Ultimátní test webhostingů – objednávka a nasměřování domény

Máme tu první srovnání v rámci Ultimátního testu webhostingů. Jedná se o test zařazený jako subjektivní, protože vyjadřuje můj pohled na celý proces objednávky a nasměřování domén.

Co jsem testoval a hodnotil

  • První dojem ze stránky hostingu
  • Objednání služby sdíleného webhostingů
  • Nasměřování domény, která je registrovaná jinde na službu webhostingu (zadání nameserverů).

Pár slov úvodem

Rád bych předem napsal, že proces objednávání ať je sebekomplikovanější nemusí nic vypovídat o kvalitách služby jako takové. Od toho tu budeme mít další testy.

Dokončit výše uvedené úkoly někde zabralo pár minut, jinde několik dnů, u jednoho jsem na pochybách že se to povedlo a u jednoho se mi nepodařilo zjistit namservery a to ani od zákaznické podpory.

Původně jsem čekal, že zřídit 11 webhostingů a nasměřovat na ně domény bude otázkou tak dvou až tří hodin čistého času. Ve skutečnosti to bylo o dost déle. Nedivím se tak, že někdo podobné důkladné testy nedělá.  No posuďte sami.

Pořadí webhostingů je určeno počtem hostovaných .cz domén, dle statistik CZ.NIC v době příprav testu (konec května 2019).

Wedos

U Wedosu mám několik sdílených webhostingů, takže jsem to měl jednodušší. I tak jsem se snažil postupovat co možná nejvíce přirozeně. Wedos také nemusel řešit problém se směřováním domén, protože u něj je všech 11 domén registrováno.

Celý proces začal 13:44. Wedos má moderní stránky, které se vás snaží zaujmout technologiemi – video s namočeným serverem v oleji. Pokud trochu zascrollujeme tak na nás postupně různými javascript efekty vybafnou další argumenty proč jej zvolit, jako je například počet zákazníků, služeb na světě, fotka zaměstnanců atd. Prostě letákový web, který co možná nejuniverzálněji konvertuje návštěvníky na zákazníky.

Na stránce je hned vidět, že nový webhosting bude stát 33 CZK/měsíc a tlačítko pro kliknutí. Nejjednodušší varianta. Pokud bychom použili menu anebo panely pod ohybem tak se dostaneme na celkem přehlednou stránku s popisem všeho.

Objednávkový formulář ladí s webem jen barvami. Už není responzivní. Je umístěný na subdoméně order.wedos.cz.

Popravdě není toho moc co vytknout. Formulář je přehledný. Trochu mi chybí u příplatkových služeb nějaký otazníček, který po najetí ukáže, co ta služba vlastně dělá. U starších verzí PHP bych do závorky dal, že jsou starší a používat by je měli lidé jen na vlastní nebezpečí.

Při objednávce jsem narazil na dva problémy:

  1. order.wedos.cz je jiná doména, takže si prohlížeč nepamatuje přihlašovací údaje do administrace. Musel jsem je tak lovit z prohlížeče.
  2. Formát telefonu je neskutečně matoucí. Za ty roky už s tím mohli něco udělat. Věřím že třeba chybějící + anebo mezera by rozhodně nemusela být nepropustná chyba. Není třeba tím týrat zákazníka.
  • Objednávka dokončena v 13:55 a uhrazena ze zálohového účtu.
  • V 13:55 na email dorazilo potvrzení objednávky.
  • V 13:57 vidím v administraci službu jak čeká na zřízení
  • 13:58 se mění stav na zřizuje se
  • 14:03 dorazí na email zpracovatelská smlouva (GDPR)
  • 14:03 webhosting zřízen, ovšem nefunguje na doméně se objevuje chyba “Not Found on Accelerator, Description: Your request on the specified host was not found. Check the location and try again. “
  • 14:09 chyba mizí a webhosting je zřízen

Od zaplacení máte funkční prostor pro web za 14 minut.

Poznámka:  Jednalo se o chybu na Wedosím proxy serveru. Objevuje se když je problém mezi proxy serverem a webhostingem. V každém případě už by jí konečně mohli přeložit. V tomto případě zřejmě proxy server nevěděl o nově zřízením webhostingu.

Výhody:

  • Přehledné stránky
  • Web je optimalizovaný pro mobily
  • Objednávkový formulář je přehledný
  • Web zřízen do 14 minut

Nevýhody:

  • Objednávkový formulář není optimalizovaný pro mobily
  • V objednávkovém formuláři je zbytečný zásek v podobě nutnosti vyplnit mobil v divném formátu

Forpsi

Úvodní stránka je dna dnešní dobu klasická. Horní slider se snaží prodávat služby postupnou nabídkou. Zaujal mě WordPress hosting, ale odroloval někam jinam než jsem se vzpamatoval.

Sjedu trochu níže a do očí mi uhodí rolovací lišta nahoře, která je poloprůhledná. Děsně to tahá oči, lepší by byla neprůhledná. Tak jdeme radši objednávat.

