Další milník pro Let’s Encrypt – 100 milionů vydaných certifikátů

Výkoný ředitel ISRG Josh Aas na blogu projektu Let’s Encrypt oznámil dosažení dalšího významného milníku. 100 milionů vystavených certifikátů. Trvalo mu to něco přes rok a půl od spuštění veřejného beta testování. Mimochodem na první milion dosáhl zhruba za tři měsíce 8. března 2016 a na 10 milionů 9. září 2016.

Josh Aas poděkoval všem uživatelům, kteří se rozhodli Let’s Encrypt používat a každému, kdo tento projekt podpořil. Zdůraznil že tato meta je také ukázkou síly automatizace managmentu certifikátů. Pokud by se vydal Let’s Encrypt cestou jakéhokoliv manuálního ověřování nikdy by na takováto čísla nemohl dosáhnout. Prostě všechno musí být automatizováno, jinak by to nešlo.

Také připomněl že cílem projektu je, aby každý web byl na HTTPS. Podle Firefox Telemetrie, sledující vlastnosti stránek, které vybraní uživatelé navštíví, je momentálně zabezpečeno téměř 58 % webů. Před spuštěním projektu Let’s Encrypt to bylo jen 40 %.

Nutno podotknout, že hostingové společnosti v Česku nasadily Let’s Encrypt velmi rychle. Ještě v betě to bylo hned 7. Momentálně z 28 největších jeho podporu oficiálně oznámilo prostřednictvím sociálních sítí hned 21. Seznam najdete zde.

Let’s Encrypt přišel ve vhodnou chvíli. Google začal tlačit na tvůrce stránek ať přejdou na HTTPS. Minimálně u nás na jeho rozvoji mají velkou zásluhu i odborná média. Hodně se o něm psalo a následně diskutovalo. Takže zákazníci tlačili na své poskytovatele hostingu. Šlo to fakt rychle. Celkem by mě zajímalo kolik webů na .cz doménách má verzi na HTTPS.

Závěr

Osobně když zakládám nový web, tak rovnou už na HTTPS s Let’s Encrypt. Protože proč ne? Navíc už teď je normální mít web na HTTPS, takže za pár let či měsíců by se mohli rozhodnout vyhledávače weby bez něj penalizovat. Je třeba také brát v potaz, že pokud se na stránce, kde není šifrovaná komunikace, nachází přihlašovací formulář, tak internetové prohlížeče Chrome a Firefox na to návštěvníka upozorní. Což jej potenciálně může odradit, zvláště pokud je na stránce poprvé.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Já bych to tak jednoznačně neviděl. Sice třeba já osobně nové weby mám též s Let’s Encryptem, ale třeba velké hráče nějaká snaha Google nechává v klidu. Podívej se třeba na Idnes, Novinky, Blesk či Novu a nikdo nepoužívá https.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.