Co se událo na českém hostingovém trhu v lednu 2020

Máme za sebou leden, jeden z nejaktivnějších měsíců ve světě hostingu. Jak jej využily hostingové firmy?

Active 24

Active 24 se hned ze začátku roku rozhodli, že budou podporovat zelenou energii.

“Snažíme se o zodpovědný přístup ke společnosti, a chceme minimalizovat naši uhlíkovou stopu. Od ledna 2020 proto využíváme pro napájení serverů v našem primárním datacentru DC Tower výhradně energii z obnovitelných zdrojů, přestože jsou náklady na její dodávku vyšší než u konvenční energie.”

No a část zákazníků se do nich pustila, že to je jednak nesmysl a také že se jim to slušně řečeno nelíbí. Tolik flamu u hostingu na Twitter jsem už dlouho neviděl. No popravdě když jsem to četl, tak první co mě napadlo byly dotace na zelenou energii, které musím platit v účtu za elektřinu. Takže chápu, že se to lidem nelíbí.

eBola

eBola vrátila možnos mít jednoho uživatele přiřazeného více databázím. Reagovala tak na žádosti uživatelů, kterým toto scházelo. Plus za demokracii.

Forpsi

Forpsi měli v akci .space (49 CZK) a .store (119 CZK).

Gigaserver

Gigaserver vydal článek Jaký byl rok 2019. Ze zajímavých čísel – 26.868 vyřízených požadavků, 2.823 chatů vs 6.097 telefonátů (462 hodin celkem, průměrný telefonát trval 4 a půl minuty), průměrná dostupnost služeb 99,98 % (z mého Ultimátního testu webhostingů však vychází pro službu webhostingů o dost lepších 99,9957 %). Koupili úložiště od HPE s kapacitou 27 TB a zavedli kreditní systém. Z plánu na rok 2020 je zajímavý redesign webu.

Gigaserver trápil několik dní IceWarp. Jejich zákazníci měli problém se dostat k emailům.

Gigaserver se pustil do akce na .sk doménu, kdy během 4 dní byla za 4 EURa od SK-NIC. Pokud je mi známo tak měli nejlepší cenu.

Gransy (Subreg, G-hosting, Station)

První tweet 2020 jsem zaznamenal z účtu Subreg.CZ. Jednalo se o přání všeho dobrého do nového roku a oficiální představení freehostingu hz.cz. K dispozici je 1 GB prostoru pro 1 doménu, PHP, MySQL bez emailů. Za zmínku určitě stojí PHP 7.4 a HTTP/2, které chybí spoustě placené konkurence. Další novinkou je firemní blog na adrese domenovy.blog. Prozatím však na něm nic o firmě není, jen pár obecných článků a které domény mají zrovna v akci. Přitom Honza Horák (majitel Gransy) má svůj osobní blog franta.cz, kde zvláště technické články jsou úplně jiná liga. Série článků jak budoval Anycast patří mezi jedno z nejlepších PR počinů. Jen to prostě neumí tolik prodávat.

Anycast je také jedna ze služeb, které v lednu společnost propagovala.

Ignum

PR Ignum se mi líbí, protože nehrotí IT ani prodej. Místo toho si jedou v klidu rady pro provozovatelé webů. Přitom to ani nepřehání s originalitou článků. V tom co dělají ani nemusí. Třeba jejich článek z ledna Zdroje zdarma pro váš web. Obsahuje tipy jak získat fotky pro web i sociální sítě, jak na úpravu fotek bez photoshop atd. Je to jen recyklace starých článků – lepší rozcestník. Jenomže tohle jejich cílovce prostě stačí. Projde to koukne, usměje se – tohle jsem nečetl a je spokojená. Přitom ekvivalent v IT  by byl třeba co je doména a jak funguje, pokud by tam nebyla sakra přidaná hodnota tak si ajťáci zaťukají na čelo – to patří do návodů ne na blog jak něco vyjímečného. Ignum to dělá dobře a věřím, že se jim to i vyplácí zvláště pokud to mají propojení třeba s dalšími kanály (sociální sítě, newslettery, přednášky atd.)

Ignum chystá vlastní CMS, který má konkurovat Wix anebo Webnode. Hledají testery za 500 CZK.

ONEbit

ONEbit propagovali nTLD .MARKETING, .COOL, .EMAIL, .GREEN a .XYZ.

Btw. když jsem u ONEbit, tak mi dorazil email že hodlají zdražovat. O kolik v emailu nebylo, to si musíte dohledat v administraci, ale do konce února můžete ještě prodloužit za starou cenu, tak toho využijte.

