Jak se posouvaly hranice v Česku za rok 2013: Subreg

V prosinci jsem oslovil zhruba desítku společností poskytující hostingové služby s otázkou – Jak posunuli technologické hranice v Česku. Pomalu mi začínají přicházet odpovědi. Začneme společností Gransy s.r.o., která provozuje Subreg a G-hosting.

Gransy s.r.o. patří nepochybně mezi nejpokrokovější společnosti ve svém oboru. Jako první čistě český subjekt se stal akreditovaným registrátorem .com a .net domén. Pokud se nepletu, tak je stále také jediným.

A čím posunul Gransy s.r.o. hranice v Česku za rok 2013?

Akreditace

Filozofie Gransy s.r.o. je získat co možná nejvíc přímých akreditací TLD. Díky tomu mohou nabízet maximální servis, rozumné ceny a hlavně nejsou na nikom závislí.

Za rok 2013 získali akreditaci pro:
– .ME (Černá Hora)
– .BG (Bulharsko)
– .MOBI (gTLD .mobi)
– .RO (Rumunsko)
– .GA (Gabon)
– .CF (Středoafrická republika)
– .ML (Mali)
– .TK (Tokelau)
– .PS (Palestina)
– .DM (Dominica)
– .EC (Ekvádor)
– .GG (Guernsey)
– .JE (Jersey)
– .AS (Americká Samoa)
– .PW (Palau)

Nové gTLD

AŤ už se těšíte na nové TLD anebo ne. Na Subregu už je teď najdete s možností předregistrace. Během roku 2013 Gransy s.r.o. podepsal smlouvu RAA 2013 s ICANN a tak je oprávněn registrovat právě nové TLD a to včetně Sunrise Period (přednostní právo pro držitele ochranných známek).

– CoreNIC (.сайт, .онлайн)
– dotMenu (.menu)
– Donuts (.ventures, .singles, .bike, .holdings, .plumbing, .guru, .clothing, .camera, .equipment, .estate, .gallery, .graphics, .lighting, .photography, .contractors, .land, .technology, .construction, .directory, .kitchen, .today, .diamonds, .enterprises, .tips, a .voyage) – Donuts si zažádal o více jak 300 TLD.

Mimochodem všechny nové TLD už vyžadují plnou podporu DNSSEC, takže snaha Gransy s.r.o. šla i tímto směrem. Aktivně podporují .CZ, .EU, .COM, .NET, .BIZ, .CO.UK, .AT, .PL, .ME, .BG. A připravují další. Vše musí být připraveno.

Další TLD

Na dalších gTLD i ccTLD se pracuje a další akreditace přibudou i v roce 2014. Jsou rozjednané smlouvy s velkými hráči, kteří si zažádali o desítky nových TLD.

Pokud tedy hodláte zakládat nový hosting nemusíte se už spoléhat na zahraniční společnosti a všechno vyřešit hezky česky 🙂

Ono to totiž není nic jednoduchého. Například Kazašské domény .kz vyžadují mít nameservery v Kazachstánu. Takže Gransy s.r.o. má dva nameservery v Almaty pro klienty, kteří o tuto doménu mají zájem. Podle slov Jana Horáka (většinového vlastníka Gransy s.r.o.):

“U mnoha TLD je komplikované získat akreditaci z nutností lokalního kontaktu registrátora, nicméně jedna z “enterprise” služeb našeho rozhraní, je takzvaný registrar panel – jedná se o kompletní technický backend napojení registrátora na registr a automatizaci jeho služeb. V tuto chvíli poskytujeme technický backend pro registrátory domen .TZ (Tanzanie), .HR (Chorvatsko), .RS (Srbsko), .SI (Slovinsko), a .CL (Chile). Tyto TLD pak našim klientům nabízíme skrze tyto smluvní registrátory v plné technické podpoře, jako kdybychom byli sami přímý registrátoři.”

Není se čemu divit, že se Gransy s.r.o. pod značkou Regtons začíná prosazovat i na zahraničních trzích. O jeho služby mají zájem zvláště klienti z Ruska, Ukrajiny, Slovinska, Maďarska, Chile, Tanzanie, Německa a dalších zemích. Gransy s.r.o. už prakticky překonala hranice Česka. Podíl českých zákazníků už pomalu klesá pod 50%. Respektive těch zahraničních přibývá tak rychle. Především pro velké německé registrátory zajišťují registrace exotických nestandardních TLD. Z tohoto důvodu se vyplácí řešit akreditace nebo automatizaci napojení právě na tyto exotické registry.

