Otestujte jestli váš web je dostupný z celého světa

Přemýšleli jste někdy jestli je váš web přístupný z celého světa? Pokud jej nemáte v angličtině, tak vás to asi ani nenapadlo. Na druhou stranu čistě pro zajímavost by to stálo za to zkusit ne?

Existují celkem dva důvody, proč váš web nemusí být přístupný celému světu. První z nich je omezení ze strany hostingu, kde web máte a pak je tu cenzura.

Omezení hostingu

Většina hostingů je pod neustálými útoky, formou automatických skriptů – robotů, kteří testují zabezpečení. Zkouší bezpečnostní díry anebo brute force útoky na slabá hesla. V některých případech dokáží natolik přetížit server, že už se dají zaměnit i s DoS útokem. Občas to může zajít až tak daleko, že podezřelé přenosy vedou až k banování celých rozsahů IP adres. V ten okamžik už váš web z dané IP adresy nemusí být dostupný.

Pokud si chcete otestovat dostupnost vašeho webu ze světa můžete vyzkoušet následující služby:

  • CA App Synthetic Monitor – zdarma z 10 lokalit až 5x za den, jinak je třeba zakoupit si placenou službu. Můžete zkusit i PING až z 90 lokalit.
Nebuďte překvapení pokud zjistíte, že váš oblíbený hosting není dostupný z celého světa ;)
Nebuďte překvapení pokud zjistíte, že váš oblíbený hosting není dostupný z celého světa 😉
  • uptrends.com – Test z 38 lokací a navíc vám změří i rychlost stažení vygenerované stránky (tedy jen HTML).
Naopak super levný webhosting může svou dostupností příjemně překvapit.
Naopak super levný webhosting může svou dostupností příjemně překvapit.
  • site24x7.com – Poměrně hezký a přehledný test, který vám umožní otestovat dostupnost až lokalit. Zároveň v tabulce uvidíte rychlost získání odpovědi z DNS, navázání spojení, TTFB (time to first byte) a celkovou délku pro stažení HTML dokumentu. Nakonec vám ještě vygenerují hezký graf 🙂
Pokud máte jinde DNS než hosting může se stát, že chyba bude právě v DNS, což na první pohled nemusíte poznat. Stojí za to si to prověřit.
Pokud máte jinde DNS než hosting může se stát, že chyba bude právě v DNS, což na první pohled nemusíte poznat. Stojí za to si to prověřit.

Cenzura

Blokování přístupu nemusí být jen na straně hostingu. Do fungování internetu zasahují i státy. Nejznámější je Golden Shield Project alias Velký čínský firewall. Jedná se o masivní internetový projekt, který ve světě těžko hledá konkurenci.

Jestli si chcete zkusit dostupnost vašeho webu z Číny můžete zkusit blockedinchina.net.

Seznam to v Číně moc neznají.
Seznam to v Číně moc neznají.

Mimochodem problém internetové cenzury se týká i Česka. Naši zákonodárci nám jí darovali ve formě “balíčku proti hazardu”. Alespoň v Číně všechny náklady platí stát, u nás vše budou platit internetový poskytovatelé a nebude to málo. Více se dozvíte na stránkách prichazicenzor.cz. Možná se tak dočkáme i varianty blockedinczechrebulic.net 🙁


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.