Když už jsem odscrolloval níže tak tam vidím nabídky služeb. Do očí uhodí tak s logama WordPress, Joomla! a Drupal. Nad nimi je CMS hosting. Ok tohle přesně chci.

Následně jsem zmatený, protože to vlastně není CMS hosting, ale Webhosting Easy 😮 Trochu zmateně koukám kolem. Všude je strašně moc textu. Působí to že prodávají WordPress a ne webhosting. Texty jsou navíc pro cílovou skupinu nevhodné a matoucí. Ten kdo chce nainstalovat WordPress tak ví, co to je a ten kdo neví, tak je na špatném místě. Přišel jsem kupovat webhosting tak mě zajímá jaké má pro WP výhody.

Zjišťuji že ty jsou dole pod nabídkou, která je obklopena další tunou textu. Nečetl jsem to důkladně nechci u objednávky strávit tolik času. Samozřejmě odrážky si přečtu. Zaujme mě tam PHP 7.0 😔, doména zdarma, neomezený prostor a DV SSL. Doménu mám ale těším se na Let’s Encrypt zdarma.

Objednávkový formulář je špatně čitelný. Hodil by se čitelnější font. Některé prvky tlustě tomu moc nepomáhají (vypadá to rozmazaně).

Zadávám doménu. Další část objednávkového formuláře chce vyplnit OS. Předvyplněný je Linux. Opět spousta textu okolo. Další část objednávky, musím si vybrat MySQL anebo PostgreSQL a navíc ještě počet. Jako někdo kdo chce jen WordPress bych už se asi ztratil. Pod tím je nějaká reklama na f-Market. Nemá vůbec nic společného s webhsotingem, jen to mate. Další spousta textu. Pod reklamou je formulář pro vyplnění emailových schránek, která se zřídí s hostigem. Netuším k čemu je to dobré? Automaticky se zřídí postamaster@ a sežere 1 GB. Napadá mě že jí nechce, ale nemám na výběr. Vždyť mi na ní může někdo posílat spam a žrát velikost emailu? Pak je tam možnost zřídit další doménové aliasy. Tohle všechno by mělo být až v administraci. Pak zřízení subdomén 😩. Zbytečně to zdržuje a rozptyluje. Už jsem nad objednávkou strávil 20 minut 💤

V poslední části objednávky si musím zřídit účet. Starý co jsem tam měl už nefunguje. Formulář je naštěstí o trochu lépe čitelný než zbytek textů. Jen velká reklama naMojeID táhne oči. Chápu CZ.NIC za to dává hodně peněz, tak se je snaží udat. A teď přijde šok! Ve formuláři chtějí mé datum narození. Wtf 😮? A opět zásek na telefonním čísle. Wedos a Forpsi si mohou potřást rukou 🤦‍♂️

Tak snad už tentokrát v poslední části je možnost zadat promo kód a další odsouhlasení podmínek.

  • 14:25 dokončení
  • 14:25 dorazil email o zřízení účtu
  • 14:25 email asi o GDRP
  • 14:26 potvrzení objednávky

Hmm služba je zřízena v rámci zkušební doby 18 dní, to je super. Nelze ale uhradit, protože nebyla vystavena faktura. Není ani v administraci. Prý dorazí do 1 pracovního dne. Administrace také používá ten divný rozmazený font :/

Zkuste kouknout. Mě to přijde nečitelné a rozmazané. Firefox, 1920×1080.

Teď potřebuji nastavit nameservery. Kliknu na Webhosting, kde je connectionfailed.eu ve stavu Probíhá vytváření webhostingu. Po rozkliknutí tam nameservery nevidím. Není tam ani upozornění že na webhosting doména nesměřuje.

Je tam že k hostingu je max kapacita schránky 10 GB, při objednávce bylo 25 GB. Jsem zmatený, ale neřeším to. Chci ty nameserver a pokračovat.

Zkusíme Návody a položku Začínáme s FORPSI webhostingem. Tam nacházím Nastavení DNS záznamů a informaci že na nasměřování potřebuji konkrétní IP adresu a ta je v zákaznické administraci. Aktivní odkaz vede na hlavní stránku administrace. Takže jsem zpět 🙂 O Nameserverech ani zmínka.

Ok zkusím kliknout na webhosting a opět connectionfailed.eu, který se už mezitím zřídil. Ve výpisu vidím alespoň něco. Web IP (DNS A): 81.2.195.32. Musím tedy říct, že pro někoho kdo chce jen WordPress v dnešní době už pojem editovat DNS záznamy může být hodně obtížné. Nikde navíc nevidím alespoň možnost vedení DNS záznamů. Alespoň že má Wedos vedení DNS zdarma. Nasázím tam A a MX záznam a uvidíme. Zprovoznit tam Let’s Encrypt bude ještě sranda.

