Co musí zvládnout hosting pro WordPress

Když přesáhnete na webhostingu s WordPress určitou metu zjistíte, že existují limity i u neomezených hostingů. Aby se to nestalo dříve než si váš blog či magazín dokáže stabilně vydělat nějaké peníze na pořádný domov, je dobré tomu předejít. Ačkoliv u nás zvládne WordPress uhostovat v pohodě většina firem, je dobré si jasně upřesnit požadavky, aby jste se vyhnuli problémům.

Základní požadavky WordPress

Co říkají vývojáři

Na stránkách WordPress.org jsou nastíněné minimální požadavky pro instalaci. A to:
– verze PHP 5.2.4 anebo vyšší
– verze MySQL 5.0 anebo vyšší
– mod_rewrite
– Vývojáři doporučují dále server software Apache anebo Nginx.

O verzi PHP a MySQL nemá cenu diskutovat. Pokud není, tak rozjedete leda nižší verze WordPress. Bez mod_rewrite zase neuděláte hezké adresy. WP by měl fungovat i bez něj, ale pokud jej webhoster nenabízí, tak doporučuji jít o dům dál. Co se týká Apache, tak vzhledem k jeho ceně se s ním setkáte téměř všude 😉

Tím to ale nekončí

Osobně by jsem ještě přidal pár věcí, které rozhodně stojí za to nepřehlédnout.
– Hodnota memory_limit (paměťoví limit) musí být minimálně 32 MB. Ovšem při této hodnotě se musíte smířit s tím, že nerozjedete všechny pluginy a to zvláště ty které něco generují. Osobně doporučuji alespoň 64 MB.
– FTP přístup – přes nějaký webový skript WP jen tak nenahrajete, potřebujete FTP. Výjimkou může být webhosting, který umožní instalaci WP přímo ze serveru.
– omezení emailů – na tohle opravdu pozor. Existují webhostingové společnosti, které omezují odesílání emailů. Nemusíte se tak dočkat nového hesla, anebo vaši čtenáři informaci o novém komentáři pod článkem. Tohle je problém zvláště levných tarifů i u velkých společností. Omezení může být na počet emailů za den anebo za hodinu. Informujte se co se stane, když tento limit překročíte a zda se to vůbec dozvíte.

Další doporučení

WordPress toho dokáže opravdu hodně a co neumí to se naučí prostřednictvím různých rozšíření. Ty jsou často problémové s tím jak váš magazín roste anebo vyžadují určitá specifická nastavení. Zkusíme si je postupně projít. Sami se musíte rozhodnout zdali je někdy budete potřebovat. Pak jsou tu další doporučení, které oceníte vy a vaši návštěvníci.

– Nainstalovaný curl – curl využívá PHP skript na komunikaci se vzdáleným serverem. Pokud budete potřebovat například plnohodnotnou platební bránu PayPal, bez curl se neobejdete. Využívá jej například plugin EasyAds, přes který prodávám reklamu pod články prakticky v reálném čase.
– Nainstalovaná knihovna GD – GD knihovnu využívají různé pluginy pro práci s obrázky.
– upload_max_filesize – je v PHP.ini a udává maximální velikost souboru. Většinou se tato hodnota pohybuje od 8 MB výše. Sami musíte vědět co hodláte nahrávat přes WP na hosting. U velkých souborů, jako jsou videa o velikosti stovek megabajtů je lepší využít stejně FTP.

