Problém s aktualuzací WordPress na 3.5.1 u Českého Hostingu

Konečně vyšla aktualizace WordPressu verze 3.5.1 v češtině. Obsahuje opravu 37 brouků a řeší některé bezpečnostní otázky. Vždy když vyjde nový update, tak jej nejdříve otestuju na nějakém nepříliš aktivním blogu, kde by případný problém neznamenal katastrofu. Dneska se mi to vyplatilo, protože na Českém Hostingu došlo při aktualizaci k nepříjemné chybě.

Pokud se rozhodnete pro manuální aktualizaci určitě vás podobně jako mě překvapí podivně dlouhé nahrávání. Nakonec se ale vše rozjede a uvidíte průběh, který však skončí chybou 500. To by zas až tak nevadilo. Většinu chyb totiž dokáže WordPress překvapivě “rozchodit”. Ovšem tentokrát následuje nepříjemná hláška:

Web je dočasně nedostupný kvůli plánované údržbě. Zkuste to prosím za chvíli znovu.

Jedná se o český ekvivalent anglické hlášky:

Briefly unavailable for scheduled maintenance

WordPress nejede a nedostanete se ani do administrace. Naštěstí se tento problém dá vyřešit poměrně jednoduše. Musíte ale mít přístup k souborům na serveru. Ideálně přes FTP.

– Přihlaste se přes FTP.
– Běžte do adresáře kde máte uložený blog samotný.
– Najděte soubor .maintenance
– Soubor nemilosrdně smažte.

Po této akci už by vše mělo fungovat a WordPress je snad aktualizován.

Stalo se mi to celkem u dvou testovaných blogů (další budu aktualizovat v noci). Jeden měl 672 příspěvků a druhý 52. Žádné náročné pluginy anebo můj zásah do kódu, prostě klasické instalace. WordPressy na Angel Hosting a Wedos zvládli aktualizaci bez problémů.

Pokud jste někdo zaznamenal podobný problém s poslední aktualizací na jiném webhostingu dejte vědět.

EDIT: Tak problém se vyskytuje i jinde. Zřejmě nějaká záludnost WordPress. V případě, že se vám to stane použijte návod výše a dál to nemá cenu zatím zřejmě řešit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

7 komentářů

  1. Divne, ja aktualizoval na ruznych hostinzich a zadny problem jsem nezaznamenal. Mozna by bylo vice informaci v logu na serveru, mozna time out nebo problem s pravy k souboru.

    1. Matěj Kloubek: Napíšu mail a zkusíme na to přijít. ČH není určitě první ani poslední kdo měl s nějakou aktualizací WP problém. Už si tím prošel i GoDaddy.

  2. Je to podívné. Zkoušel jsem to teď na jedné instalaci u ČH a jedné u WEDOS. Obě jsem měl aktualizované v pohodě a tvrdí, že jsou 3.5.1-cs_CZ. Když jsem klikl na tlačítko přeinstalovat, obě instalace vytuhly. Když mi došla trpělivost a okna jsem zavřel, po opětovném přihlášení v obou vidím že mám nainstalovánu verzi 3.5.1-cs_CZ a pod tím napsáno, že mám i verzi 3.5.1-en_EN. Když jsem kliknul na přeinstalovat českou, opět oba hostingy stejný problém. Když jsem kliknul na přeinstalovat tu anglickou (protože tam prostě byly oba řádky), instalace na obou hostinzích probleskly za pár vteřin instalaci a obě tvrdí opět, že mám verzi 3.5.1-cs_CZ. Tak si vyberte. Vidím to na chybu ve WP.

  3. To samé se mi stalo při aktualizaci pluginu Jetpack na jiném hostingu. Po smazání souboru .maintenance se znovu aktualizoval v pořádku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.