Co se událo na českém hostingovém trhu v prosinci 2019

Zatímco v prosinci eshopy tvrdě bojují o přízeň zákazníka a využívají naplno potenciálu slev, akcí a ideálních dárků, tak hostingové společnosti spíše odpočívají. Jedou si menší reklamní kampaně a pohodový marketing na vlně svátků. Jejich zákazníci cílovka už má nakoupeno a další vlna přijde začátkem roku. Samozřejmě to neplatí o zákaznické a technické podpoře, která je zvláště začátkem prosince naplno vytížena. Pak přijde útlum a klid. Všichni si na svátky odpočinou a jede se nanovo. Platilo to i tomto prosinci?

eBola

Twitter účet eBola se opět probudil (za rok 2019 má jen 5 příspěvků) a oznámil “Adventní akce” – každý týden nový slevový kupón. Bohužel se o ně na Twitter nepodělili. Alespoň párkrát za měsíc napsat něco na Twitter není zas tak náročné. Je to dobré pro značku a občas to přinese i nějakou tu objednávku 😉

eBola přidala podporu PHP 7.4. Používat lze i historické 5.2.

Český Hosting

Vánoce probudili ze spánku i Twitter účet Českého Hostingu. Objevilo se tam PFko. Poslední tweet je z 21.12.2018 a bylo tam podobné PFko.

Gransy (Subreg, Station, G-hosting)

Subreg hezky demonstroval výhodu Anycast na aktuální události (blackout v DC v Jihoafrické Republice). Místo výpadku celého serveru došlo jen k zhoršení odezvy o 50 ms.

Gransy se přidal do skupiny webhostingů s podporou PHP 7.4. Když už se hrabali ve webserverech tak přidali i podporu HTTP/2.

Forpsi

I v prosinci Forpsi propagoval nTLD. Na .tech a .site měl 90% slevy.

Forpsi se také přidal k registrátorům, kteří umožnili svých zákazníkům využít speciální akce EURid na .eu doménu – registrace na 10 let za 10 EUR. Jejich cena byla 3. nejlepší na trhu 399 CZK.

Gigaserver

Gigaserver prodloužil Black Friday na začátek prosince a spojil s Cyber Monday. Na hostingy měl pěknou slevu 33 %. Nějaké slevy byly i na domény, nejzajímavější .online za 19 CZK. Oblíbené TLD (.cz, .eu, .sk, .com) však v akci nebyli, což je škoda.

Gigaserver využil nabídku EURid .eu doména registrace na 10 let za 10 EUR. Celkem jsem zaznamenal účast 5 hostingových společností. Gigaserver dal nejlepší cenu 259 CZK.

Ignum

Ignum se v tweetech zaměřili na prodej domény .cloud. Ta je v ČR druhou nejoblíbenější. Mimochodem růst počtu nTLD v ČR překonal v roce 2019 doménu .cz (viz. článek Počet nTLD dosáhl 30 milionů registrovaných domén). Češi nTLD přichází na chuť. Počet nTLD v rukou Čechů narostl o více jak 50 % v roce 2019. Ostatně není se čemu divit. Ignum není sám kdo propaguje nTLD. I ostatní registrátoři se předhání v nabídce nTLD. Do propagace nTLD investují daleko více prostoru než do .cz.

Další propagovanou doménou byla .online. Ta je v ČR nejoblíbenější.

Ignum v posledních měsících jede obsahový marketing zaměřený na provozovatele webu, což je zajímavá strategie, která se jim v dlouhodobém měřítku může vyplatit.

Váš Hosting

Váš Hosting zkusil místo slevového Cyber monday zúčastnit se Giving Tuesday. Je určitě fajn zkoušet nové věci, zvláště když ty stávající až tak moc netáhnou. Zrovna Cyber Monday téměř nikdo tento rok nejel. Bohužel tomu chyběl nějaký náboj. V podstatě se z toho ukázala “jen” nabídka služeb zdarma pro neziskovky a startupy. Na 100 % chválihodné a palec nahoru, ale tohle už dělá snad každý z velkých hráčů tak nějak průběžně. Pokud by to měla být výjimečná jednodenní akce, tak to právě chce ten náboj. Třeba věnovat pár starších serverů nějaké škole, určitá procenta či částku, na konkrétní charitativní projekt, o kterém rozhodnou ti co službu objednali atd. Navíc lidi se chtějí bavit a ne přemýšlet. Ale jak jsem psal dva palce nahoru – jeden za podporu ostatních a druhý že zkusili něco nového.

