Ultimátní test webhostingů – aktualizace na WordPress 5.4

Kvůli dalším testům jsem se rozhodl všechny instalace WordPress sjednotit a zároveň kouknout jak je to s nabídkou PHP 7.4 u jednotlivých webhostingových společností. Celkem mě překvapilo, že  i tak banální záležitost jako je aktualizace WordPress se neobešla bez chyb. No posuďte sami.

Aktualizace

Všechny instalace jsem si seřadil vedle sebe a postupně aktualizoval. Nejdříve u všech pluginy, pak u všech šablony a nakonec u všech proběhla aktualizace WordPress z 5.3 na 5.4. Jednotlivé instalace jsou odlišné, protože pokud to bylo možné využil jsem instalátor. Detailně je vše popsáno v článku Ultimátní test webhostingů – objednávka a nasměřování domény.

Posledního kroku se neúčastnil web expectationfailed.eu (Web4U). Důvodem je, že nainstalovaný WordPress měl nastavenou automatickou aktualizaci major verzí.

Standardně se WordPress sám aktualizuje pokud vyjde bezpečnostní aktualizace anebo balíček oprav (minor verze). Lze však upravit soubor wp-config.php, a pak se budou provádět i aktualizace major verzí. Stačí tam přidat následující řádek:

define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', true);

expectationfailed.eu (Web4U) se sám aktualizoval 1.4.2020.

U koho jsem narazil na problém

Wedos

Pluginy i šablony Wedos zvládl bez větších obtíží. U aktualizace se však objevila chyba:

Inactivity Timeout - Description: Too much time has passed without sending any data for document.

Stačilo provést reload a vše naskočilo. Instalace byla aktuální.

Station

U Station neprobíhali aktualizace pluginů ani šablony. Vypadalo to na nekonečnou smyčku. Při realoadu se vše rozjelo. Vypadalo to na nějaký problém s komunikací přes ajax.

Obdobně skončila i aktualizace WordPress. Tam se objevila chybová stránka. Po reloadu však bylo vše v pořádku a instalace byla aktuální.

Diagnostika instalace WordPress

Když dokončíte instalaci WordPress měli byste zamířit do NástrojeStav Webu. Tam se dozvíte co WordPress trápí.

  • Problém s REST APi a nedokončenou smyčkou neřešte, to zlobí všude.
  • Aktualizace na pozadí nemusí pracovat správně – také neřešte.

Čemu byste však měli věnovat pozornost jsou informace o zastaralých verzích PHP a případně chybějících modulech (pokud je budete potřebovat.)

Z 11 testovaných webhostingů se objevil nedostatek u pěti.

Doména Kde Problém
connectionfailed.eu FORPSI Your site is running an older version of PHP (7.1.3), which should be updated
generalfailure.eu ONEbit Your site is running an older version of PHP (7.2.29)
internalservererror.eu Gigaserver Your site is running an older version of PHP (7.2.14)
unknownerror.eu TELE3 Your site is running an older version of PHP (7.2.13-1+ubuntu14.04.1+deb.sury.org+1)
requesttimeout.eu Station Volitelný modul – imagick, není nainstalován nebo byl deaktivován.
  • WordPress označuje všechny verze PHP nižší než 7.3 za zastaralé, je tedy jedno jestli tam máte 7.2.29 z března 2020 anebo 7.1.3 z března 2017.
  • imagick je knihovna pro PHP pro práci s obrázky, která vychází z ImageMagick. Pomáhá s úpravou obrázků (změna velikosti, ořezávání).

Kdo a jak aktualizuje PHP na serverech

Při instalaci v červnu 2019 jsem si udělal poznámky, kdo měl nainstalovanou jakou verzi PHP. Zajímalo mě kdo a jak aktualizuje.