14:42 dorazily přístupové údaje k DB, emailům a FTP. Součástí je i pevná URL pro test nenasměřované domény

Večer v 21:13 když se mi všude jinde podařilo najít nameservery vracím se k Forpsi to tam někde ještě zkusit najít. Není možné, že by to nenabízeli.

Trochu mě deptá že jsem za službu nemohl rovnou zaplatit. Svítí tam expirace 16.06.2019. Já věci platím rovnou, když to odložím mám tendence na to zapomenout.

Zkouším znovu návody a článek Další informace o DNS. Tam je jen 1 věta že mám jít na článek DNS webhosting. Po kliknutí zjistím že je to vlastně kategorie. Zkouším DNS záznamy. Ne 🙁

Je super přečíst si co je to DNS anebo co v DNS znamená znak zavináče ale mě by se hodilo zjistit ty nameservery.

Ok znovu to zkusím přes rubriku domény. Heuréka v článku Změna DNS serverů nacházím screenshot kde je primární DNS ns.forpsi.net a sekundární DNS ns.forpsi.us. Snad to bude fungovat.

21:21 nastavuji u domén a jsem zvědavý jestli to bude fungovat 🙂

V 00:17 dorazila výzva k úhradě. Samozřejmě jsem na ní zapomněl a uhradil jí až s další várkou.

Výhody:

  • Od dokončení byl webhosting zřízen a zřejmě i použitelný za 17 minut.
  • Responzivní vzhled, včetně objednávkového formuláře.

Nevýhody:

  • Rušivý vzhled (ta lišta mi fakt vadila).
  • Spousta textu, který se navíc špatně četl.
  • Složitý objednávkový formulář.
  • Problém najít nameservery, musel jsem je vyčíst ze screenshotu v jednom návodu.
  • Nemožnost hned zaplatit, musí se čekat na vystavenou fakturu.

Active 24

Active 24 má vzdušný moderní design bez rušivých elementů. To co potřebuji je hned pod ověřením domény.

Zkusil jsem ale nejdříve dát ověření domény, jestli se mi tam neobjeví zřídit k ní webhosting, což je nejkratší a nejlogičtější cesta. Bohužel se mi tam objevila jen možnost převést doménu, což nechci. Takže zpět na hlavní stránku.

Kliknu na  neomezený Webhosting – porovnat varianty.

Ha mají tam nějaké video. Zkusil jsem na něj kliknout, ale když nezačala akce do pár vteřin, tak to proklikávám dál. Čekal jsem nějakou reklamu co řekne proč A24. Nic. Tak proklikám obsah a zavřu. V každém případě pokud pominu video s mácháním serveru v oleji u Wedos, tak Active 24, byl jediný kdo měl součástí nabídky videoprezentaci.

V nabídce nejprodávanějších vidím WordPress hosting za 49 CZK, tak beru.

Formulář je interaktivní po zadání domény connectiontimedout.eu se napíše varování že nejsou registrátorem a můžu si jí převést. Formulář tak reaguje na aktuální stav, což se mi líbí. OS nechám Linux, platbu na 1 rok. Tento test má být přece dlouhodobí 😉

Ve formulář jsou dvě příplatkové služby Turbo hosting za 29 CZK/měsíc a Web Security za 99 CZK/měsíc. První vysvětlená není, jen že web bude rychlý. Takže bez této služby mám předpokládat že pomalý? 🙂  U druhé příplatkové služby je v ceně čištění hostingu pokud bude web napaden. Hmm zajímavé.

Zadám Redakční systém WordPress a jazyk čeština.

Za 49 CZK/měsíc si mohu dokoupit email. Myslel jsem že je k hostingu nějaký zdarma (?) Další reklama je na .info doménu za 307 CZK/rok (pff…) a Certifikát Raid SSL za 790 CZK/rok.

Možnost zadání kupónu nevyužiji. Neslyšel jsem že by k službám od A24 běžně byly. Ke službě je ale zdarma kupón na 1000 CZK do Google Adwords.

Objednávka na jednu stránku je super. V podstatě krom domény nebylo nutné nic vybírat anebo zadávat. Všechno bylo předvyplněné.

Takže teď si musím zřídit účet. Na rozdíl od předchozích je jednoduchý, bez záseku, nechtějí po mě nic složitého.

Pak se objevila Rekapitulace. Tam probíhaly nějaká validace, zpracování a odesílání dat. Trvalo to cca minutku. Následovala platba. Volím kartu.

Vše proběhlo v pořádku, následně jsem byl přesměrován do zákaznické administrace ke které zatím nemám přístup, takže koukám do emailu. Jop email dorazil ještě před platbou. Jen tam není heslo musí se nejdříve nastavit. To vyžaduje prokliknout odkaz a zadat heslo. Trochu atypické :/

Na první pohled je administrace (Zákaznické centrum) velmi pěkná, ale to si probereme v samostatném článku.

