Co se událo na českém hostingovém trhu v červnu 2017

Hodně prostoru bylo tento měsíc na účtech hostingových firem věnováno konferenci Internet & Technologie 2017, kterou pořádá CZ NIC. Vystoupilo zde i hodně zástupců akreditovaných registrátorů. Pokud si je chcete poslechnout, vše je online na stránkách nic.cz. Pozornost doporučuji věnovat ale přednášce o .sk doméně, kterou si připravil Ondrej Jombík.

Tak a teď se pojďme podívat co nám přinesl červen.

Forpsi

Aruba Group (společnost který vlastní Forpsi) dokončuje v Ponte San Pietro (Bergamo, Itálie) jedno z největších datacenter určených pro cloud. Má mít rozlohu až 200 tisíc metrů čtverečních (90 tisíc m2 čistě pro datacentrum) a splňovat náročné normy TIER IV. V tiskové zprávě se však neuvádí zdali o certifikaci skutečně budou usilovat. Nové datacentrum má mít vlastní vodní a fotovoltaickou elektrárnu. Tedy přísun energie by měly zajistit pouze certifikované obnovitelné zdroje. Plánovaný příkon pro celé datacentrum má být úctyhodných 90 MW s tím že záložní generátory vše utáhnou až 48 hodin. Chlazení bude zajišťovat geotermální chladicí systém. Nové datacentrum by mělo být otevřeno 5. října 2017 a plný provoz spuštěn v létě tohoto roku. Prezentaci datacentra najdete na stránkách datacenter.it.

Gransy (Subreg)

Subreg upozornil na zdražení domén .info a .ro od 1.7.2017 a .tv od 1.9.2017. Je dobré když někdo hlídá ceny a pravidelně na to upozorňuje své zákazníky.

Za zmínku určitě stojí i dojednání individuální slevy na prodloužení u domény .top o 35%. Ta platí až do konce roku.

Gransy se stal členem sdružení DNS-OARS (DNS Operations, Analysis, and Research Center).

Stable

Stable začal propagovat přes sociální sítě nTLD .art, .agency, .life, .top .today. Zajímavé…

Thinline

Thinline (Český Hosting) je známý tím, že pravidelně sponzoruje WordCamp Praha (největší WordPress akci v Česku). Tentokrát se rozhodl podpořit i tvorbu nového loga pro komunitní portál NasWP.cz webhostingem zdarma na rok pro 2. – 9. místo.

Na Českém Hostingu spustili MySQL a PostgreSQL vzdáleně přes SSH tunel.

Wedos

Jako každý měsíc i tento jel Wedos ve velkých slevách, tentokrát dokonce vydali i kupón na prodloužení HURANADOVOLENOU, který platí až do 9.7.2017. Wedos. Slevami oslavil i pokoření mety 90 tisíc aktivních sdílených webhostingů NoLimit.

Wedos v červnu pokračoval v psaní článků na téma certifikace TIER IV, které jsou součástí jejich nové PR kampaně. Chtějí se stát 10. datacentrem na světě, které získá “zlatý TIER IV (Operational Sustainability).

Wedos zveřejnil fotky 100 Gbps switchů, které mají posloužit k navýšení konektivity a propojení obou datacenter. Zajímavostí je, že do některých si budou instalovat vlastní operační systém s OpenSwitch. Na pravé spodní fotce je i Arista, což by měl být jeden z nejrychlejších switchů na světě.

Samozřejmě se na sociálních sítích objevily i fotky nového datacentra. To už je bez lešení a z venku vypadá hotové.

Wedos nakoupil 254 téměř nových značkových serverů HPE ProLiant DL320e v konfiguraci 3,4 GHz (3,8 v turbu), 32 GB RAM, 2x 1TB HDD v raid. Část zřejmě půjde od října na dedikované servery s cenou 1K CZK/měsíc. To je velmi velmi pod cenou i na použité serververy. Navíc v diskuzi na FB je “Tohle nejsou nějaké pochybné bazarové :-), ale servery v záruce, které nebyly téměř v provozu… jsou normálně z CZ distribuce, se zárukou a víme o jejich původu vše.” Kdo dnes nakoupí 254 značkových serverů, pak je nepoužívá a prodá za zlomek ceny? Hmm…

Podle FB příspěvku bylo v affilaiate programu Wedos vyplaceno už přes 12 milionu CZK. Z toho 2 affilaite partneři vydělali přes 1M,  10 přes 100K a 82 přes 10K. Z hrdostí mohou prohlásit že patřím do TOP 100 🙂

Kdo hledá zaměstnance

Tweet měsíce

Tentokrát to vyhrál mírně politicky nekorektní tweet od @Subreg


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. Ahoj Drago,
    nechystáš článek o HTTPS? Např. o tom, který hosting pro HTTPS vybrat, protože můj oblíbený WEDOS to má zpoplatněné (i když jen 10 Kč za měsíc) a v ostatních se nevyznám. Jakoby srovnání cena/výkon…námět na článek, kam jít:-) Díky PŠ

    1. Zdravím, zas tolik jich vyzkoušených nemám, takže nemůžu doporučit. Obecně si většinou připlatíš víc, pokud chceš srovnatelný tarif s LE.
      Spíše bych se zaměřil co pro své návštěvníky chceš. Pokud důvěryhodnost tak sáhni po lepším certifikátů než je DV. Jestli větší anonymitu tak budeš potřebovat vlastní IP adresu (aby se nepřenášela doména).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.