Roští

Na blogu Roští se objevil Checklist pro rok 2020, což je vtipně pojmenovaný plán pro tento rok. Na začátku jdou pěkně do sebe, že se toho v minulém roce moc nestalo, ale tento rok budou změny. Jedná se o typický blogpost pro IT veřejnost. Marketingově dobře zvládnutý, jen závěr bych tlačil více pozitivně. Na konci je zmíněno více komunikovat, tam by se třeba hodilo slíbit že budou na nějakých IT akcích k dispozici. Prostě něco reálného, co si čtenář pod tím slibem může hned představit. Co se týká plánovaných novinek tak se jedná hlavně o aktualizace a změny v systému. Zajímavá je platba kartou bez prostředníka s možností uložit si jí do administrace. To se dnes moc nevidí. Plánují se i nové balíčky s větším výkonem.

Roští šlo do velkého gesta. Některé zdrojové kódy a balíčky budou zveřejňovat pod svobodnými licencemi na GitHub.

Stable

Stable začali přijímat okamžité platby. Pokud tuto variantu vaše banka umí, tak můžete mít služby Stable hned. Možná vám to přijde vtipné, protože platit kartou anebo přes paypal už máte v malíčku, ale ČR je taková specifická země, kde ty platby převodem prostě stále jedou 🙂

Stable se pochlubili fotkou ze zákulisí, z firemního večírku, který pojali akčně – únikovou hrou. Všichni se vyfotili a sdíleli na sociálních sítích. Většinou se ajťáci moc do společných fotek, které se budou sdílet, nehrnou. Podobný druh fotek ukazuje soudržnost týmu a dobrou morálku ve firmě.

Váš Hosting

Váš Hosting přidal do své znalostní báze Jak na chybu Error 500. Velmi hezky zpracovaný popis problémů i spousta návrhů řešení. Jeden z nejlepších co jsem viděl. Rozhodně palec nahoru. Jen už by to chtělo trochu jinou šablonu, aby byl text přehlednější. Například pro kód bych použil jiné formátování, ideálně se snadným kopírováním. Když jsou články takto dlouhé tak se používá table of content – interní odkazy v rámci jedné stránky přes kotvy, jak to používá třeba Wikipedie. Je i tady na cn130, protože běžně články mají přes 1000 slov.

Webhosting C4

Na masivní zneužívání chyb v aplikaci PHPUnit, který využívá například Prestashop, reagovali přejmenováním všech adresářů phpunit na phpunit-(náhodný řetězec). Na běžný provoz zákazníků to nemělo vliv. Zajímavé že jsou jediní kteří to takto řešili.

Wedos

Wedos začal rok 2020 pochlubením se, že jejich komunitní web help.wedos.cz už má 5 tisíc uživatelů. Ono se není moc čemu divit. Fórum začalo nenápadně suplovat zákaznickou podporu a člověk tam dohledá odpovědi i nad rámec toho s čím by vám podpora pomohla. No uvidíme jak to půjde dál. Oficiálně je zatím v beta testu.

První článek na firemním blogu byl věnován tomu co plánují. Tento rok bude pro Wedos “Rokem bezpečnosti a pokroku”. Obsahuje velké množství informací o vývoji služeb a nástin toho co plánují. Vypisovat se mi všechno nechce, z nejzajímavějších věcí – WMS (Wedos VMS), WEDOS Cloud, WEDOS CD (úložiště se spoustou funkcí a kancelářským balíčkem + šifrování), WEDOS Anycast (s CDN), ICANN akreditace, dokončení DC2, začátek stavby DC3, přesun starých NoLimit na nové servery (slibováno už půl roku), Dny otevřených dveří.

Na konci ledna ještě Wedos celkem překvapivě zveřejnil svůj CMS pod názvem WEDOS Website a dokonce rychle uspořádal beta test. Zajímavé je, že celé testování koordinoval přes komunitní web a že projekt běží na doméně wedos.website. Mimochodem ta stránka je dělaná v tom novém CMS. Reakce jsou celkem příznivé. Zkoušel jsem jej, není to špatné, web si v tom “splácá” opravdu rychle snad každý. Až to spustí veřejně, tak asi zaplaví Webtrh levná tvorba stránek. Já ale zůstanu u WordPress bez bloků 🙂

Tweet měsíce

https://twitter.com/rosti_cz/status/1212395738493325312


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.