Nabídka služeb převodu webů od konkurence

Před dvěma dny jsem narazil na akční nabídku Wedos “Převeďte svůj web od konkurence a získejte šálu a čepici WEDOS zdarma!” Rozdávat oblečení s logem společnosti rozhodně není nic neobvyklého. Posilování značky je u větších společností prakticky základem. Co mě ale zaujalo byla služba převod webu od konkurence za 360 CZK (momentálně testovací cena včetně DPH, běžná je 500 bez DPH – v době psaní článku).

Přidám část citace z Facebook stránek:


Stačí převést jakýkoliv webhosting od konkurence a nechat si od nás celý web přesunout. Je to naše nová služba, kdy za testovací cenu 360 korun včetně DPH, převedeme celý váš web od stávajícího hostingu (včetně nastavení, databáze apod.).

Migrace na nový hosting není sranda

Nějak mi to nedá a musím o tom už druhým dnem přemýšlet. Přesun stránek jako služba pro zákazníka je samozřejmě super, o tom není pochyb. Od příchodů open source CMS nemusíte mít jakékoliv znalosti programování a přitom provozovat úspěšný web. Jenomže jeho přesun jinam je pak problém. Snad cokoliv, co jsem kdy přesouval se mi někde seklo a nastal problém, který by jsem bez znalosti PHP a MySQL prostě nedal. Někdy blbne .htaccess, občas je třeba ručně přenastavit adresářovou strukturu anebo v jedné z tabulek je posunutý AUTO_INCREMENT. A už je tu problém, který se musí nejdříve analyzovat a pak řešit.

Většinou jsou ochotni radši vlastníci webu trpět na nevyhovujícím webhostingu než jít jinam. Někteří si zaplatí přesun od třetí osoby. V každém případě se cena pohybuje od 500 CZK (za open source CMS) nahoru. Ono to chce také všechno otestovat. Například jsem zjistil, že mi po přesunu cn130 z AH na Wedos přestal fungovat jeden plugin co má automaticky po publikování článku aktualizovat sitemap.xml. Jenomže toho si všimnete až po čase. Takže opravdu to všechno chce důkladně sledovat.

Služba, která si najde své zákazníky

Wedos to udělal opravdu chytře. U konkurence je stále velké množství potenciálních zákazníků, kteří prostě migrovat neumí, ale chtěli by. Tito zákazníci se řadí často do kategorie věrní a trvale platící. Spousta webhostingových firem díky ním stále funguje. Hodně z vás, kteří mají o českém webhostingovém trhu, dobrý všeobecný přehled se často diví, proč může existovat třeba Angel-hosting a hostovat tisíce domén. Desítky lidí si stěžují na špatnou podporu, která nereaguje, výpadky trvající až několik hodin, podivné technické chyby, slabý výkon v porovnání s konkurencí a spoustu dalších příspěvků, které se objevují takřka každý týden. Jak je možné že při takovémto provozu u nich ještě stále někdo hostuje? Protože mají věrné a trvale platící zákazníky. Těm stačí, že vše funguje, nějaký ten výpadek prominou, všeobecné stížnosti nesledují a ochotně si připlatí, když jejich VPS nestíhá. Ideální zákazník. Právě takovéto by mohla nová služba dostat k Wedos. Protože oni si Wedos sami nenajdou a i kdyby našli, tak se budou bát přejít jinam.

Wedos není jediný

Ačkoliv tato služba vyzní v podání Wedos jako revoluční, ostatně jako většina toho co nabízí, tak jí oficiálně má více webhostingových služeb. Namátkou zmíním například HexaGeek, který vám s přesunem pomůže dokonce zdarma. Bližší informace ale nemám.

Pak jsou tu další provozovatelé, kteří jí nabízí neoficiálně. Pokecáte s technickou podporou, přejde se do neoficiálního tónu a sdělíte jim, že nemáte s přesunem zkušenosti a potřebujete na to někoho sehnat. Většinou se vás pak někdo ujme a ve spolupráci s vámi vám i pomůže. Jinými slovy o věrné a trvale platící zákazníky je zájem všude.

