Z deníku beta testera – první kolo testování Wedos WMS

Wedos 17. září 2019 vydal na svém blogu článek (Beta test WMS – neskutečný výkon pro každého), ve kterém oznamuje spouští veřejné testování nové služby WMS. Dostat se mezi beta testery nebylo těžké, stačilo napsat co hodláte testovat a že umíte nainstalovat WordPress bez instalátoru 😉 Rozhodl jsem se toho využít a vyzkoušet, co nová služba, která deklaruje pouze vyhrazený výkon opravdu je ve skutečnosti zač.

ℹ️ Služba WEDOS WMS byla úspěšně spuštěna. Objednat si jí můžete zde. Prozatím na ní nejsou slevové kupóny.

Objednání a zřízení služby

Po přihlášení se k beta testu jsem obdržel sáhodlouhý email, kde byla vysvětlena podstata služby a jak jí zřídit.  Součástí emailu byl odkaz na stránku s objednávkou. Stačilo si vybrat konfiguraci a službu objednat.

WMS půjde upravit na míru. Nebude se jednat o klasickou balíčkovou službu, kde si musíte připlácet za drahý výkon, který nechcete, jen proto že vám dochází velikost disku. Vše řešíte posuvníky. Na základě zakoupeného výkonu se vám pak vypočte prostor a RAM pro databázi a webhosting.

Pokud vám rozdělení nevyhovuje je možné aktivovat Rozšířenou konfiguraci. V té si určíte kolik výkonu a prostoru má být přiděleno databázovému serveru a kolik webhostingu. Zajímavé je, že si pomocí zelených vypínačů napravo, můžete úplně vypnout webserver anebo databázový server. Wedos WMS tak může sloužit čistě jako databázový server, který si můžete například propojit s jiným WMS anebo jinou službou u Wedos. Případně pokud budete potřebovat prost jen pro odkládání souborů anebo zálohování. Wedos na svém blogu už dříve psal, že hodlají k VPS ON udělat levné disky jako příplatkovou službu. Předpokládám že pro WMS by to mohlo platit také.

WMS se objednává pouze s vyhrazenými prostředky. Takže se s nikým nedělíte o výkon. Proto je také v plánu možnost objednat kompletně celý server jen pro sebe. V testovací objednávce jsem jí však nenašel. Celý fyzický server by měl poskytnout cca 60GB RAM (část RAM je potřeba pro systém), 1TB SSD a 8x 3,4 GHz CPU 1️⃣.

Koncept služby

WMS znamená (webhosting managed server), což službu do značné míry vystihuje koncept celé služby. Kdybych to měl zjednodušit, tak se v podstatě jedná o rozhraní přes které si můžete vytvářet samostatné (oddělené) webhostingy NoLimit. O tom víceméně celá služba je.

Začínáme testovat

Zřídil jsem si nejnižší konfiguraci WMS (10 GB, 4 GB RAM, resp. 7 GB + 3 GB pro webhosting, 3 GB + 1 GB pro databáze) za 512 CZK bez DPH. Ceny služby však ještě nebyly určeny, nejsou ani orientační.

Administrace je typická Wedosácká jako pro ostatní služby. Pokud na ní nejste zvyklí, tak vám zřejmě chvilku bude trvat než jí přejdete na chuť. Je dělaná pro správu velkého množství služeb. K dispozici jsou checkboxy pro hromadné úpravy a složky pro nastavení chování.

Když si rozkliknete WMS dostanete se na následující výpis s detailem služby. Jedná se o takový rychlý přehled o službě. Pokud nehodláte mít desítky či stovky webhostingů a databází, tak odstud vše můžete pohodlně spravovat. Doporučuji si jí uložit do záložek, protože si ušetříte spoustu prokliků.

