovaných domén) se můžeme stát brzo v ČR jedničkou. A to vše s minimálními finančními výdaji na reklamu, ale o to větším úsilím k funkčnosti služeb.

    1. Josef Grill: díky za zajímavé info. Pokud to není tajné, kolik % lidí zhruba přivedou affiliate partneři?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.