Doména Kde PHP PHP aktuální
badrequest.eu WEDOS 7.3.1 7.3.6
connectionfailed.eu FORPSI ??? 7.1.3
connectiontimedout.eu ACTIVE 24 7.3.6 7.3.16
expectationfailed.eu Web4U 7.3.5 7.3.15
gatewaytimeout.eu Savana 7.3.4 7.3.4
generalfailure.eu ONEbit 7.2.19 7.2.29
internalservererror.eu Gigaserver 7.2.14 7.2.14
requesttimeout.eu Station 7.3.3 7.3.3
serviceunavailable.eu Nethost 7.3.6 7.3.16
unknownerror.eu TELE3 7.2.13 7.2.13-1
webserverisdown.eu EBOLA 7.3.1 7.3.16

Nejnovější verze PHP jsou k 15.4.2020:

  • 7.1.33 – říjen 2019
  • 7.2.29 – březen 2020
  • 7.3.16 – březen 2020
  • 7.4.4 – březen 2020

Pokud hosting nemá poslední verzi PHP neznamená to, že je nějak výrazně ohrožena bezpečnost vašeho webu. Na druhou stranu některé odhalené chyby v starších verzích jsou celkem zábavné 🙂

Takže poslední aktuální verzi nabízeného PHP mají u:

  • Active 24
  • ONEbit
  • Nethost
  • Ebola

Naopak za posledních 10 měsíců se nezměnila verze PHP u:

  • Savana
  • Station

U Forpsi jsem měl zapsáno 7.3.1 ale teď tam bylo 7.1.3. Tedy nevím jestli jsem tam udělal překlep anebo se mi to nějak reserovalo. Proto jej nehodnotím.

Kdo nabízí PHP 7.4

Kdo by nechtěl poslední verzi PHP 7.4. Podle bechmarků je o trochu rychlejěí a přináší i pár novinek, které vývojáři jistě ocení.

Koukněte jak to pěkně vyšlo testerům z Kista. Jedná se o počet reqiestů na článek.

Jenomže na rozdíl od PHP 7.3 se do nasazení PHP 7.4 zrovna české hostingy moc nehrnou. Zkusil jsem tedy jaká je reálná situace.

  • Přihlásil jsem se do administrace a zkusil dohledat možnsot změnit verzi PHP. Pokud jsem našel možnost změny PHP ale volba 7.4 tam nebyla, do tabulky jsem zapsal ne.
  • Pokud se mi to nepovedlo najít zkusil jsem nápovědu, případně znalostní bázi.
  • Jestliže byli v znalostní bázi instrukce pro kontaktování zákaznické podpory tak jsem to udělal.
Doména Kde PHP 7.4 Poznámka
badrequest.eu WEDOS ne
connectionfailed.eu FORPSI ne
connectiontimedout.eu ACTIVE 24 ne
expectationfailed.eu Web4U ne
gatewaytimeout.eu Savana ne
generalfailure.eu ONEbit ne
internalservererror.eu Gigaserver ANO 7.4.4
requesttimeout.eu Station ANO 7.4.1
serviceunavailable.eu Nethost ANO 7.4.4
unknownerror.eu TELE3 ANO ???
webserverisdown.eu EBOLA ANO 7.4.4

 

  • U Forpsi se mi nepodařilo změnit PHP na 7.4 ale změnil jsem alespoň 7.1 na 7.3
  • U ONEbit je pro změnu PHP nutné aktivovat si v zákaznuckém účtu mód expert. Což jsem měl už z dřívějška, abych mohl spustit .htaccess. Bohužel při pokusu upravit PHP se stále objevovala hláška, že je nutné zapnout expertní mód.
  • Gigaserver neumožňuje v administraci měnit verzi PHP. V znalostní bázi však mají, že je třeba kontaktovat podporu kvůli přesunu na jiný server.
    • Přes administraci jsem poslal požadavek v 0:46, odpověď s upřesněním žádosti (u jakého hostingu chci změnit PHP) jsem obdržel v 0:49. Po upřesnění detailů a ověření z mé strany vyřídili vše ráno.
    • Aktualizace 24.4.2020 – zhruba  týden po napsání článku už tento postup není nutný. Je možné si změnit nastavení přímo v administraci bez nutnosti kontaktovat podporu.
  • U Nethost jsem nenašel hosting v seznamu služeb, takže jsem napsal na podporu.
    • Odepsali ráno (10:48) s žádostí o autorizaci změny. V 12:43 už byla provedena změna.
  • U TELE3 je nutné napsat na podporu. Což jsem udělal.
    • Odespali ráno (08:45) o upřesnění. V 10:22 provedli změnu, prozatím čekám na propsání DNS, abych zjistil verzi.