Webhosting je zatím ve stavu Objednáno, takže čekám… Koukám co to znamená a je tam že čeká na uhrazení (16:48). Platba byla provedena 16:44. V sekci Platby a fakturace už je jako uhrazená. Takže jen zavádějící hláška, zřejmě služba čeká na zřízení.

16:58 dorazil kupon na AdWords

17:20 email o nainstalování WordPress

20:44 jsem koukl do administrace jestli jsou u služby nameservery. Je tam IPv4 a IPv6 adresa pro A a AAAA záznam. Nameservery nikde.

20:46 klikám na nápovědu. Trochu jsem se v tom zamotal, hledal jsem to v hostingu a přitom mají sekci Domény a DNS. Tam jsem se proklikal k článku Změna nameserverů u domény.

Druhý den (31.5) – při testu jestli všechny domény směřují správně, jsem zjistil že doména má problém. Nameserver pro doménu nemá záznam :/

V 9:36 píšu na podporu

12:51 – dorazila odpověď že doménu u nich nehostuji a proto se DNS hosting nevytvořil automaticky (Co to je DNS Hosting?). Zároveň mi napsali, že mi vše zadali do systému.

Večer jsem musel znovu kontaktovat zákaznickou podporu protože doména neodkazovala na správný server. Odpověď dorazila rychle (20:12) – “DNS A záznamy stále odkazují na špatnou IP adresu, prosím přenastavte tyto záznamy na 31.15.10.7 a smažte AAAA záznamy.” . Musel jsem si to ručně zadat, tak nějak jsem čekal, že to vyřešili při předchozím hlášení problému anebo to řeší automaticky.

Výhody:

  • Jasný a jednoduchý design stránek optimalizovaný i pro mobily.
  • Jednoduchý a inteligentní objednávkový formulář, který se přizpůsobuje aktuální situaci

Nevýhody:

  • Po zakoupení webhostingu si musíte manuálně zřídit DNS hosting a správně jej nasměřovat, podle mě zbytečnost která by se dala vyřešit jednoduchou autoamtizací

Web4U

Stránky Web4U jsou typická stará škola. Pro mobilní telefony optimalizované nejsou.

Hlavní sdělení je doména za nákupku a .eu v akci. Zbytek stránky mě moc netáhl. Spíše naopak. Ta velká hlava šilhající ženské je dosti rušivá 🙂

Tak jo jdeme na to. Klikám na hosting a vidím srovnání tarifů. Můj rozpočet mi dovoluje tarif Basic, který by měl mít vše k rozchození WordPress. 1 GB prostoru není moc ale pro menší testovací WordPress bude muset stačit, MySQL a PHP 7.3.

Objednávkový formulář je skutečné retro 🙂

Hmm tak kliknutí na pokračovat bez domény vedlo k chybě Pro objednávku webhostingu je třeba mít alespoň jednu doménu v košíku. Vyberte prosím doménu!. To je zapeklité 🤔

Ok zkusím zadat expectationfailed.eu a po chvilce čekání vidím jen tlačítko převod. Tak to je problém. Přemýšlím že zkusím zákaznickou podporu, ale píše to všichni operátoři jsou offline (17:01). Tak to je krize. Web4U asi budu muset vyškrtnout z testu.

Večer (cca 20:30) jsem na to ještě jednou sedl a prošel důkladně jejich web. Našel jsem v nápovědě informaci že z administrace lze udělat i webhsoting bez přesunu domény – wtf 😮?

Registrační formulář vesměs na pohodu, nic zajímavého.

Bylo to trochu náročnější ale dostal jsem se do formuláře pro objednání webhostingu bez domény. Jen pro zajímavost Formulář pro objednání webhostingu bez domény a s doménou jsou totožné.

No je to klikačka, Na stránce kde si mám vybrat službu jsem musel 3x kliknout než se mi objevil webhosting Basic. Zarazila mě cena 59 CZK/měsíc, když měl stát 49 CZK/měsíc, pak jsem si všiml že cena je s DPH. Nechápu proč uvádí všude cenu bez DPH a najednou s DPH. O 5 kliků dál jsem se dostal na souhrn …

  • Platba kartou (20:37) OK
  • Informace k objednávce přišli  20:37
  • 20:38 přišla zálohová faktura

Tak překvapení na konec. Emailem přišli kompletní instrukce, které obsahovali všechny informace, díky nim bylo nastavení nameserverů otázkou minutky

Výhody:

  • Po zřízení služby vám dorazí email s přehlednými instrukcemi a informacemi, které můžete potřebovat. Jsou tam přístupy, hesla a odkazy na podrobné návody. Z 11 testovaných rozhodně nejlepší email s instrukcemi po zřízení služby.
  • Všechno je retro 🙂

Nevýhody:

  • Webhosting bez domény lze objednat jen z administrace.
  • Objednávkový proces vyžaduje hodně klikání.
  • Mix cen s a bez DPH.

Savana

U Savana už jeden webhosting mám. Jedná se o verzi Savana 100 na HDD. Pro účely testování mi však přišlo lepší zvolit modernější Savana 101 se SSD.