Zaujal mě seznam příplatkových služeb. Prozatím jsou tam dvě: navýšení počtu HTTPS SNI dostupných pro webhostingy v rámci služby WMS a navýšení prostoru pro e-maily 5 GB. Standardně je k WMS 20 SNI, tedy že si můžete zřídit HTTPS například přes Let’s Encrypt k 20 doménám. Toto číslo prozatím není konečné, slouží jako ochrana, aby někdo nezačal vytvářet stovky certifikátů a zahltil robota Wedos na vytváření a hlídání platnosti certifikátů, který je omezen ze strany Let’s Encrypt.

Co se týká emailů, tak ty jsou odděleně od WMS. Nezabírají vám místo na disku. Wedos je řeší jako u NoLimit na samostatném serveru. Pokud platí parametry jako u NoLimit, tak maximálně půjde emailovou schránku nafouknout na 105 GB (5 GB v základu + 20x objednaná příplatková služba).

Vytvoření a správa webhostingu

Vytvoření webhostingu je jednoduché, prostě jej přidáte. Systém si hlídá zdali doménu nepoužíváte u jiné služby a pokud ano vyhodí chybu. Samostatný oddělený webhosting lze vytvořit i pro subdoménu.

Po vytvoření se webhosting zřídí stejně jako NoLimit. Dorazí i podobný email a je dokonce vytvořena i smlouva GDPR.

Jednotlivé webhostingy si pak spravujete v následujícím rozhraní. To je rozdělené na seznam webhostingů a webhostingový koš.

Prozatím složí seznam webhostingů jen jako rozcestník a rychlý přehled. Můžete se dostat k jednotlivým webhostingům a umístit je do koše. V budoucnu u něj uvidíte mimo kvóty emailů zřejmě i maximální velikost. V tomto rozhraní mi ale výslovně chybí složky. WMS zvláště pokud to bude celý fyzický server jistě zvládne i desítky i stovky webů a chtělo by to nějakou možnost jejich třídění.

Další částí je webhostingový koš. Pokud už nějaký webhosting nebudete chtít tak jej musíte nejdříve přesunout do webhostingového koše a až pak teprve lze smazat, což je pěkný způsob jak zabránit velké chybě. Webhostingy v doménovém koši nejsou dostupné z internetu, nelze s nimi nijak manipulovat a je k nim zablokovaný přístup přes FTP. Jinak ale stále existují – zabírají místo, nelze pro domény k nim přiřazeným vytvářet jiné webhostingy ani aliasy.

Je to celkem šikovný způsob jak vyřadit celý web. Možná by stálo za to zvážit možnost povolit některá omezení, třeba to FTP. Umím si představit situaci, kdy vám někdo napadne web, protože jste zapomněli aktualizovat WordPress a potřebujete to nějak vyřešit. Web odstavíte přes webhostingový koš a přes FTP vyčistíte.

Rozhraní pro správu jednotlivých webhostingů je téměř identické s NoLimit, jen tam nejsou informace jako je expirace služby anebo velikost databáze. Databáze jsou totiž oddělené mimo webhostingy. V nastavení webhostingů si můžete vytvářet FTP, aliasy a konfigurovat PHP. Pro jednotlivé webhostingy lze také zřídit FTP přístup pro zákaznickou podporu Wedos.

Co se týká možnosti konfigurace webserveru, tak je k dispozici více možností. Nejzajímavější je konfigurace webserveru s nastavením počet spojení, počtu a prioritou PHP vláken. NoLimit má standardně 7 PHP vláken, ovšem kolik má Max. počtu spojení nevím. Dále máte možnost ovlivnit chování PHP jako je třeba maximální běh doby skriptu, velikost nahrávaných souborů, memory limit atd. S tímto nastavení si tak můžete uzpůsobit webhosting na míru, třeba na zpracování velkého objemu dat. Dokonce se nabízí, v kombinací s velkými databázemi, právě tohle jako ideální využití WMS. U sdílených mulithostingů a VMS se tohle zrovna moc provozovatelům nelíbí 🙂

Ještě jedna zajímavá věc. K WMS jsou k dispozici proxy server, s kterými teď Wedos celkem slaví úspěch. Podstatně snižují zátěž na webhosting až do té míry, že se nudí. Dokonce s vhodně nastaveným cachováním můžete využívat jen výkon proxy serveru a odbavovat přes ně všechnu návštěvnost. Pokud jej nechcete používat, tak u NoLimit vám jej musí vypnout podpora. U WMS to můžete udělat sami.

