Kdy vám webhoster vypne stránky

Josef Grill (šéf WEDOS) svým článkem Hosting. Nátlak. Podlehnout či nepodlehnout? otevřel otázku práva vypínání internetových prezentací poskytovateli webhostingů. Téma je určitě na místě. Nejen kvůli otázce svobody slova, ale také nás čeká nový občanský zákoník, který nás posune blíže k “americkému soudnictví”. Přinese nám daleko větší možnosti se bránit a vymáhat případné škody, ať si do svých podmínek napíši cokoliv.

Orgány činné v trestním řízení

Jsou policie, státní zástupce a soud. Jen tito mají právo nařídit webhosterovi vypnout váš web. Žádost musí jít oficiální cestou a mít všechny náležitosti. To znamená, že policie nemůže jen tak vypnout web, když se jim zlíbí. Musí nejdříve za státním zástupcem, který vydá předběžné nařízení. Soudce může na základě zákona vydat rozsudek, který rozkáže web vypnout.

Hra o černého Petra

To čeho se všichni bojí je, kdo bude za vypnutí webu zodpovědný.

Když přijde například dopis od advokáta, který požaduje vypnutí webu a webhoster mu vyhoví, tak všechny případné náklady spojené s újmou majitele webu může požadovat po webhosterovi. Respektive dojde k soudu a ten to pak bude řešit.

Pokud státní zástupce rozhodne o vypnutí webu a pošle to webhosterovi, ten to samozřejmě musí udělat, tak je za případné škody zodpovědný stát. Majitel webu tak může požadovat náhradu škody po státu.

V podstatě o tom to je a zřejmě do budoucna se dočkáme i zajímavých soudních sporů. Od 1.1.2014 v tom už budou poměrně velké peníze a ani by jsem se nedivil, pokud to vážně někdo zkusí “ušít” na provozovatele webhostingu.

Zablokování webu a předběžná opatření

Mimo vypnutí lze web, respektive doménu i zablokovat. Prakticky vždy to řeší CZ.NIC a na něm je zodpovědnost. Takzvaný zákaz nakládání s doménou mimo orgánů činných v trestním řízení může i exekutor.

Tady je vše trochu “zákeřnější”, protože budete poslední kdo se o tom dozví. Podobně jako u kapitálového majetku či nemovitostí se exekutor nejdříve postará o to, aby bylo vše zablokováno. Až teprve potom dostanete vyrozumění, že s ničím nemůžete manipulovat. Ostatně, pokud by to neudělal tak kapitál z bank vyberete a majetek převedete na třetí osobu.

Obdobně to je i s doménou. Ta bude zablokována u CZ.NIC. Registrátoři jsou na toto školeni. Pokud jim přijde nařízení od exekutora, tak ho co nejdříve a bez zbytečných odkladů nasměřují na CZ.NIC. Ten se o vše postará.

Samozřejmě pokud se to registrátor dozví, tak vám o tom, že doména není zablokována nesmí dát vědět.

Obdobně je to i u předběžného opatření. Dejme tomu, že na webu pácháte trestní činnost. Státní zástupce vydá předběžné opatření a nařídí webhosterovi vše vypnout. Ovšem ten nesmí o tomto s vámi mluvit. Výsledkem je, že píšete či voláte na zákaznickou podporu a ta musí zapírat, jak to jen jde. Nesmí říct, proč web nejde ani nijak upozornit, že po vás jde policie. Jak taková konverzace zhruba probíhá se můžete podívat zde.

Porušování podmínek webhostera vs porušování zákona

Většina webhosterů má nějaké podmínky provozování služeb, které když porušujete, tak může zakročit. Vtip je ale v tom, že spoustu podmínek nejsou schopni regulérně posoudit. Na webtrhu zaznělo hned několik velmi hezkých příkladů.

– Je fotka věrné kopie uniformy vojáka SS včetně svastiky, ve sbírce sběratele, propagací nacizmu?
– Je fotka/video z nudistické pláže, kde si hrají i nezletilé děti CP?
– Je odborný článek o nitraci látek návodem k terorismu?
– Je soubor sci-fi povídek o alternativní historii, kdy Hitler vyhrál válku, ovládl svět a vytvořil utopii, propagace nacizmu anebo uměleckým projevem?
– Jsou amatérské titulky k filmu porušení autorských práv?

Jdou vytvořit stovky příkladů, do kterých se zamotáme a můžeme se o ně hádat donekonečna. Osobně jsem za to, je radši vůbec neřešit.

Ok ale co v takto sporných případech webhoster může dělat? Správně by se s námi neměl dohadovat a prostě poprosit nás slušně o odchod. Ona to není zas tak úplně sranda vypnout ve sporném případě web. Předcházet by tomu měla dohoda, kde si obě strany určí jak co bude dál probíhat.

Uvedeme si jeden extrémně sporný případ. Pokud například máme obchod s regulérním spodním prádlem a rozhodneme se k tomu přidat tanga. Webhoster nám oznámí, že porušujeme pravidla, protože se jedná o propagaci erotiky. Vypnutí webu by v takovémto případě mělo za následek soud. Není podstatné co je v podmínkách. Prostě jej zažalujete o náhradu škody a soudce rozhodne zdali to byla erotika anebo ne. Webhoster vás tedy musí kontaktovat a požádat o vysvětlení s tím, že tohle nemůžete hostovat. Řeknete mu OK, tak já půjdu jinam. Po nezbytnou dobu přesunu, vás ale nesmí vypnout. To by jste jej opět mohli zažalovat. Navíc budete mít v ruce ústní dohodu, že vám slíbil to nechat jet.

Obdobně je to i v případě, že dojde k změnám obchodních podmínek. Například webhosting zakáže erotiku. Také vám musí dát čas na nalezení alternativy. Zde je to dokonce ošetřeno v zákoně tuším jedním měsícem. Důležité je s novými obchodními podmínkami ale nesouhlasit. Jinak to bude opět na dohodě.

Závěr

Webhosteři to nemají jednoduché a popravdě je to hlavně o tom černém Petrovi. Majitelé takzvaných grow shopů samozřejmě mohou někoho žalovat za ušlí zisk, ztrátu dobrého jména a spousty dalších věcí. Pokud byl požadavek policie právně v pořádku, tak konkrétně stát. Jestli ovšem k tomu policie neměla právo, tak jsou to webhosteři. No a ti si to pak musí vyříkat se státem. Ale to už je něco jiného.

Vaše komentáře a právní úvahy sem 🙂

Poznámka: Tento článek vyjadřuje můj skromný názor a není možné jej brát jako odborný. Případné chyby budou opraveny na základě relevantních zdrojů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Zajímalo by mě, jak by to vypadalo, kdyby web běžel na VPS od Wedosu. Kdo je pak tím “provozovatelem”, který má web vypnout? Tam může vzniknout dost velký problém v tom, že na té VPS může běžet klidně desítka webů, které s předmětem soudního rozhodnutí nemají nic společného.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.