Celý proces jsem začal v 20:57. Web savany je rychlý a relativně jednoduchý. Zároveň však ničím nezaujme, takže rovnou klikám na objednávku.

Kliknutí na webhosting otevře se detailní nabídka. Vybírám Savana 101.

Trochu mě mate Přihlašovací údaje do administrace. Účet už mám. Nakonec jsem došel k závěru každý webhosting potřebuje vlastní účet.

Zasekl jsem se s nutností vyplnit kontaktní osobu. Chtělo by to tam dát možnost že je shodná s majitelem účtu. Takto vyplňujete stále dokola ty samé informace. 21:03 tak napodruhé formulář prošel.

Zkouším platit přes GoPay. Přes PayPal se mi to posledně dost prodražilo.

  • 21:04 potvrzení objendávky na email
  • 21:05 potvrzení platby z GoPay

 

V 21:06 se přihlášuji do administrace. Je celkem hezká ale kde začít. Zkouším domény – Nová doména. Jakmile jsem začal vyplňovat doménu, vyskočilo ze spodní čísti žluté okno kde jsou všechny informace včetně nameserverů. Nejdou však označit pro zkopírování. Po najetí myši totiž okno mizí :(.

Nějak jsem se do toho zamotal. Všiml jsem si že pracuji s nějakým Savana parkingem místo s objednaným webhostingem. Všiml jsem si toho jen díky neaktivnímu FTP. Je tam nápis, že účet je v režimu SAVANA FREE. Nevím co to je, ani proč to tam je. Že by se rozbil systém na objednávky a já si koupil něco jiného? Nebo se to třeba ještě zřizuje. Chtělo by to ale varování.

Je 21:22 tak to zatím balím v administraci stále svítí že je to freehosting

Další den (31.5) – při testu, jestli všechny domény směřují správně, jsem zjistil že doména má problém. Není o ní záznam v DNS. V 9:36 píšu na podporu

10:55 přišla odpověď že je nutné přidat ještě 3tí nameserver ns3.savana.cz a že si doménu musím přidat do administrace. Hmm člověk by čekal že se to při koupi webhostingu udělá automaticky.

Momentálně (1.6) se na webu objevuje parkovací stránka Savana. Bohužel nevím jestli je všechno v pořádku protože jsem nenašel instalátor aplikací a zlobí FTP.

Výhody:

  • Přehledné stránky, responzivní.
  • Při objednávce webhostingu jsou všechny parametry hezky vidět.

Nevýhody:

  • Pro každý webhosting je potřeba vlastní účet
  • Doménu je nutné ručně si přidat do administrace, tím že si k ní koupíte webhosting se to neudělá
  • Podivné zřizování webhostingu přes nějaký freehosting.

ℹ️ Reakce Savana na tento test

OneBit

S nákupem jsem začal v 8:45. OneBit má moderní vzdušné stránky, kterým dominuje reklama na webhosting zdarma na 2 měsíce. Na titulce však není kde si webhosting koupit. K dispozici je jen free verze.

Klikám na webhosting. Načítá se mi dostupnost 99,99% (fajn ověříme). V levo je tato dostupnost označena jako špičková, což vzhledem k tomu, že jí nabízí každý mi přijde trochu přehnané. Ale my si tu dostupnost ověříme u všech 😉

Klikám na vybrat tarif a odstrolluje mě to níže.

Na WP by se hodil spíše tarif Home kvůli velikosti DB (500 MB), ale ten je moc drahý (držíme se pravidla max 50 CZK/měsíc), tak volím Start a WP budeme muset držet zkrátka (100 MB) + 1 GB na disku.

Klikám objednat a odscrollovalo mě to opět dolů. Hmm jsou tu nějaké příplatkové balíčky. Bohužel mezi nimi není větší DB. Jinak vše vypadá hodně jednoduše.  Musím jen zadat doménu. Na Onebit vychází generalfailure.eu.

Objednávkový formulář me upozorní že doména už je obsazená, ale pokud jsem vlastníkem tak můžu pokračovat. Takhle by to mělo vypadat 🙂

V další části formuláře nastavím bez převodu, potvrdím na 1 rok, zbytek vyplním klasicky. Pobavila mě příplatková služba – zaslat fakturu poštou za 50 CZK.

Hnm tak jedna výtka by byla. Když dám u formuláře zpět tak mi to přepne u domény že jí chci převést a prodloužit o rok. Vzhledem k tomu, že to je placené, tak to někoho může nemile překvapit.

Tak jsem se dozvěděl že objednávka obsahuje akční cenu domény a musím provést platbu co nejdříve. Na první pohled nechápu co to znamená. Asi je k hostingu doména zdarma, ale to by tam mohlo být napsáno přímo.