Váš Hosting opět vylepšili své VPS Centrum. Ze zlepšováků se mi nejvíce líbí API pro ovládání CRONů. Umožňuje vám CRON vytvořit, zrušit a zjišťovat kdy se volá.

Wedos

Wedos i v prosinci propagoval svůj “nový” projekt help.wedos.cz. Za listopad bylo položeno 291 otázek, 193 komentářů a 532 odpovědí. 63 % odpovědí napsala podpora Wedos. Podle Twitteru také odeslali nejvíce balení svého energetického nápoje Wedos Energy aktivním členům. V prosinci se také objevila 2000. odpověď. Jako aktivní odpovídající (mám status Zákazník+) mohu potvrdit, že to tam žije a každý den tam chodím koukat na nové příspěvky, občas i odpovím. Je velice příjemné, že tam není žádné hatování a lidi dokonce děkují za pomoc. Co se týká marketingu, tak mi přijde, že si Wedos už ujasnil co vlastně projekt je. Oficiálně jej začal označovat jako komunitní web a dokonce se tam objevila “reklama” na nábor nových pracovníků. Moc projektu fandím a doufám, že Wedos vytrvá či dokonce svůj komunitní projekt rozšíří.

Tento rok měl Wedos hodně slabí Black Friday, vlastně se ani pořádně nekonal. Vynahradil to ale českou Mikulášskou nadílkou. K dispozici byla 77% sleva na webhosting, 55 % na VPS a za prodloužení webhostingu jste získali kód na balení 24 kusů Wedos Energy.

Wedos také jako jeden z 5 českých hostingů využil akce EURid .eu doména na 10 let za 10 EUR. Měli 2. nejlepší cenu 270 CZK. Později se pochlubili, že se jim akce povedla a celkem zaregistrovali 1594 .eu domén, což je nejvíce ze všech akreditovaných registrátorů .eu domén na světě.

Wedos oficiálně potvrdil, že jde do ICANN akreditace a chce se stát registrátorem gTLD i nTLD. Důvodem je nespokojenost s jejich současným dodavatele (technické problémy, podpora, cena). Vzhledem k tomu, že Wedos má nejlepší ceny domén na trhu (prodává za nákupků), tak je to dobrá zpráva pro nás běžné majitele domén. Navíc má k dispozici i jednoduché API, které může používat kdokoliv, což mohou ocenit nejen menší firmy, ale i fakticky konkurence Wedos. Levněji pro své zákazníky už domény neseženou. Bonus navíc je cena v CZK (odpadá kurzové riziko), komunikace v češtině a v neposlední řadě i právní problémy (česká firma se musí řídit českými zákony). Jakmile získá Wedos akreditaci (což je otázka pár měsíců) musí získat ještě akreditaci pro jednotlivé domény, což je hlavně Verisign (.com, .net), PIR (.org) a vzhledem k narůstající poptávce Čechů po nTLD i CentralNic (počítám že přes ně půjdou domluvit nejoblíbenější koncovky).

Tweet měsíce

Najít nové zaměstnance je pro hostingové firmy stále těžší. Svědčí o tom stále opakující se inzeráty. Active 24 to zkusili tentokrát (ne)originálně.

Závěr

Bohužel mi Twitter nějak rozbil list s hostingovými účty a od prosince nefunguje. Nedá se k němu dostat přes webové rozhraní, leda přes Google cache :), takže sestavit dnešní přehled zabralo trochu více času. Většina hostingových účtů však moc netweetovala. Aktivita byla spíše taková sváteční.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Jsem zvedavy na Wedos 🙂

    1, slib prodeje za nakupni ceny u .cz je stoji jen minimalne 60.000 Kc rocne za poplatek registru. U generickych domen se bavime o uplne jinych nakladech, ale predpokladam, ze jim to asi nevadi ….

    2, cesky pravo je vec jedna, dodrzovat podminky akreditace vec dva. Navic nektere spory jdou zcela mimo registratora (protistrana zaluje primo Verisign) a tam jim je cesky pravo na tri veci

    Ale ja jsem rad za kazdou konkurenci, jen bych byl radeji za zdravou konkurenci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.