Forpsi přináší do České Republiky doménu .cloud

Od dnešního dne si může kdokoliv registrovat doménu .cloud. A proč právě tato nTLD z více jak tisíce dalších je zajímavá? Protože je to zatím nejblíže jak se kdy český registrátor k nTLD dostal. Správce domény (registr) je společnost ARUBA S.p.A., které patří Internet CZ, a.s. (Forpsi). Skoro tak máme první českou nTLD.

Popravdě si myslím, že to je pro Aruba celkem slušný úspěch. O .cloud mělo zájem spousta dalších velkých společností včetně Symatec, Amazon, Donuts anebo Google. Přes soukromou aukci v roce 2014 se však Aruba dostala jako jediný kandidát.

Co se týká samotné domény, tak už od 7. října 2015 jí začalo využívat přes 30 spolčeností jako jsou například Canonical ltd. (Ubuntu Linux), OVH (17 datacenter, 180K serverů), Weebly anebo SpamExperts. Říkají si Pioneers (průkopníci) a jejich příběhy s doménou .cloud najdete na WorldOf.cloud. Většinou se jedná o společnosti, které staví své služby právě na cloudu. Njn samí startup 🙂 Na druhou stranu je to celkem slušný základ.

Momentální cena za doménu je u Forpsi 190 CZK/registrace a 270 CZK/prodloužení. Ovšem to jsou akční ceny. Skutečné jsou 400 CZK za registraci i prodloužení. Podle cenové politiky Forpsi u domén, bych to neviděl na nějaké zdražování. Uvidíme časem, jestli se naopak neobjeví nějaká akce. Ovšem .cloud nevypadá na ten druh domény co seženete někde v akci za dolar. Na druhou stranu Aruba tlačí své cloudové služby jak to jen jde, takže třeba bychom se mohli dočkat .cloud domény zdarma ke cloud hostingu? No uvidíme.

Kdo má svou .cloud doménu?

Co si budeme říkat o cloud se všude píše. Má zachránit naše data, zrychlit nám všechno a hlavně být ultimátním hostingovým řešením. Neomezené škálování, neomezená dostupnost a půjde na něm všechno, samozřejmě neomezeně. Člověk by řekl, že všechny hostingy za chvilku budou poskytovat jen cloud 🙂

Prošel jsem 29 hostingových společností jestli si zaregistrovali svou .cloud doménu a mimo Forps, Wedos a Gransy zatím nikdo. U Wedos však není známý vlastník. Takže to zatím u nás s tím .cloud asi nebude tak horké.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.