  • Dokončeno 9:00
  • Zaplaceno 9:01, z GoPay potvrzení na email 9:02

Po zaplacení se mi objevilo Zaplaceno a rovnou doklad ke stažení. To je hodně dobré, většinou se na vystavení dokladu nějakou dobu čeká (ověřuje se třeba DIČ). Na druhou stranu jsem se zasekl na stránce a není na co kliknout. Hodilo by se pokračovat do administrace anebo něco takového.

Hmm přemýšlím jak se dostat do administrace 🙂

9:03 přišel email s návodem jak změnit namesevery. Takže jsem byl ušetřen utrpení hledat to. Hmm tak se raduji předčasně přišel NSGROUP  místo jednotlivých nameserverů. To jsem nikdy u .eu nezadával 🙂

  • 9:03 přišla faktura
  • 9:03 přišli přístupové údaje

Už jsem myslel že OneBit jasně vede ale těmi NSGROUP to pokazili. Naštěstí se z toho daly vytáhnout jednoduše jednotlivé nameservery. Pro začátečníka, by to však mohl být náročný problém. Přitom je stačilo napsat do toho emailu jako alternativní variantu.

Výhody:

  • Přehledný responzivní design
  • Objednávkový proces je jednoduchý

Nevýhody:

  • Nepošlou vám nameservery pouze NSGROUP
  • Po moderním vzdušném designu vás asi překvapí nemoderní a zmatená administrace

Gigaserver

Tak začínáme s dalším v 21:24. Titulní stránka je retro. Není responzivní, malé písmo a ženská tvářící se jak z filmu pro dospělé 🙂

Dominantní prvky jsou trochu nešťastně. Ženská, přidejte si nás na FB (poslední post více jak měsíc starý?), tlačítko objednat – netuším co.

Zkusím kliknout na webhosting v menu – jeden z nejméně výrazných prvků na stránce.

Spousta textu o ničem. Každý zákazník má specifické požadavky, filozofie firmy. Tedy, to normálně vypadá jako SEO texty z nějakého MFA 🙂

Tak zkusím nabídku webhostingů. Zase tuna textů, tabulka s nabídkou není moc přehledná. Sloupce by to chtělo oddělit. Tarif Mini by WP mohl utáhnout. 500 MB prostoru pokud nebudu dávat moc obrázků by mohlo stačit. Jen nevím kolik je velikost DB. Tak jo zkusím kliknout na objednat.

Zadávám internalservererror.eu a zkusím pokračovat. Tak prý chyba v názvu domény. To bude tou koncovkou, chtějí jí zvlášť. No inteligentní, resp. blbuvzdorné, formuláře se u nás moc nevedou :/

Ok otevře se dropdown menu co se má s doménou provést dál. Kladně hodnotím že je v popisu že změním DNS. Toto upozornění se pro začátečníky se hodí.

Tak opět tabulka s mikropísmem s výběrem tarifů. Tentokrát musím přiklonit hlavu až na monitor abych to přečetl. Zajímalo by mě kdo vymýšlí ty názvy (tarif Hyperpower, Online, Praktik, Extra) 🙂

Na další části objednávky je období roční anebo půlroční. Je to děsně divné, když všude jinde se používá počet měsíců, ale alespoň je vidět že u nás top hráči jeden od druhého nekopírují.

V další části je Zde prosím zadejte své osobní údaje a nic dalšího. Jen výběr jste našim klientem kde je “ne”. Tak dávám pokračovat.

Tak přicházím na megaformulář jak na finančáku. Povinně vyplnit Telefon, Mobil dobrovolně Fax :). U všeho jedna až tři hvězdičky. Chybí jen pokyny pro vyplnění.

Při vyplňování jsem zjistil, že ten formulář se snaží být interaktivní, pokouší se doplňovat názvy ulic a město. Moc mu to nejde. Když jsem vyplnil město a ulici tak jsem čekal že doplní třeba PSČ.

Formulář navíc obsahuje nějaké předvyplněné hodnoty, které když se tam přesunete tak se automaticky nevymažou. Musíte tak mazat nuly u telefonu, čísla u PSČ atd. Zdržuje to.

Po odeslání potvrzení kontaktních údajů. A souhrn ještě jednou.

A objevuje se zatím nejlepší příplatková služba ze všech testovaných hostingů – certifikát vlastnictví k doméně za 150 CZK 🙂

21:42 konec procesu, prý do 10 minut bude objednávka zpracována. Počkáme na email.

Přišlo potvrzení objednávky jako SMS. Tak to je originální 🙂

21:42 přišla faktura a přístupové údaje k administraci.  Údaje k administraci obsahují i nameservery, takže super!

Výhody:

  • Je vidět zkušenosti někoho kdo webhosting nakupoval pravidelně. Upozornění na změnu nameserverů, i nameservery v emailu.

Nevýhody:

  • Starší design stránek nepočítá s vysokým rozlišením monitoru.
  • Zbytečné SEO texty.
  • Náročnější formuláře na vyplnění.
  • Příplatková služba certifikát vlastnictví domény mi přijde trochu jako scam. Nebudí to ve mě rozhodně důvěru.