Co se týká databází, tak se jedná o standardní zřizování jako u NoLimit, jen je zřizujete na úrovni WMS. Ovšem na rozdíl od NoLimit může být název až 32 znaků dlouhý, NoLimit umí jen 7.

Administrace prozatím neobsahuje žádné grafy ani čísla vytížení procesoru anebo paměti. Pro nějakou úprava nastavení (počet PHP vláken, množství spojení) tedy nejsou podklady, stejně tak ani jak je služba vytížená.

Co se týká administrace, tak to máme asi vše.

Testování výkonu

Wedos postavil službu WMS na vyhrazeném výkonu, tedy s nikým se nebudete dělit o výkon procesoru, paměti ani disku. To má hned dvě velké výhody. Nemělo by docházet k situaci, že někdo bude přetěžovat fyzický server a vás se to nějak dotkne. Za druhé se svým výkonem si můžete dělat co chcete. Padají tak značná omezení a hlavně situace, které hostingy neradi vidí jako je třeba parsování či analyzování objemného množství dat.

Co se týká samotného fyzického serveru na kterém WMS jede, a který si půjde kompletně celý koupit, tak se jedná o jednu žiletku do serverové skříně HPE Moonshot, vybavenou 3,4 GHz procesorem (s možností přetaktován), 60 GB RAM, NVMe SSD. Server je připojený do serverové skříně 2x 10 Gbps.

Procesor je úsporný, takže v případě potřeby se dokáže přetaktovat na vyšší výkon (~3,7 GHz) ovšem když se nic neděje, tak se naopak podtaktuje, aby šetřil elektřinu. Díky tomu se snižují náklady na provoz. Toto chování bylo zajímavé sledovat, protože pokud jsem tam nepouštěl jeden benchmark za druhým, tak v podstatě spal. Paradoxně tak nahodilé testy s odstupem času na sdíleném webhostingu občas vrátili zajímavější čísla. Tam jedou procesory pořád protože se o výkon perou desítky webů. Na WMS nás bylo počítám maximálně 8 a zvláště ke konci už zřejmě netestoval nikdo.

WP Benchmark

WP Benchmark je 7 let starý plugin na testování výkonu WordPress. Z dnešního pohledu je už zastaralý a například pro počítání výkonu databáze i nevhodný. Stále se však často využívá pro porovnání výkonu, protože výsledek je jednoduchý.

Test CPU se skládá s dvou operací. V první se počítá PI na 700 míst a druhou je spojování řetězce znaků až na délku 500 tisíc míst, následně se zase zkracuje až na výslednou délku 0. Druhá část se opakuje 20 tisíc krát. Cílem testu je zjistit hrubý výpočetní výkon procesoru a rychlost PHP. Výsledek je přepočten do hodnoty zvané BogoWips. Čím větší je číslo tím lepší.

WMS tyto operace zvládá za 44K – 47K BogoWips. Pokud procesor usne spadnou na chvíli pod 40K BogoWips. Pro srovnání u NoLimit se to liší server od serveru. Většinou se průměr pohybuje kolem 40K BogoWips. Obecně u Wedos NoLimit nejsou problém procesory a od nasazení proxy serveru, se nudí. Co se týká konkurence, tak tam se to liší podle toho kdo používá klasické úsporné procesory (nízké GHz bez přetaktování) a kdo ty neúsporné. Většina přešla za poslední roky na úsporné a drží se 20K – 25K BogoWips. Ti co drží neúsporné pak dosahují 35K+ BogoWips.

Obecně počet BogoWips vás nemusí trápit pokud nepracujete s náročnými skripty, které něco počítají anebo zpracovávají data. Úzké hrdlo je většinou databáze.

Co se týká rychlosti spojení na Google CDN, tak test ukázal 36,85 Mbps, ovšem nutno podotknout že se stahuje poměrně malý soubor.

