Co se událo na českém hostingovém trhu v září 2018

Asi největším tématem září byl 1. únor 2019, na kdy se domluvili výrobci software DNS, že přestanou podporovat zastaralé věci, které už jsou proti současným standardům. Mimochodem CZ.NIC pro tento účel připravil i nástroj, kde si můžete ověřit, zdali nepoužívá vaše doména DNS, který přestane v únoru fungovat.

Active 24

Active 24 prozradili, že jakýkoliv server, který doslouží a kde byla zákaznická data, je bezpečně likvidován. Data jsou smazána softwarově a někdy i hrubou silou. Tohle by měla dělat každá společnost.

Český Hosting

U ČH si během léta mákli a přepracovali jejich DNS systém. Přidali pár věcí k DNS do administrace a spustili podporu DNSSEC.

Forpsi

Forpsi na Twitter prozradili, že chystají novou službu, pomocí které si na vlastní doméně vyzáříte pohodlně web. Zřejmě se bude jednat o nějaký CMS.

V září propagovali akční ceny na .sk, .info a .eu.

Koncem září se začaly objevovat bulvární apokalyptické články o vypnutí internetu 1. února 2019 z důvodu “údržby DNS serverů”. Jedná se o ukončení podpory některých historických věcí u DNS, které porušují dnešní standardy. Na jeden takovýto bulvární článek na novinky.cz zareagoval i Forpsi a využil jej pro své PR.

Ignum

Ignum v září na sociálních sítích propagoval nTLD .tech, .cloud,

Ignum věnoval plánovaným změnám u software DNS článek Úklid na internetu. Jak proběhne plánovaná údržba DNS?

Roští

Roští také vylepšovalo své DNS servery. Věnovali tomu blogpost Rychlejší práce s DNS, kde můžeme nahlédnout pod kapotu.

Savana

V září spustili nový provizní systém (spíše model provizí), který slibuje až 100 % za získaného klienta. Ve skutečnosti se jedná o 30 % z první objednávky a 10 % z každého prodlouženého období, celkem maximálně 7x.  Provizní systém Savana je celkem komplikovaný. Provize se vám připisují formou slevových kupónů, které se automaticky uplatní pokud něco potřebujete prodloužit. Nemáte tedy přístup k žádným statistikám.

Na webhostingu přibyly PHP 7.1 a 7.2. Zároveň přešli z MySQL na Maria DB.

Stable

Stable nabízí na pro školy zdarma jejich webhosting Endora a to až 30 hostingů na třídu. Více info na Informační technologie – podpora výuky ve vaší škole.

Subreg (Gransy)

Subreg je v podstatě jediný akreditovaný registrátor .com domén (u Forpsi má akreditaci mateřská společnost Aruba, ale neregistrují přes ně). V září jim akreditace byla prodloužena o dalších 5 let. Využili toho a změnili si oficiální jméno akreditovaného registrátora z Gransy s.r.o. d/b/a subreg.cz  na Gransy s.r.o.

Podobně jako Forpsi i Subreg zareagoval na bulvární články o vypnutí internetu. Navíc zpropagovali svou službu AnycastDNS.CZ. Na FB zveřejnili i několik zajímavých statistických informací. Například:

  • Celkem dotazů za 23.9.2018 (neděle): 535.853.987
  • Seznam.cz svými servery generuje 6% ze všech dotazů za den.
  • Množství dotazů na A (IPv4) 258.288.701 a na AAAA (IPv6) 96.885.821

Je tam hodně dalších zajímavých statistik. Doporučuji kouknout.

Mimochodem ve statistice nezavisleho mereni Anycast DNS se anycastdns.cz  umístil na 19. pozici s 45ms napříč celým světem. Předstihli tak velké firmy jako Google anebo Verisign.

Wedos

Začátkem září rozjel Wedos velké slevové akce, kde se dal získat hosting se slevou až 99 %. Záleželo na rychlosti. Ti kdo nestihli nejlepší kupón mohli využít 88%, 77% anebo 66%.

Koncem září rozjel Wedos slevovou akci 100 let republiky, na kterou si připravili 100 speciálních slevových kupónů, které postupně vypouští. Zatím jsme zahlédl 80 % slevový kupón na webhosting, .sk doménu za 66 CZK a také kupón na prodloužení. Akce by měla vyvrcholit 28.10.2018. Akce je originální a grafika vedena v parádním retro stylu, kde dominuje maskot Wedos Ládínek.

Tweet měsíce

Tentokrát volím jako tweet měsíce maskota Wedos, který v retro verzi doprovází kampaň 100 let republiky.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.