Station

Už je trochu pozdě (22:58), nečekal jsem že to zabere tolik času. Station má vzdušné moderní stránky bez zbytečných rušivých elementů. V podstatě hned nahoře je přesně to co potřebuji.

Klikám na tarif Little, který by měl obsahovat vše co potřebuji. Do formuláře zadávám doménu requesttimeout.eu.

Chvilku testuje doménu a pak mi oznámí, že už je registrovaná a můžu si jí převést anebo mám vybrat variantu Vložit do košíku bez domény.

Objeví se formulář se zadání osobních údajů.  Na konci je políčko pro login. Tohle jsem jinde moc nenašel. Většinou se používá email anebo se vygeneruje. Heslo si vybrat nemůžu. Pošlou mi ho. Můj oblíbený login je prý neplatný. Nevím proč. Nikde žádná informace jestli jde o formát anebo už mi ho někdo ukradl 🙂

Po druhém pokusu dlouhé načítání …

Shrnutí a volím platbu kartou. Zajímavé že nikde žádné GDPR.

Zaplaceno 23:05. Dostanu se na stránku s informací k objednávce a prý se mám přihlásit.

Koukám do emailu a 23:04 dorazily informace k přihlášení na účet.

Přihlašovací formulář obsahuje přihlášení jako uživatel anebo administrátor. Netuším co vybrat ani jaký je v tom rozdíl. Dokonce ani co je zakliknuté …

Jsem v administraci co vypadá jako ta u Subreg 🙂

Klikám na přehled Hostingů… dlouhé načítání … a chyba 504 Gateway time-out. Reload zabral.

V seznamu hostingů najdu ten můj, klikám na URL a překvapivě se dostanu na aktuální obsah domény. Tak zpět a kliknu na nastavení.

Varovná hláška “Některé z níže uvedených domén nejsou správně nasměrované na Váš hosting, nebudou tedy fungovat korektně.” je super. Vím že je něco špatně a musím s tím něco udělat. Přesně tohle by měl mít úplně každý webhosting!

Hmm kliknutí na nastavení u domény moc nepomohlo. Člověk by čekal když už je tam varovná hláška že tam zároveň bude i návod jak to správně nastavit.

Tak jdu zkusit nápovědu.

Hmm nikde jí v menu nevidím. Ale našel jsem v menu mezi webhostingy položku informace. Tam jsou informace kde je phpMyAdmin verze PHP a parametry. Ale nameservery nikde.

Zkouším se vrátit na station.cz ale nikde žádný odkaz na nápovědu. Nefunguje ani odkaz kontakty.

Hmm po čtvrt hodině klikání mi dochází nápady.

Zákaznickou podporu jsem chtěl kontaktovat až v rámci testů, ale asi to jinak nepůjde.

Dotaz jsem poslal pozdě v noci 30.6 a dodnes nedorazila žádná odpověď. 😢

Edit 2.6.2019 00:36: Dorazila odpověď z podpory. Takže jsme snad komplet a můžeme přejít do fáze instalace 🙂

Výhody:

  • Jednoduchý nerušivý design
  • Objednání služby rychlé a pohodlné
  • Služba si hlídá jestli doména směřuje na webhosting

Nevýhody:

  • Po krásném designu webu a objednávacího formuláře méně krásná administrace
  • Nikde žádná nápověda, odkaz kontakt na stránce nefunguje
  • První kontakt s podporou neproběhl – tohle může být ojedinělá záležitost nerad bych soudil.

Nethost

Tak teď pozor. Pokud chcete skutečnou vintage zkušenost jako z minulé dekády, tak doporučuji Nethost (nemyslím to teď špatně).

Stránky Nethost jsou prostě retro. Bez optimalizace pro mobilní telefony anebo současného uživatele.

Klikám na webhosting uprostřed stránky. Vybírám tarif Easy+, který má 10 GB, PHP a podporu databáze. Více jsem se o tarifu nedozvěděl.

Zadávám doménu serviceunavailable.eu.

Další stránka s rekapitulací je nějaká matoucí. Pak si všimnu že je tam checkbox Zadat fakturační údaje lze i dodatečně. Hmm tak zkusíme.

Zadávám platbu 23:27. Objeví se Děkujeme a že dochází ke zpracování platby pak dojde k realizaci. Na email dorazilo potvrzení přijetí objednávky. Takže asi čekat.

Druhý (31.6) den mi došlo, že čekat se má protože to vyřizují ručně.

  • 6:36 dorazila faktura
  • 7:54 dorazily přístupy do systému
  • 8:06 dorazil další email ještě s testovací URL. Přišlo mi že to někdo posílají stylem CTRL+C a CTRL+V

Nedorazil však přístup do administrace, nechávám si jej poslat přes zapomenuté heslo. Vše přišlo rychle.

V administraci nevidím webhosting jako aktivní, vidím tam ale doménu. Nikde nevidím žádnou znalostní bázi anebo návod.

