Co se událo na českém hostingovém trhu v březnu 2017

Než začneme přehledem, mám tu pro vás výsledky průzkumu společnosti MARKENT, s.r.o. o tom jak jsou držitelé domén spokojení se svým registrátorem. Jedná se o část průzkumu, kterou si nechal CZ NIC zpracovat kvůli IDN doménám.

Originál najdete na https://www.háčkyčárky.cz/files/nic/IDN_vlastnici_domeny.pdf

Je třeba si uvědomit, že průzkum byl cílen na BFU držitele domén a jednalo se o spontánní odpovědi. Takže tam je například CZ NIC, který není registrátorem (má cca 200 domén pro svou potřebu). Stejně tak mám pochybnosti o O2, který registrátorem sice je, ale drží cca 2,6K domén, takže by jej statisticky předběhla většina registrátorů. Dále je zcela běžné že BFU zaměňují registrátora domény a hosting.

Na druhou stranu můžeme tyto čísla brát jako povědomí o značce.

Takže nejznámější registrátorem je Forpsi, Ignum, CZ.NIC, Wedos a Active 24. Z průměrné míry spokojenosti s registrátorem (41 %) se vymykají  Czechia (79 %), Web 4 You (70 %),Wedos (70 %), Forpsi (48 %) a Active 24 (46 %).

Active 24

Active 24 se pochlubili, že jezdí do datového centra v elektromobilu. Kladný vztah k životnímu prostředí deklaruje více hostingových společností, ovšem elektromobil to tu snad ještě nebylo. Zelený palec nahoru !

Czechia

Z Czechia vyhodnotili soutěž o í telefon Xiaomi Redmi 3S 3GB/32GB Global, herní konzole Sony PlayStation 4 Slim 500 GB a Microsoft Xbox One S 500 GB.

Český Hosting

Český Hosting se pochlubil podporou WordCamp 2017. Náklady na větší konference se mohou dostat na stovky tisíc a bez podpory partnerů by je nešlo ani pořádat, což by byla velká škoda. Takže díky ČH za podporu WordPress v Čechách 🙂

Koncem března se ČH pochlubil 2017tým VMS.

Forpsi

Mateřská společnost Aruba pod kterou spadá Forpsi provozuje zajímavou nTLD .cloud. Právě .cloud minulý měsíc oslavila jeden rok a 100K registrací. Pokud si chcete jednu pořídit, tak až do konce roku je má Forpsi za zvýhodněné ceny.

Gransy/Subreg

Subreg své zákazníky pravidelně upozorňuje na zdražování domén. I když na sociálních sítích by mohli místo tweetu “Od dnešního dne domény .BIZ o cca 10 % dražší …” napsat o den dříve “Od zítřejšího dne domény .BIZ o cca 10 % dražší …” jako poslední varování 😉

Také jako jediný opakovaně upozornil na plánované velké zdražení nTLD od Uniregistry. Vzhledem k tomu, že se u některých jedná o stovky USD, tak je to spíše velké varování. Divím se že ostatní registrátoři nezareagovali.

Subreg využil Den svatého Patrika a připomněl, že je také akreditovaným registrátorem irských domén .ie. Možná by mohli udělat světovou mapu a vybarvil státy, kde už akreditovaný jsou. Myslím že moc šedých zemí by už nezůstalo 🙂

Gransy spustil podporu DNSSEC pro .de.

Ignum

Ignum se v březnu přidal do klubu podporujeme Let’s Encrypt. No hlavní sezóna byla sice před rokem, ale lepší teď než nikdy.

Stable

Stable se pochlubili na Twitter pokořením mety 17 tisíc spravovaných .cz domén.

Wedos

Podle březnového tweetu se Wedos daří shánět další lidi. V březnu navýšil počet pracovníků na 31 a od dubna přijal další 2. Celkem tedy 33 lidí, z toho 5 ze zahraničí. S nabíráním ale neskončil. V administraci je stále nabídka práce.

Sociální sítě Wedos opět přinesly fotky ze stavby druhého datacentra a pár zajímavostí ze zákulisí. Také jsme mohli vidět výkop teplovodu, kterým chtějí z druhého datacentra odvádět teplo ze serverů do městského bazénu a rozkopání dvora před prvním datacentrem kvůli elektrice. Popravdě ale spíše všichni čekáme veřejné testování hostinu a VPS na HP Moonshot.

Wedos povolil v DNS záznam typu CAA.

Tweet měsíce

U Tele3 mají Apple opravdu rádi 🙂

Závěr

Data jsou čerpána převážně z Twitter účtů hostingových společností, newslettrů a něco málo z FB.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.