Za velký nárůst DNSSEC u .cz domén může WEDOS

WEDOS se rozhodl, že v rámci zvyšování bezpečnosti, nastaví u všech .cz domén natvrdo DNSSEC. Vzhledem k tomu, že podle CZ NIC u něj hostuje přes 146 tisíc .cz domén, tak to pořádně zamávalo statistikami. Dokonce se .cz doména přiblížila k hranici, kdy by mohla být více jak polovina domén zabezpečena.

K nasazování dochází postupně a každý zákazník o tom byl informován emailem.

Vážený zákazníku,

rádi bychom Vás informovali o důležitém kroku, který se bude týkat nastavení CZ domén.

Chystáme se hromadně u CZ domén nastavit tzv. DNSSEC. Jde o způsob jejich zabezpečení, který zabraňuje podvržení DNS záznamů a tím i podvržení jejich obsahu. Tato změna se bude týkat všech CZ domén u nás, které využívají pouze naše DNS a zároveň domén, které ještě DNSSEC nemají aktivovaný. V případě, že tedy vaše doména využívá nějaký cizí DNS server, tak DNSSEC nastaven nebude.

K tomuto kroku jsme se rozhodli hlavně v zájmu Vás, jako našeho zákazníka, a to vzhledem k množícím se bezpečnostním incidentům na internetu.

Celý proces automatické aktivace u CZ domén bude probíhat průběžně od poloviny října. Aktivace DNSSEC u vaší CZ domény proběhne bez jakéhokoli výpadku a bez nutnosti spolupráce z Vaší strany. O vše se postaráme my. Na služby u nás to nebude mít žádný vliv.

V případě, že budete chtít nastavit DNSSEC sami a vše si osobně zkontrolovat, tak je to možné již nyní v klientské administraci.

Pokud o tuto změnu u nějaké CZ domény nemáte zájem, je možné to v nastavení zakázat. V tom případě, prosíme, proveďte změnu nastavení příznaku "Povolit budoucí automatické nastavení/zrušení DNSSEC WEDOS", který naleznete v zákaznické administraci v detailu každé domény v sekci "Nastavení DNSSEC".

S přáním hezkého dne,

WEDOS Internet, a.s.

Pokud nasazování DNSSEC půjde tímto tempem, tak za pár dnů by mohlo být více jak 50 % .cz domén zabezpečeno. Ovšem těžko říct jestli dříve WEDOS nedojdou domény :). Na druhou stranu má ze všech nejvyšší přírůstek a pokud bude automaticky nasazovat na všechny nové hostované domény DNSSEC, tak pokořit 50% hranici není nereálné.

stastiky-dnssec-20161028

Na druhou stranu je třeba zmínit, že WEDOS nepřichází s ničím novým. Technologii DNSSEC už před několika lety podpořili největší hráči na trhu. Aktuálně k 27.10.2016 je pořadí následující.

Jméno registrátora Počet domén
INTERNET CZ, a.s. 151 311
ACTIVE 24, s.r.o. 138 481
WEDOS Internet, a.s. 132 168
IGNUM, s.r.o. 52 622
Web4U s.r.o. 40 677
ZONER software, a. s. 29 797
TELE3 s.r.o. 19 044
ONEsolution s.r.o. 16 878
Gransy s.r.o. 9 395
Stable.cz s.r.o. 7 757

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.