Prakticky vzato se o přesun většinou stará někdo v rámci plnění svých jiných pracovních povinností. Například technická podpora, který toho v noci nemá moc na práci. Firma tak může využít efektivně své lidi.

Závěr

Konkurenční boj se přesouvá od věčně nespokojených lidí, kteří doslova pro pár korun změní webhostera a získávaní nových zákazníků k přemlouvání těch věrných u konkurence. Uvidíme jak moc bude Wedos tlačit na pilu, protože právě tito zákazníci jsou pilířem mnoha menších a středních webhostingových firem. No uvidíme 😉


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

8 komentářů

  1. Tak mně nyní pomohli u Wedosu s přesunem poměrně hodně – zdarma. Jsem ale rád, že konečně někdo píše, že přesun není malina a že občas se bez znalosti PHP a MySQL prostě neobejde…Jinak Wedos support je fakt flexibilní a dokáže poradit. Nic jiného jsem nezkoušel, ovšem i Hexageek by mi pomohl, to se dokonce ozvali sami…

  2. Tak my trebas na g-hostingu mame tuhle sluzbu uz snad dva roky 🙂 zacali jsme s prevodama emailu a pozdeji i daty. Neni to celkem novinka, ale je fakt ze ji ma malo hostingu.

  3. Dobrý den,
    my to nepodáváme jako převratnou nebo nějakou revoluční novinku. Je to novinka v nabídce našich služeb.
    I v našem popisu je napsáno, že někde jinde (hlavně v zahraničí) to dělají zdarma. U nás to (díky nízkým cenám) zadarmo dělat nejde. V naprosté většině případů klienti ušetří na ročním (nebo měsíčním) poplatku tolik, že se jim téměř vždy vyplatí přejít k nám a za převod si zaplatit. Ušetří i tak. Návratnost rychlá 🙂

  4. Naše společnost migruje zájemce o změnu hostingu od samotného počátku zcela zdarma a to i v případě, že nastanou libovolné potíže s například neodbornou konfigurací projektu zákazníka a podobně, což bývá časté právě u skupiny těch “věrných – platících”. Máme napsané migrační scripty pro různé konkurence (zejména Angel-Hosting), kdy nám stačí poskytnout pouze SSH a my se o zbytek postaráme. Zákazník tak v případě zájmu nemusí kromě změny platebních údajů dělat vůbec nic. Nemyslím si, že jde o nějakou převratnou službu, ale o běžnou věc. A využívat zklamání zákazníka u konkurence tím, že si za migraci necháme zaplatit? Ale kdepak… Ne, to dojem na nikoho v dnešní době neudělá.

  5. Ebola.cz má tuto službu též zdarma, i když to nikde na webu neuvádí. Moje osobní zkušenost ze včerejšího dne 😉

  6. To Netio:
    Nikdo to nepodává jako převratnou službu. Jen se tady bavíme o službě, která stojí měsíčně 25 korun a tak je reálná, že ekonomická návratnost jakékoliv migrace je u takové služby zcela jiná, než u služeb, které stojí třeba 10 nebo 20x nebo dokonce 50x více.
    Z toho důvodu je u nás zpoplatnění. Pokud bychom naše služby prodávali za 4 nebo X násobek, tak bychom mohli migrace dělat také zdarma.

    Zároveň berte v úvahu i to, že k nám se stěhují každý den (doslova) desítky webů od jiných poskytovatelů. Je to tedy výrazně více, než jakékoliv stěhování k jiným poskytovatelům. Tak je to i náročné časově a lidsky. Všem radíme a poskytujeme podporu na to, jak se přestěhovat. Nabídka naší služby je zajímavá v tom, že nemusí nikdo nic dělat a když se převod provede, tak jen zaplatí částku, která je často rovna tomu, co jinde zaplatí za hosting za pár měsíců…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.