Rychlost databáze se počítá z 1000 insert, select, update a delete, což je v dnešní době hodně zavádějící. Možná před 7 lety do dávalo smysl, ale dnes už se databáze většinou optimalizují pro konkrétní účel, takže se daleko větší váha přikládá třeba select než delete anebo insert. Test ke všem hodnotám přistupoval stejně a slabší insert (stovky za vteřinu) mohl výrazně zhoršit výsledku severu, který zvládá tisíce select za vteřinu.

Dávám ho sem proto spíše pro doplnění. Procesor u databází většinou spal. Probudit ho nedokázala ani smršť 4000 dotazů. Nakonec jsem se naštval a upravil skript aby to posílal po desítkách tisíc. Tehdy se mi z něj podařilo dostat 3K dotazů za vteřinu. NoLimit má kolem 1,2K – 1,5K. Záleží jak se to nudí. Tuto hodnotu vrací i nudící se WMS. U konkurenčních webhostingů se to hodně liší. Záleží jak to mají optimalizované. Generalizovat se mi to moc nechce, ale pohybují se od 0,4K – 2,5K.

 

UTW – SQLBenchmark1

Vzhledem k tomu, že se mi podstata WP Benchmarku líbila, rozhodl jsem se jej upravit a zařadit do mého pluginu pro Ultimátní Test Webhostingů. Podobně jako v něm vytvořím několik odstavců textu a ty ukládám na wp_config, což je nejvytíženější tabulka ve WordPress. Provedu 1000 Insert, 1000 Select, 1000 Update a 1000 Delete, ovšem na rozdíl od WP Benchmark měřím každý čas samostatně. Testy navíc provádí plugin zcela automaticky, takže mám daleko více než jen nahodilé testy.

V současné době mám data z 316 testů.

Doména wms.ep1.eu
Počet měření 316
SELECT 6533
INSERT 515
UPDATE 2783
DELETE 5183

Jak je vidět databáze WMS je optimalizovaná hlavně na SELECT, což je dnes ale běžné. Z testování 316 tisíc Selectů zvládne v průměru 6.533 za vteřinu. Nutno podotknout, že testovací web je naplněný daty a má tam několik aktivních pluginů. Co se týká samotného čísla, tak opět procesor spí. Když jsem procesor vytěžoval, tak jsem se dostal přes 9K Select za vteřinu.

V současné době probíhá tento test i pro webhositngy zapojené do Ultimátního Testu Webhostingů. Nechci prozrazovat výsledky, tak jen orientační srovnání. Berte prosím v potaz že srovnáváme v podstatě vyhrazený virtuální server s běžnými sdílenými webhostingy.

Na té tabulce je krásně vidět kdo používá neúsporné procesory a co dokážou vytáhnout 🙂

V každém případě, co se týká databáze, tak ano WMS je rychlejší a dokáže udělat opravdu krásná čísla, ale jeho síla je hlavně ve vašem výkonu. S nikým se nebudete přetahovat, sami si jej můžete přetížit a nikdo vám za to nevynadá.

Závěr

Jednalo se o první kolo testování Wedos WMS. Poslal jsem dva emaily plné připomínek a doporučení. Řekl bych že se dočkáme ještě dalšího beta testu. Co bych vytáhl z komunikace, tak že se plánují vylepšit proxy servery, aby byly výkonnější a také dojde k řadě úprav u služby WMS. Nejsou prozatím žádné ani orientační ceny. Maximální velikost disku by měla být 1 TB, nevylučují však větší.

Služba má slušný potenciál pro většinu lidí jako kvalitní a výkonný multidomain hosting, zvláště v případě celého fyzického serveru. Celá správa je jednoduchá, kdo umí ovládat NoLimit zvládne i WMS. Věřím že pár lidí z toho dokáže vytěžit o dost více. Ostatně je možné si pořídit více WMS a navzájem je propojit – jedno můžete mít na soubory/zálohování, druhé webserver a třetí čistě databázový server.