Podpora BitCoin

Gransy s.r.o. zavedl podporu platby virtuální kryptoměnou BitCoin, což je obrovský krok do neznáma. Osobně se nebojím nazvat to doslova SCI-FI. Je pravda, že v zahraničí už jsou firmy, které BitCoiny berou a za tento rok se jim to pořádně vyplatilo. Ovšem něco takového u nás je neuvěřitelné a nenapadlo by mě, že to některá společnost s větším podílem na trhu vůbec zkusí. Za mě osobně palec nahoru.

Spousta nástrojů pro domainery

Subreg vždy vycházel domainerům vstříc. I tento rok přibyly nové nástroje, které nikdo jiný v ČR nemá.
– rozšířili seznam expirujicich gTLD o zajímavé údaje od Verisignu, konkretně se jedná o NXD traffic, a informací o využití domeny v době její funkčnosti (blog, reklamy, nefunkcni, …)
– seznam expirujicich gTLD o domeny, ktere zustali volné po odchytech, aby klienti mohli dodatečně objednat domeny s trafficem
– Rozšířili vyhledávaní domeny, kdy v případě obsazené generické domény je nabédnuto v rámci Verisign nastroje NameSuggestion Tool několik dalších volných podobných domén
– upravili přeposílání emailu z whoisproxy, a u .SK domen tak, aby pripadni potencionalni kupci kteří poslou email na adresu ve whois se dopsali přímo člověku, který má domenu ve své správě.
– přidali několik podpurnych sluzeb, jako například vyhledávání v databázích ochranných známek.

Další změny a novinky

Zde to nechám v originále:

“a, prepracovali jsme cely system WhiteLabel Panelu na Smarty, nasi partneri, kteri vyuzivaji nase rozhrani se svym designem maji nyni jiz zcela volne ruce v upraveni designu webu k obrazu svemu. Navic s podporou PHP lze doupravit dilci funkce, nebo pridat alternativni platebni branu, atd …
b, stale rozvijime moznost poskytnuti sluzby Registrar Panelu – tj sluzby technickeho zazemi pro akreditovane registratory ruznych TLD. System je touto dobou velmi propracovany, takze podporujeme nejen registry pracujici na protokolu EPP, ale s uplne libovolnym registrem, ktery nemusi mit vubec zadnou automatizaci a vyuzivat jen email requestu nebo weboveho rozhrani. Automatizaci registru poskytujici pouhe webove rozhrani se nam podarilo natolik vyladit, ze jsme ziskali velmi vyznamneho klienta, kterymu budeme v ramci jejich kontinentu implementovat nekolik desitek ruznych registru skrze nase rozhrani, aby mohli poskytovat profesionalni automatizovane sluzby svym partnerum z celeho sveta.
c, rozvijime webovou komplexni spravu registru, ktery je provozovan na CZ-NIC systemu FRED. Tento system umozni registru plne spravovat registratory, domeny, kontakty, nssety, keysety, kredity a zaroven nabizi komplexni webovou spravu pro jednotlive registratory, kteri nechteji nebo neumeji implementovat napojeni skrze EPP protokol nebo nechteji provadet operace pres prikazovy radek skrze FRED CLI interface.
d, rozvijime stale nas vlastni Registry Solutions – kompletni provoz vlastniho registru vlastni TLD, nebo ccTLD. V tuto chvili jedname o vyuziti naseho registracniho SW s nekterymi exotickymi registry
e, pro uzivatele z oblasti domainingu poskytujeme v ramci betatestingu generovani NXD dat skrze Verisign Data Analyzer a pripravujeme spouty dalsich zajimavych dat (viz muj twitter obcas)”

Konference a meetingy

Jako akreditovaný registrátor, se Gransy s.r.o. začal účastnit velkých akcí a meetingů. Je fajn mít tam českého zástupce, který k tomu může něco říct.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. Už jsem si myslel, že někdo mel stejný nápad jako já, tedy napsat článek s interaktivní mapou, jak se měnili geografické hranice států v Evropě a kdo kdy s kým sousedil anebo tehdy nesousedil.

  2. Ještě jim patří station.cz a za aktuální čachry s přesunem fakturačního rozhraní to rozhodně na pochvalu nebylo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.