WordPress plugin Smush – když potřebujete rychle optimalizovat obrázky a grafický editor není po ruce

Dneska bych vám rád představil plugin Smush, který mi nedávno hodně pomohl. Jedná se o rozšíření do WordPress díky kterému můžete velice efektivně a hlavně rychle optimalizovat nahrané obrázky. Takže ať už po ruce nemáte grafický editor anebo jste prostě jen lenivější, tak Smush rozhodně využijete.

Smush (Smush Image Compression and Optimization) je z dílny WPMU DEV, kteří už za sebou mají velké množství pluginů. V současné době jej používá přes 1 milion instalací, což je dobrý základ, aby byla zajištěna nejen pravidelná a rychlá aktualizace, ale i další vývoj.

Základní funkce – komprese obrázků

Základní funkcí je komprese nahraných obrázků. To jde dělat přímo v mediální knihovně, doslova na jedno kliknutí. Stačí zmáčknout Smush Now!. Délka procesu závisí na velikosti originálního obrázku a rychlosti procesorů serveru. Počítejte s pár vteřinami.

Dojde k přegenerování úplně všech obrázků, které používá vaše šablona, tedy nejen náhledových. To je celkem důležitá funkce, pokud jste právě šablonu změnili. Rázem máte připravené obrázky.

Co se týká efektivity, tedy úspory prostoru, tak je oproti kompresi ve WordPress značná. Jak vidíte na statistikách, tak celková úspora je 255,6 KB (46 %). Takže vaši návštěvníci, kteří platí za data ušetří.

 

Zachování EXIF dat

V nastavení si můžete zaškrtnout, že chce zachovat EXIF data (exchangeable image file format). Jedná se o metadata, která se ukládají ke snímku automaticky u většiny digitálních foťáků a mobilních telefonů. Většinou se jedná o údaje o přístroji a jeho nastavení v momentě pořízení fotky, ovšem mobilní telefony ukládají i souřadnice GPS a nadmořskou výšku.

Mimo dat z foťáku se dají přidat třeba i název snímku, popis a dokonce i klíčová slova. Určitě vás teď napadá, používají EXIF data vyhledávače a mohou mít vliv na hodnocení? Google si od roku 2012 vyhradil právo je parsovat a zobrazovat ve službě image search (vyhledávání obrázků), kde je i zobrazoval. V roce 2014 vyšlo na YouTube video, kde Matt Cutts přímo řekl, že je stále parsují, používají pro zlepšení hledání (co je na obrázku) a dokonce potenciálně mohou mít vliv i na hodnocení ve vyhledávači. U Seznamu se mi to zjistit nepodařilo, ale parsovat je určitě umí.

Takže na EXIF data je potřeba dávat si pozor. Často při různých kompresích dochází k jejich ztrátě či smazání, protože ve své podstatě zabírají místo, i když se jedná o minimální velikost. Smush se mi líbí, protože je dokáže zachovat.

 

WP Smush Pro

Pozor verze zdarma přegenerovává pouze obrázky menší jak 1 MB! Placená umí až 32 MB. Takže pokud víte, že nebudete mít po ruce grafický editor a potřebujete optimalizovat i velké obrázky, tak budete potřebovat WP Smush Pro. Licence stojí 49 USD za měsíc vztahuje se na všechny pluginy z dílny WPMU DEV pro neomezené množství instalací.

Pro verze toho umí hromadně například přegenerovat postupně všechny obrázky automaticky (zdarma maximálně 50), má funkci super smash, což je 2x komprese s minimální ztrátou kvality, umožňuje obnovit původní obrázek a pár dalších věcí. Ještě jednu bych opravdu vypíchl a to je převod PNG do JPG. Když uděláte screenshot většinou se ukládá do bezeztrátového formátu PNG, který však může být hodně objemný (záleží na rozlišení a počtu barev). Do PNG také v základním nastavení ukládá většina mobilních telefonů a s rozlišením, které dnes průměrný smartphone má není problém, aby jeden screenshot měl přes 1 MB.

Závěr

WordPress plugin Smush se hodí. Mě osobně pomohl, když jsem potřeboval udělat obrázek do záhlaví článku a neměl jsem po ruce GIMP. Samozřejmě by se to nějak dalo vymyslet, ale proč když na to máte pligin co to zvládne na 1 kliknutí? 🙂

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.