Na službě se mi libí, že to nejsou škatulky. Tedy pro více disku si nemusíte kupovat větší tarif anebo když chcete více databáze. Emaily jsou úplně oddělené. Věřím že tohle bude velké lákadlo pro mnoho lidí, kteří mají jinde takové ty hostingové VMS, kde vás tlačí do více CPU/RAM když vám dochází místo na disku. Bylo by fajn pokud by v tomto segmentu služba WMS trochu rozvířila stojaté vody a konkurence na to reagovala. Pro nás zákazníky jedině dobře 😉

ℹ️ Služba WEDOS WMS byla úspěšně spuštěna. Objednat si jí můžete zde. Prozatím na ní nejsou slevové kupóny.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

7 komentářů

  1. Díky za obsáhlý článek a hlavně screenshoty. Projekt WMS sleduji, ale moc jsem nechápal jak to vlastně má ve výsledku vypadat. Nakonec je to jinak než jsem si představoval. Zkusil jsem to spočítat podle VPS ON a 1 GB vychází na 3 kč. Za 500 GB je to 1500 kč. To se mi zdá hodně, dát to za polovinu, tak tam přemigruji všechny statické wordpressy zákazníků.

  2. Naprostá zbytečnost. Mám tam nolimit s neomezenými aliasy a efekt stejný. Utáhne to 7 webů co mají celkem návštěvnost 30 tisíc denně, když je fotbal tak dám i 90 tisíc za den. Celková cena 120 Kč za měsíc. Žádné přetížení ani výpadek mi uptimerobot nehlásil. Jednou jim zdechl server, ale přetížením to nebylo.

  3. Nějak jsem si to spočítal podle těch cen a toho co psal Jeffrey a pokud to pojede, tak bych to vzal na zkoušku jako náhradu za virtuální servery od českého hositngu. Mám tam toho celkem dost a dojíždím právě na velikosti disku. Platit 1500 korun za 150 giga je dneska už hodně. S wedos už zkušenosti mám. Mám tam dva trochu větší wordpress weby. Jeden má přes 12 giga a druhý měl jednou 23 giga. Zatím spokojenost. Chci ale VMS a to nenabízejí. Na sdílený webhosting fakt nic pořádného nedám. Tak snad to klapne a dají i nějakou testovací slevičku.

  4. Výborný článek, díky za něj! Několikrát jsem psal na podporu i do znalostní databáze a nikdo mi nebyl schopen dát nějaké základní rovnítko či poměr výkonu WMS a například NoLimit. Stále jen mlžili a ujišťovali mne, že je kdykoliv možno parametry navýšit.
    Aktuálně narážím právě na výkon DB, proto WMS vypadá jako další rozumný krok. Je jen škoda, že Wedos nenabízí přesun z hostingu na WMS. To mi není jasné proč, protože z jejich strany je to mnohem snazší, než ze strany klienta, který od nich nejprve stáhne například 50 GB data aby je pak vzápětí opět nahrával zpět…

    1. Zdravím, od beta testu se pár věcí změnilo. Mám 1 WMS pro vývoj a testování s 1 CPU. Je znát že se dělí o výkon webserver a databáze (to v beta testu nebylo). Je to pomalejší než NoLimit, na druhou stranu výkon nekolísá a je tam spousta volných prostředků (třeba konektivita). Měl jsem možnost si vyzkoušet i 2 CPU variantu a tam už je diametrální nárůst rychlosti oproti 1 CPU verzi. Proto doporučuji rovnou jít do 2 CPU verze. DB je u 2 CPU verze výpočetním výkonem srovnatelná s NoLimit. Co jsem se bavil s dalšími testery, tak výhodou WMS u DB je velikost RAM. Mě se zatím však nepodařilo naměřit nějaké praktické využití. Na druhou stranu nezkoušel jsem tam složitější věci jako třeba Magento.

      Co se týká služby WMS tak vývoj teď trochu zamrzl. Je to stále víceméně testovací provoz a pořád chybí nějaké “měřáky” zatížení. Bez nich se těžko odhaduje zatížení i rezervy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.