Co se událo na českém hostingovém trhu v prosinci 2016

V prosinci bylo mnoho svátků, včetně Vánoc, kdy mohly webhostingové společnosti předvést nějakou tu pořádnou akci. Navíc s koncem roku je ideální čas začít vyhodnocovat co se povedlo anebo nepovedlo, popřípadě přiblížit zákazníkům a fanouškům co se chystá. Některé společnosti toho pořádně využily, jiné méně a někdo jen popřál zákazníkům hezké svátky.

Active 24

2.12.2016 na svém hostingu nasadil PHP 7.1.0. Pokud se nepletu tak je první v Česku, kdo jej naostro nasadil pro své zákazníky u sdíleného webhostingu.

Blueboard

Blueboard spustil vlastní detektor napadených souborů (hlavně WordPress). Pokud jejich detektor něco objeví, zašle zákazníkovi email se seznamem. Dobrá vychytávka.

C4

Tak C4 se přidal do klubu webhostingů s podporou Let’s Encrypt. Některá konkurence to zvládla o rok dříve, ale hlavně že to mají. Stále jsou tu i takoví, kteří Let’s Encrypt úplně ignorují.

Ebola

Ebola měla na Facebooku aplikaci, kde jste si mohli vytočit 10 – 70% slevu na jejich služby.

Endora

Endora si připravila pro fanoušky tipovačku s počtem klíčenek na fotce. Tři šťastlivci vyhráli jednu z nich a tričko k tomu.

Forpsi

Na Mikuláše oficiálně prodloužili u Forpsi nabídku registrace .cloud domén za 25 CZK/rok.

Forpsi postavili vánoční kampaň na svém Cloudu. Zdarma jste si jej mohli vyzkoušet.

Savana

Savana zavedla u tarifu S100 veřejné zálohy staré 12 – 14 dnů. Jsou přístupné přes FTP. Ovšem musíte si připlatit 10 CZK/měsíc. Vzhledem k ceně 25 CZK/měsíc je to poměrně dost. Tarif S100 je takovou konkurencí pro NoLimit od Wedos. K němu dostanete na zálohy 5 GB prostoru zdarma. Musíte si však sami všechno nastavit.

U Savana vsadili na tradiční vánoční kalendář, tedy každý den byla jiná akce.

Spoje.net

Tak Spoje.net začali odpadním teplem z jejich datacentra vytápět i okolních 10 bytů.

Subreg (Gransy)

Subreg se pochlubil, že je první neukrajinský akreditovaný registrátor, který zavítal na Eastern Europe DNS Forum / UADOM konferenci.

Jako vždy Subreg Twitter účet informoval o nových TLD a kdy budou k dispozici.

VSHosting

VSHosting v prosinci propagoval svoji službu Snackhost. Mělo by se jednat o cloud webhosting. Tedy něco co by mělo jít škálovat donekonečna a je dostupné za všech okolností. Ale při bližším zkoumání se dozvíte, že neomezený datový prostor je omezen na 50K souborů, nesmíte na něm mít velké soubory (hudbu, video) atd. Prostě takový běžný lowcost webhosting za cenu 25 CZK. Na druhou stranu můžete si k němu připlatit za SSH, Python anebo GIT, ale to už pak je s cenou někde jinde. Tedy nabízí se jestli si nevybrat spíše nějaké VMS. Posoudit však nedokážu. Nezkoušel jsem.

Na Twitter se ale objevilo několik příspěvků k Snackhost, které nejsou moc pozitivní.

https://twitter.com/vaclavpavek/status/806787007473033218

Samozřejmě Roští retweetnuli.

Wedos

V prosinci nám Wedos přinesl fotky, kde můžeme vidět jak se pracuje na omítce uvnitř jejich druhého datacentra. Práce uvnitř začali.

Velké finále zavádění DNSSEC se rozhodli nechat u Wedos až do prosince, kdy na Mikuláše dali CZ NIC dáreček v podobě podepsání několika desítek tisíc .cz domén. Díky tomu se přehoupl počet DNSSEC přes 50 %, tedy .cz doména jako jedna z mála na světě má více než polovinu .cz domén chráněnou technologií DNSSEC. Popravdě napínat všechny až do Mikuláše bylo pěkně zákeřné 😉

Po masivním nasazení DNSSEC u Wedos, upozornili Active 24 a Czechia, že oni začali s nasazováním začali už dříve. Active 24 zmínili rok 2008 a Czechia se prohlásili za prvního velkého registrátora, kdo použil technologie DNSSEC a ECDSA. Bylo to v reakci na článek Více než polovina domén v .CZ je zabezpečena DNSSEC, který vyšel na root.cz.

Wedos se pustil do online přenosů. Popravdě se jim to moc zatím nedaří, protože stremování přes Youtube a Periscope nefungovalo, takže jeli jen přes Facebook (a to jim to jedno spadlo). Upřimně to působilo neskutečně amatérsky, ale líbilo se mi to. Působilo to jako nějaký super low cost startup, ale zase upřimně – nebylo to naučené anebo umělé. První část je zde a druhá tady. Na otázky odpovídal Josef Grill (šéf Wedos) a odpověděl tuším na všechny otázky.

Bohužel místo aby řešil další online přenosy musel Wedos řešit úředníky, kteří využívají starý zákon a hodlají s ním cenzurovat weby nic netušících lidí. Není to moc hezké čtení, ale je fajn být v obraze jak to vlastně s tím svobodným internetem v Česku je :/

Vánoční kampaň Wedos byla jednoduchá, ale stála za to. Na Štědrý den jste si mohli pořídit jejich služby s výraznou slevou a navíc byla i 15% sleva na prodloužení na všechno mimo domén. Mimo jednoho úletu to byla asi největší sleva na prodloužení jakou kdy Wedos udělal.

Na závěr roku se ještě Wedos pochlubil překonáním mety 90 tisíc aktivních webhostingů a na FB byl přehled toho co dokázali za poslední rok. Každý měsíc měl svou vlastní fotku z nějaké události.

Tweet měsíce

Těšil jsem se na nějaká hezká PFka anebo přání, ale buď se vytáhla grafika z minulého roku anebo nějaké fotobanky. Jediná výjimka se objevila u Ignum.

https://twitter.com/tvrdek/status/811620840643117057


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.