Jak se posouvaly hranice v Česku za rok 2013: Forpsi

Dnes se podíváme na jedničku na trhu v počtu registrovaných .cz domén a v počtu hostovaných .cz domén (podle statistik CZ NIC) – Forpsi.

Jestli by se dal shrnout nějak rob 2013 u Forpsi tak to bylo “oblačno”. Ne že by se jim špatně vedlo, ale rozhodli se prosadit Cloud computing.


Cloud computing je obecně model, kdy všechna data i operace se dějí na serverech. Všechna zařízení s připojením k internetu, pak k těmto datům mají přístup. Se stále zrychlujícím se internetem se tato technologie stává zajímavější. Velkou výhodou je, že zařízením stačí schopnost data stahovat z internetu a zobrazovat. Je to jako by jste měli operační systém na serveru.

S cloud řešením se setkáváme denně. Například online emailový klient gmail anebo seznam jsou toho příkladem. S daty můžete pracovat aniž by jste je měli fyzicky na disku.


Jak je to ale s Cloudem ve světě hostingu?

Pevný disk online je v podstatě jakékoliv datové uložiště. I když je váš tam sto, tváří se jako samostatný disk. Kdykoliv potřebujete nahrajete na něj data. Dá se napojit na počítač a mít ho kdykoliv k ruce.

VPS lze proměnit na PC a přistupovat k němu online přes vzdálenou plochu. Můžete na něm hrát hledání min anebo jej nechat těžit BitCoiny to už je na vás. Pokud bude dostatečně výkoný klidně může kompilovat video.

Virtuální pevný disk se lehce přestavuje. Kdo z nás občas něco nezazálohoval přes FTP na webhosting ;). VPS už je náročnější, ale mnoho z vás určitě zkoušelo emulátor Gameboye aby si mohlo zahrát Pokémony anebo virtuální PC pro hrané her z devadesátých let. Takže zhruba tušíme. Teď si představme, že lze skládat více fyzických strojů do jedné virtuální mašiny. Například z dvou 500 GB disků udělat jeden terabajt. Zní to divně, ale proč ne. Dva počítače spojíme do jednoho výkonnější, no taky to nějak asi půjde. Pak je tu IaaS (Infrastructure as a Service) od Forpsi. Vezmeme několik serveru, spojíme to a pomocí software, který nasimuluje jakoukoliv hardwarovou součástku postavíme virtuální datacentrum.

Wow. Šílené? Prý to pro ně není problém. Prostě nám dají prostředky z kterých si postavíme vlastní datacentrum, jak jen budeme potřebovat. Nebude stíhat náš “virtuální” databázový server v našem virtuálním datacentru, tak si přikoupíme výkon do našeho virtuálního datacentra a vytvoříme další “virtuální” databázový server anebo upgradujeme ten existující. Podivné? Sci-fi? Vítejte v budoucnosti 🙂

Závěr

Přiznám se, že pro mě osobně už je IaaS za hranicí mých technických dovedností. Tento rok si plánuju zřídit VPS a začít se učit. Takže představa, že si pořídím Cloud a začnu si vytvářet virtuální servery, které budou navzájem propojené virtuálním switchi anebo virtuální servery kde bude virtuální hardwarový firewall s virtuální podsítí je už trochu moc no. Ale zní to dobře ne?


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.