Jak se posouvaly hranice v Česku za rok 2013: WEDOS

Pokračujeme v seriálu o posouvání technologických hranic v Česku za rok 2013. Dnes se podíváme na WEDOS internet a.s..

WEDOS rok 2013 věnoval spíše posilování značky než technologiím. Proběhlo několik velkých marketingových akcí jako Den otevřených dveří WEDOS, kde se mohl běžný člověk podívat přímo do datacentra v Hluboké nad Vltavou. Dále je to soutěž o 111 notebooků a spousta menších akcí.

Více obsahového marketingu v reklamě rozhodně neuškodí. Myslím si, že nejsem sám kdo chce vidět techniky v akci, recenze a fotky nového železa a různé infografiky. Dny otevřených dveří by mohl pořádat každý velký hoster.

Databáze na SSD

Ohledně technologií je zajímavé přesunutí databází na SSD disky. WEDOS používá odlišnou strukturu webhostingu. Databáze se nenachází na stejném fyzickém serveru jako samostatné hostované stránky. Tedy nenajdete je na localhostu či 127.0.0.1 jak je to jinde běžné. Toto řešení má své nesporné výhody, ale také nevýhody. Rozhodně patří mezi nestandardní.

– Největší nevýhodou je rychlost. Celé řešení je zhruba o 50% pomalejší.
– Největší výhodou je flexibilita. S jednou databází může komunikovat více webhostingů. Díky tomu funguje rozložení zátěže, zálohy atd.

Právě nasazení SSD mělo za úkol zvýšit rychlost práce s databází. Což se povedlo. U WordPress ukazuje plugin WordPress Benchmark Utility nárůst zhruba o 50%. I tak ale oproti srovnatelnému tarifu Savana S100 pokulhává zhruba o 20 – 30%. Popravdě na chod WordPressu to vliv nemá. Umím si ale představit, že některé aplikace rychlejší databáze určitě ocení.

Experimenty s SSD pro databáze provedlo více majitelů hostingů. Viděl jsem i nějaké screenshoty výsledků a rozhodně to stálo za to. Padala slova jako ohromující, neuvěřitelné velmi významný nárůst, ale samozřejmě i drahé a vlastně to není potřeba.

Garantovaná nákupní cena domén

Josef Grill faktický majitel WEDOS veřejně slíbil, že u WEDOS budou .cz domény za nákupní cenu. Není se tak čemu divit, že graf počtu .cz domén u registrátora WEDOS jde strmě nahoru. Samozřejmě WEDOS není jediný, kdo prodává domény za nákupní ceny. Po jeho vstupu na trh zlevnilo vícero provozovatelů a několik má .cz domény za nákupní cenu trvale.

Samozřejmě nákupní cena není všechno. WEDOS je rozhodně dobré uložiště domén, ale třeba změna majitele je tam, dejme tomu, náročnější. Naštěstí se za přesuny domén mezi registrátory neplatí jako u gTLD. Takže není problém využít služby jiných registrátorů, který mají změnu majitele doslova na jedno kliknutí.

Výhled na rok 2014

V roce 2013 WEDOS budoval značku. Narostl velmi rychle. Vždyť teprve nedávno oslavil 3 roky. Je znát, že spousta věcí se ještě musí udělat (například IDN, instalátory CMS, tel. podpora a další věci na které jsme jinde zvyklí). Takže plánované technologické novinky se odložili na rok 2014 a že jich bylo. Koncem roku bylo ohlášeno navýšení RAM u všech VPS na dvojnásobek. Což by znamenalo, že cena za 1 GB RAM bude 100 CZK. Minulý rok WEDOS nějak významně technologické hranice neposunul, ale tento rok se máme na co těšit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. Wedos má reklamu všude, všude se o něm píše. Ale taky se píše o problémech “malých” provozovatelů webů a o jejich problémech. Pro mě raději mírně vyšší ceny, ale bez problémů s htaccess a subdoménami a podobně. Nejsem technik, programátor, správce linuxu, jen provozuji webstránky.

  2. Dobrý den, myslíte si, že počet problémů s .htaccess a subdoménami je nějak velký? Není. Vzhledem k počtu aktivních webů (aktuálně přes 60.000), tak jsou jakékoliv podobné problémy naprosto minimální. Na vše máme návody a k tomu nonstop podporu. Od prosince dokonce specialistu, který poradí s běžnými CMS a pomůže vše nastavit. Naopak nabízíme kvalitní, spolehlivé a výkonné služby za minimální cenu. Nově máme instalátory běžným CMS na jedno kliknutí a tím se hodně problémů se subdoménami a .htaccessem vyřeší, protože to vše udělá automat a ne člověk (webmaster), který (většinou) nečte návody. Zkuste si svoji osobní zkušenost a uvidíte. To je jediná možnost, jak si to ověřit a posoudit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.