Bluehost aktualizoval zákazníkům 2,5 milionů WordPress

Bluehost patří mezi dvacet největších hostingových společností na světě. Společně se sesterskými společnostmi HostMonster, Fastdomain a iPage hostuje přes dva miliony domén. V roce 2015 zjistili, že 80 % instalací WordPress jejich zákazníků je neaktualizovaných. Celkově se jednalo o 2,5 milionů instalací, což je obrovské číslo Mezi nejstarší dokonce patřily verze 1.0.2. .

Rozhodli se proto jednat. Napsali si skript, který projde instalaci jednu po druhé. Když narazí na starou, tak jí aktualizuje. V případě, že se něco nezdaří, anebo aktualizovaný web obsahuje chybu, tak vše obnoví ze zálohy. Úspěšnost jejich skriptu údajně dosáhla 99 %. Pouze u 0,007 % instalací, které proběhly, hlásili uživatelé problémy. Pokud uživatel nemá o aktualizaci zájem, může si v administraci CMS Bluehost nahrát zpět zálohu.

Celkově si Bluehost akci pochvaluje, protože po aktualizaci klesl počet dotazů na zákaznickou podporu, která se stará o WordPress o 18 %. Pokles byl hlavně u ticketů zabývajících se hacknutých či napadených webů. Také byly odstraněny některé problémy, které způsobuje nekompatibilita mezi staršími verzemi WordPress a novějšími pluginy.

O aktualizace se postaral skript napsaný v Perl. Využil WP-CLI, což je rozhraní pro komunikaci s WordPress přes příkazový řádek. Nejčastěji se využívá právě pro aktualizaci jádra a pluginů. K aktualizaci tedy nedošlo klasicky přes internetový prohlížeč. Na běh skriptu dohlížel CRON. Celá akce trvala zhruba měsíc.

Nejzajímavější ale je, že Bluehost uvolnil své skripty, nazvané WP Tools, pod licencí GPL. Ke stažení jsou na GitHub. Využít je mohou jak jednotlivci, tak i hostingové společnosti. Schválně uvidíme jestli se nějaká z českých odhodlá je zkusit. Počet uživatelů WordPress každý den roste. Většina hosterů jim nabízí instalaci na jedno kliknutí, tak co třeba dohlédnout i na aktualizace? Přeci jen spousta zákazníků by si bez WordPress nepořídila ani hostingové služby.

Ačkoliv je rozhodnutí „násilím“ aktualizovat staré verze WordPress zákazníků i trochu kontroverzní, určitě se nemine účinkem. Aktualizované verze mohou jet na novějším PHP, což vede k většímu výkonu a také šetří serverové prostředky. Hacknuté instalace také nejsou nic příjemného, protože často spamují a šíří nákazu dále. Teoreticky můžeme říct, že je to výhra pro všechny strany.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Ono takým 99% uživateľov to určite pomohlo a zlepšilo wp ale sú tu aj taký, ktorý naschval majú staršiu verziu wp aby im fungovali niektoré pluginy, ktoré sa už neaktualizujú a myslím že týchto uživateľov aktualizácia wp mohla pekne na****. Ale veľmi sa mi páči takéto riešenie že si dokázali napísať vecičku a ,,jednoducho,, všetko aktualizovať a aj si veľmi pomohli a najmä pomohli množstvu uživateľov wp a páči sa mi aj ten prístup, že to pustili von do sveta a zadarmo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.