Co se událo na českém hostingovém trhu v dubnu 2019

Aktivita hostingových firem na Twitter byla spíše slabší. Trochu mě zarazilo, že jen jedna společnost využila Velikonoce a 1. apríla tentokrát nevyužil dokonce nikdo. V dubnu se objevilo několik zajímavých článků, které hostingové společnosti naspali pro své zákazníky a fanoušky.

Active 24

Active 24 se pochlubil, že jsou celosvětově 4. největším poskytovatelem mailhostingu zabezpečeného přes protokol DANE (DNS-based Authentication of Named Entities).

BlueBoard

BlueBoard se pochlubili novými 12 jádrovými procesory Intel Xeon Silver. Jsou určeny do serverů pro webhostingy. Jedná se o novinku, která teprve teď přišla na trh (Q2 2019). Standardně jedou na frekvenci 2,2 Ghz ale mají turbo mód 3,2 Ghz. Jak už bylo zmíněno mají 12 jader, celkem 24 vláken. V CZC je prodávají za 16.732 bez DPH.

eBola

eBola spustili podporu HTTP2. Pokud používáte HTTPS a náročnější šablonu, tak vaši návštěvníci web uvidí o dost rychleji. Ačkoliv je HTTP2 s námi už nějaký ten rok, tak prozatím jej moc hostingů nenasadilo.

Forpsi

Forpsi tlačí svůj webhosting za 52 CZK/měsíc, na první rok je sleva 50 % a tarif WP-ready za 120 CZK/měsíc, také s 50% slevou.

Dále jako i předchozí měsíce nabízeli nTLD v akci. Zvláště .tech a .site s až 90% slevou.

Ignum

Ignum většinou na Twitter sdílejí zajímavosti z IT světa. Co se týká komerčních tweetů, tak se v dubnu věnovali nTLD, třeba .top měli v akci za 149 CZK.

OneBit

OneBit pokračoval ve své kampani #lepsi_hosting. Celkem mě zaujalo provedení propagace AniMalware ochrany – Postav se temné straně sítě, bohužel jsem se o tom ze stránek nedozvěděl moc. Jen že prochází soubory a hledá v nich problém.

Ohledně DDoS ochrany už byli konkrétnější. Používají mašinku od Radware. Je to už nějaký ten rok zpátky co jsem byl na přednášce tohoto řešení. Jedná se o univerzální řešení, které se o všechno stará sama. Je velmi drahá, zvláště pro velmi silné útoky. Pro hosting se navíc prodraží protože potřebuje hned dvě, pokud by došlo u jedné k problémům, tak aby měl záložní. Před pár lety měla problém s filtrováním některých útoků přes IPv6 (zaplňovala se tabulka a docházela paměť) jak to je teď ale nevím. Jistě nějaký pokrok byl.

Stable

U Stable navyšovali u webhostingů memeory_limit. U tarifu mini na 128 MB, standard 192 MB a profi 256 MB.

Stable se pochlubil že je registrátorem více jak 19 tisíc .cz domén, což jej řadí na 12. místo.

Subreg

Subreg představil k hostingu vlastní statistiky z logů Apache (access log) zobrazované přes ElasticSearch. K dispozici je i diagnostika, která vás upozorní na možné problémové stránky, resp. stránky které vrací stavové kódy 403, 404 a 500. Celkem chytré využití dat ze serverů, které stejně sbírají. Navíc to vypadá fakt hezky.

Mezi další vylepšení webhostingu patří:

  • Možnost stažení MySQL záloh
  • Podpora FTPS k FTP
  • Podpora SCP/SFTP k SSH
  • Přidali instalace WordPress na jedno kliknutí

A mnoho dalších novinek pro resselery.

Subreg oznámil v dubnu že získal další 4 akreditace a to na .mr (Mauretánie), .to (Tonga), .ai (Anguilla) a .ua. Mě osobně zaujala doména .ai, která by mohla mít zajímavý potenciál v souvyslosti s umělou inteligencí. Cena je však 1897 CZK/rok, což je celkem drahé na hraní :/

Dále Subreg zautomatizoval správu .qa (Katar) a .jp (Japonsko).

Wedos

Wedos představil trochu nevšedně zřejmě finální řešení olejových van pro své druhé datacentrum.

Lepší fotky se pak objevily na Facebooku. Zatím chybí led podsvícení. Zajímavé je řešení bez žebrování, které nahrazuje vrstva pod samotnou vanou. Více informací najdete v článku na jejich blogu Zátěžové testy olejové vany v4.3.

V dalším článku se Wedos věnoval modernizaci svého prvního datacentra. Zkráceně:

  • Přestavba datového sálu, aby vyhovoval novým technologiím.
  • Konektivita: 3 fyzické trasy, 4x 100 Gbps od 3 dodavatelů přes 3 datacentra v Praze + 2x 10 Gbps. S dalšími dodavateli se jedná.
  • Přestavba jedné trasy elektřiny – přechod na přípojnicový systém místo kabelů. Cílem je vést trasy oddělené (pod stropem a pod podlahou).
  • Nové motorgenerátory, UPS, rozvodné skříně
  • Masivní rozšíření freecoolingu.

Wedos jako jeden s největších kritiků zdražení .cz domén upozornil na pokles .cz domén. Jen pro připomenutí CZ.NIC zdražil od ledna 2019 .cz domény o 20 CZK z důvodu růstu mezd.

Wedos využil Velikonoce a nasadil celkem slušné slevy – NoLimit 60 % a prodloužení 5 %, VPS ON 50 %, VPS SSD 40 %.

Koncem dubna se na blogu Wedos objevil další článek Lepší a přísnější filtrace útoků a zbytečných robotů u webhostingu. Wedos v něm popisuje nasazení nové ochrany k stávající IPS/IDS, která nedokáže filtrovat útoky přes HTTPS. Nová ochrana využívá data o útocích ze všech serverů, kde běží webhsotingy. Z nich pak získá IP adresy útočníků a ty banuje. Nová filtrace blokuje až 45 % provozu. V článku je zmíněno, že klesla zátěž na servery a weby se zrychlily. Bohužel nemám z tohoto období k dispozici srovnání z Uptime Robot.

Tweet měsíce

Tweet měsíce tentokrát patří Váš Hosting. Jedná se o odkaz na MEGA článek: Jak zrychlit web, server a databáze? Po dlouhé době se totiž objevil článek o optimalizace webu, který nepíše obecné rady a jen nenastiňuje řešení. Článek od Váš Hosting představuje opravdu pokročilé nástroje, s kterými se dá zjistit kde je problém. Chytře se přitom prolíná s návody jak tyto nástroje zprovoznit u Váš Hosting. Samotné optimalizace už tolik prostoru dáno není, na druhou stranu co jsem kdy oživoval WordPress tak to nebylo o nějaké zázračné optimalizaci, ale prostě o tom zjistit kde je problém.

Článek doporučuji přidat do záložek. Budete se k němu jistě vracet a zkoušet nové věci, které jsou v něm zmíněny.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.