Pak tu máme klasiku:

– Fyzické umístění serveru – co dodat doma je doma a při špatné konektivitě je zase Amerika blíže než sousední město.
– Dostupnost serverů alespoň 99,9 % – V praxi to znamená, že ročně váš web nepojede maximálně 7 hodin 12 minut. Nižší hodnoty nebrat.
– Vyřešené zálohování – každý webhosting by se měl postarat o zálohování. Disk na serveru může odejít stejně snadno jako v počítači.
– Technická podpora po telefonu alespoň 7 dní v týdnu – Vždy se něco může pokazit a čekat na vyřešení po emailu nemusí být vždy ideální. Ujistěte se, že vámi vyhlédnutý webhosting má podporu po telefonu. Ideální je 24 hodin denně, ovšem to má jen několik těch největších. Dá se oželet na úkor ostatních parametrů.
– Podpora WordPress – Většina společností nějakým způsobem testuje WordPress na svých serverech. Určitě se tím i pochlubí na svých stránkách. Mnoho z nich dokonce má už předpřipravené instalace. Stačí párkrát kliknout a máte vše nainstalováno.
– Knowledge base (uživatelská znalostní báze či příručka pro uživatele) – každý pořádný webhosting má vytvořenou sadu návodů jak se vypořádat s běžnými problémy. Vzhledem k rozšířenosti WordPress by v ní mělo být dostatečné množství článku věnované právě jemu.
– Historie společnosti – Ačkoliv je u nás stále hodně hostingových dinosaurů, kteří tak trochu zaspali dobu, stále se vyplatí vsadit na zaběhnuté a známé společnosti s nějakou historií, než na nováčky. Věřte mi zřídit webhostingovou firmu dnes není žádný problém. Vyberte si raději z těch větších, protože sázka na nové se super cenami se vám může vymstít.

Závěr

Než si webhosting koupíte koukněte se po souboru s funkcí phpinfo(). Měl by jí mít každý z provozovatelů někde puštěnou. Zjistíte z ní konkrétní údaje jak je co nastavené.

Dále se určitě porozhlédněte po referencích na diskuzních fórech. Stačí do vyhledávače zadat název hostingu wordpress zkušenosti. Čím více referencí si přečtete tím lépe. Nenechte se přesvědčit první kladnou a odradit první negativní. Nejvíce se stěžují ti nejproblémovější a nejpozitivnější reference je ta kterou si sám napíšeš.

Pokud máte nějaké další postřehy, co by měl webhosting pro WordPress rozhodně umět, tak je napište do komentáře. Přidám je do seznamu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

6 komentářů

  1. 99% dostupnost znamemá, že nejede 3,5 dne v roce – nemělo tam být 99.9%. Jinak paměťových nároků je taky důležitá granularita (nejmenší obsaditelný blok paměti – 1bitová proměná totiž obsadí několik kB paměti, velikost může být různá). Konkrétně ve wordpressu to na různých instalacích může dělat skoro dvojnásobný rozdíl v paměťových nárocích na běh “holého” systému.

  2. Zacinaji se mi mnozit weby bezici na WP. Premyslim o tom, ze bych pro kazdy webik neinstaloval samostatny WP, ale provozoval vse na jednom multisite (drive WordPress MU). Nevite prosim nekdo jak se toto projevi na zatezi hostingu?

    K samotnemu clanku bych jeste pridal, ze mnohe zahranicni hostingy podporuji instalace WP na jeden klik a casto maji moznost automatickych upgradu. Coz jsou promene erudovane docela prijemne bonusy.

  3. – info jaké je velikost prostoru pro DB, pokud plánujete více článků tak to poroste
    – info kolik mají limit inode (špatné??) nastavení W3 total cache udělalo 250k filů
    – max počet současných konexí do db? – tomuhle moc nerozumím, ale už jsem to párkrát viděl
    – záložní disk by měl být na jiném serveru než webhosting

    @Petr: WPMU + domain mapping doporučuji php_memory_limit 128 lépe 256 MB

  4. Fakt dost dobré se nejprve prošťourat vším, co by mohlo v budoucnu omezit provoz. Jednou se mi stalo, že jsem si nevšiml max.velikosti místa pro DB a ejhle, najednou měla 20MB /max.linit/ a problém byl na světě. Joo to je tak, když máte web na starém hostingu z dob webhostingového pravěku 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.