Některé nápady registrátorů je třeba zaznamenat pro budoucí generace

Většinou píšu o zajímavostech a novinkách na české hostingové scéně. Dneska to ale vezmeme z druhého konce. Povyprávím vám o nápadech některých registrátorů, které jsou … no prostě na *facepalm*


double-facepalm

Zablokujeme převod doménu, třeba si to rozmyslí

Jak se převádí nadnárodní doména určitě víte. Jen to shrnu. Odblokujete jí, necháte si poslat autorizační kód, ten zadáte u registrátora, kde jí chcete mít, a zaplatíte registrační poplatek. Potvrdíte převod u starého registrátora emailem a je hotovo. Doména je převedená.

To ale neplatilo u GoDaddy. Aby si ověřil, že to myslíte vážně, tak převod na 5 dní zablokoval. Email o této skutečnosti vypadal jako, že vás chtějí chránit, protože jen blázen by od nich odešel, když mají takové super ceny. Naštěstí se v jejich administraci nacházel poměrně hezky schovaný formulář, kde šlo všechno urychlit.

Papírový certifikát o vlastnictví domény

V dávných dobách existovaly v Česku společnosti, které vystavovaly takzvaný Certifikát o vlastnictví domény. Stál několik stovek a vyhotovoval se v papírovém provedení. Vypadal jako cenný papír, hezky orámován, podepsán a orazítkován. Mohli jste si jej například zarámovat, ostatně to bylo asi tak všechno k čemu byl dobrý. Neměl žádnou právní hodnotu a v případném právním sporu by vám byl naprosto k ničemu.

Ano s odstupem času se tomu už všichni můžeme jen zasmát.

Vymyslíme si nové slovo, které bude mást BFU

Velmi dlouhou dobu se používaly pojmy převod domény, transfér domény, změna registrátora a pak někoho napadlo použít termín přeregistrace domény. Vždyť to nemá hlavu ani patu. Doménu převádíme anebo měníme registrátora domény, neregistrujeme jí znovu!

Poprvé jsem tento termín slyšel v roce 2009 na Domain Day 2 od Petra Komárka, který tehdy byl tuším ředitelem Czechia. Bral jsem to jako slang, který používají ve firmě. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se to chytne.

Když to někdo použil v komentářích na 404M, tak jsem jej poprosil ať používá běžně zaběhnuté pojmy, ať zbytečně neplete nováčky. Musí být značně výživné na technické podpoře vysvětlovat lidem mimo IT, že přeregistrace neznamená, že si musí registrovat doménu znovu.

Nechápu, nevím. Bohužel se tento termín začal používat poměrně běžně. Teď budu za hipstera, který se vyhýbá mainstreamu, ale já to úmyslně říkat ani psát nehodlám 🙂

Btw. na stránkách nic.cz pojem přeregistrace nenajdete.

Ukládání hesel v plaintext

Každý začínající programátor ví, že hesla se vždy jednosměrně šifrují a až v této zašifrované verzi uloží do databáze. Takže pokud se někdo dostane do databáze s hesly, tak jsou mu k ničemu protože dostane jen nesmyslné řetězce, které se nedají převést zpět na původní heslo.

Provozovatelé hostingových služeb považujeme za jedničky v IT oboru že? Myslíte si že hesla ukládají v plaintext, tedy jako čitelný text, prostě tak jak je zadáváte? Přeci jen chrání naše data před hackery každý den, takže takové základní poučky musí zvládat. No doufejme, že dnes už ano.

Někde existoval i článek se seznamem registrátorů domén, kteří jsou schopni vám poslat vaše původní heslo na vyžádání. Bohužel jej nemůžu dohledat.

Závěr

To je taková lehká ochutnávka. Pokud bude zájem můžeme si zavzpomínat na největší konkrétní faily, jednotlivých společností na trhu. Nikdo není bez chyby a ti, kteří to tvrdí tak kecají 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. Aktuálně mě vytočila firma, která mi odchytla (backorder) několik domén. Bohužel, až rok (jeden cyklus) potom, co jsem je objednával. Každá doména cca €60. Další – automatické prodlužování domény, které otrocky u každé objednané musíš měnit, protože to nejde defaultně vypnout.

  2. Toto o tu píšete je ešte slabý odvar … ja som zažívala u webnode také kiksy že to nikto ešte nevidel .. schválne ak tam máte nejaké domeny tak im napíšte že si chcete nejakú domenu previezť k inému registrátorovi a ak budete mať prevod domeny skôr ako za 2 mesiace tak vám veľmi gratulujem 😀

  3. Třeba Forpsi posílá zákazníkům jejich zapomenutá hesla. Neskutečné. 😀

    Jinak Tucows dělá to samé co GoDaddy – na pět dnů odloží převod domény.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.