Zajímavosti

U Forpsi není možné provést změnu PHP v zákaznické administraci, přitom tam je spousta věcí k nastavení. Ze znalostní báze jsem zjistil, že je nutné použít jiné rozhraní zvané Control Panel. K tomu se přihlásíte přes název domény a heslo k FTP.

Gigaserver přešel na nový systém správy účtu. Bylo nutné vytvořit nové přihlašovací údaje, což je sice otravné, ale pokud přecházíte napříkald na nové šifrování hesel, tak to jinak nejde. Jednosměrně šifrovaná hesla se špatně přenášejí. Lepší je vytvořit nové. Zároveň toho lze využít pro aktualizaci kontaktních údajů, což není na škodu. Noví správa účtů je hezká a přehledná. Mohli by tak předělat i administraci jendotlivých služeb.

Závěr

Dneska výsledky nějak zvlášť komentovat nebudu. V tabulkách je vše potřebné. V každém případě mi přijde celkem škoda, že se netlačí PHP 7.4 tak jako předchozí verze. Více se mi líbí když v reklamách vidím podporu nových technologií než hesla jako nejlevnější, lepší, nejrychlejší atd. Možná je to tím, že polevil tlak ze strany zákazníků na hostingové společnosti. Před pár lety lidi četli články o tom, jak je PHP 7.2 anebo 7.3 rychlejší oproti předchozím verzím a tlačili na hostingy. Výsledkem bylo rychlejší nasazování těchto technologií.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

5 komentářů

  1. Na jednu stranu ano pro bezpecnostni aktualizace, na druhou stranu je to na sdilenem hostingu vzdycky problem a komunikace se zakazniky neni jednoducha. Na starsim hostingovem reseni jsme aktualizovali PHP 7.1.x na PHP 7.1.y a zakaznik zacal mit problem s webem, ktery zacal vyhazovat nic nerikajici chybovku v nejaky implementaci jeho frameworku. A pritom se jednalo jen o minority update. Samozreme je to i otazka komunikace, a lze zakaznikum poslat nejaky blizsi informace pred upgradem, ale kdo v oboru dela, vi proc spousta hostingu nabizi porad PHP 5.2, 5.3 a podobne … ? Protoze lidi nejsou absolutne ochotni spolupracovat, nebo nemaji nikoho kdo by jim to zkontroloval/upravil/opravil a nehodlaji do toho investovat.

  2. Stále mě překvapuje jak dokážeš vzít jednoduchou věc a udělat z toho zajímavé téma. Pokud se nepletu blíží se rok testování. Doufám že proložíš weby a budeš pokračovat.

  3. Tohle je zatím největší fail co jsem viděl. 10 měsíců neaktualizovat PHP. Tady je krásně vidět proč sdílený webhosting nebrat. Ta služba potřebuje, aby se tomu věnovali profesionálové. Místo toho se tlačí jen na cenu a pak nejsou lidi, čas, zkušenosti ani chuť.
    https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-74/product_id-128/version_id-280817/PHP-PHP-7.2.14.html
    https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-74/product_id-128/version_id-297774/year-2019/PHP-PHP-7.3.3.html
    https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-74/product_id-128/version_id-284698/year-2019/PHP-PHP-7.3.4.html

  4. Forpsi dnes tj. 29. 6. 2020 zprovoznil možnost aktualizovat na PHP 7.4.6 přes FORPSI webhosting Control Panel. Doteď bylo možné maximálně PHP 7.3.17. Technická podpora Forpsi zareagovala v řádu hodin na mou žádost o možnost nastavit PHP 7.4 přes cp.forpsi.com.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.