Velká migrace emailů u Wedos dokončena

Včera se na Facebook stránce WEDOS objevila informace, že byla dokončena kompletní migrace jejich mailserverů na nové řešení. Jednalo se o velkou akci, která trvala 191 dnů, včetně beta testování, do kterého byli zapojeni dobrovolníci z řad uživatelů. Odměnou tehdy bylo prodloužení webhostingu o rok. Následně si zákazníci Wedos mohli migrovat své služby sami. V lednu pak začala automatická migrace.

Jen pro zajímavost podle statistik CZ NIC má u Wedos 15,7 % .cz domén mailhostng (Na druhém místě je Google s 7,46%, pak ACTIVE 24 s 7,39%, FORPSI 7,33%, Web4U 6,34%). Takže rozhodně velká akce.

Podle zveřejněných informací technici Wedos museli přenést 63.383 služeb, 200.000 emailových stránek obsahujících 110 milionů zpráv o celkové velikosti 25 TB.

wedos-migrace-emailu

Proč se migrovalo

Minulý rok začali zlobit u Wedos emaily na některých mailserverech. Emailový klient pravidelně hlásil, že se nemůže připojit na server. Osobně jsem si nějaké výpadky nevšiml, ale občasné varování Thunderbird, který si nemohl stáhnout zprávy bylo nepříjemné. Odesílat i stahovat služby šlo většinou normálně.

Wedos měl staré řešení na IceWarp, který údajně nestíhal nápor a docházelo k problémům hlavně ve špičkách, kdy se připojilo více lidí naráz. Na DoD anebo WP konferencích v Hluboké se většinou technici o IceWarp nevyjadřovali nijak hezky a těšili si na nové řešení.

Mimochodem IceWarp začátkem února potrápil i GigaServer. Příznaky byly podobné. Podle statistik CZ NIC, na mailservery Gigaserver směřuje  3,46% .cz domén.

gigaserver-problem-s-emaily

Nové řešení

O novém řešení se mluvilo na DoD Wedos 2015. Důraz je kladen na efektivitu a neomezené škálování. Několikrát zaznělo označení “nezničitelný mailserver”. Na přednášce tuším padlo, že se jedná o řešení postavené na cloud a pokud se osvědčí, tak bychom se mohli někdy v budoucnu třeba i dočkat Wedos cloud 🙂

A co je jinak? Po migraci už nejde používat rozhraní IceWarp a bylo třeba znovu udělat filtry. Pokud máte služby u Wedos, tak všechno změnili za vás. Jestli domény jinde, tak je třeba upravit MX záznamy na:

MX 1 wes1-mx1.wedos.net
MX 1 wes1-mx2.wedos.net

Mimochodem všimli jste si, že s přechodem na nové řešení se spustila i registrace IDN domén u Wedos? Náhoda? Nemyslím si 😉


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.