Nic nebudu se trápit, odpovídám na druhý email, ať mi pošlou nameservery. Za chvíli dorazí jednoduchá odpověď s nameservery.

Ačkoliv jsem velkým zastáncem automatizace a vynechat komunikaci s člověkem, kde to jen jde, tak Nethost mě vrátil do starých časů, kde se vše řešilo manuálně. Zatímco v některých předchozích případech jsem řešil jestli psát na podporu anebo ne, tak v tomto případě jsem s odpovědí na ručně psaný email neváhal. Automatizace se úplně vytratila a bylo to fajn.

Výhody:

  • Snadná objednávka.
  • Osobní přístup.

Nevýhody:

  • Retro stránky bez optimalizace pro mobily.
  • Vše se řeší zřejmě ručně.

Tele3

Tele3 má podivné stránky s chameleonem. Reponzivní nejsou. Na mnoha podstránkách se také vyskytují figurky bez očí, úst, nostu atd. Část lidí je nemá v oblibě. Údajně je to tím, že mohou způsobovat i fóbie.

Jsem ze staré školy, takže mi to nevadí. klikám na Webhsoting vyberu placený webhosting. Všímám si v menu že umí i WordPress hosting.

Varianta WordPress hostingu 2 za dvacku mi přijde pro testování dostačující. 666 MB prostoru, 100 MB DB pokud nebudu dělat psí kusy bude stačit.

Hmm nevím na co kliknout a jak to objednat. K těm variantám by se hodil odkaz anebo rovnou tlačítkou koupit.

Vracím se zpět na placený webhsoting. Tam to není, tak zpět a pročíst ty tuny textu.

Na konci je napsáno, že to mám udělat přes registraci nové domény. Tam bych to nečekal.

Tak jo zadávám unknownerror.eu a koukám co se bude dít.

Překvapivě je doména zabraná.

Převádět doménu nechci. Tato varianta v možnostech však není. Nápověda tuto situaci také neřešení.

Hmm tak jdu zpět na WordPress hosting jestli tam nenajdu více informací. Ten dlouhý text fakt musím tentokrát přečíst. Zjištují že podmínky používání vyžadují doménu u TELE3. Hmm tak tento tarif není pro mě. Doménu mám registrovanou na 10 let a tam kde je, je jí dobře.

Tak jdeme zkusit klasický webhosting. Naklikám nuznou variantu 200 MB s jednou databází, aby cena byla pod 50 CZK/měsíc. Potřebuji aby tam byl i email kvůli testování. Ten stojí 10 CZK. Jej to bude ale vychrtlej WordPress. 😥

V souhrnu vidím že SSL certifikát vyjde na 12 CZK/rok. Na to už rozpočet není.

Tak jdeme vyplňovat registrační údaje.

  • 23:45 je hotovo. Šlo to rychle.
  • 23:45 dorazila výzva k platbě a přístupové údaje.

Tak email s výzvou k úhradě překvapivě neobsahuje odkaz na online zaplacení. Je nutné přihlásit se do administrace a tam kliknout na ikonku platební karty u služby. Popravdě nebýt na retro design a postupy zvyklý, tak se s tím pěkně potrápím. Ale zavzpomínal jsem 🙂

Hmm s platbou kartou je spojen administrační poplatek 9,84 CZK, PayPal nelze.

  • 23:50 zaplaceno

No z administrace mi zmizel webhosting alespoň že faktura je jako uhrazená 🙂

  • 23:52 dorazil email s přístupovými údaji k FTP, mailu a faktura. Nameservery nikde.
  • 23:53 už se mi webhsoting zase objevil. Zkusím u něj kliknout na ozubené kolečko.

Namesrvery tam nenacházím, ale našel jsem ukázku nastavení DNS záznamů.

Je tam také že si mám přidat DNS Hosting ve webhostingu. Trochu podivné řešení ale budíž. Stojí 0 CZK tak proč to nezkusit.

Objevila se chyba. Hosting pro doménu už existuje.

Tohle je fakt krize. Nemám ani ponětí kde to hledat.

Zkusil jsem se kouknout do sekce domén. Tam jsem pod NSSETy a Nameservery našel co hledám. Netuším proč je to u domén, když se to vlastně týká webhostinu.

Nastavuji nameservery a hotovo.

Výhody:

  • Webhosting je možné si přizpůsobit, přidat velikost disku, email, databázi. Ale je to hodně drahé. Uvidíme jak pojede.

Nevýhody:

  • Retro stránky, nevhodné pro mobily.
  • Spousta textu, málo odkazů. Něco koupit je náročné.
  • WordPress hosting se nedá koupit bez převodu domény.
  • Poplatek za platbu kartou.
  • Nápověda je hodně podvyživená.

Ebola

Je půlnoc a mě chybí dotáhnout do konce poslední webhosting. Ebola má vzdušné moderní stránky optimalizované pro mobilní telefony. V podstatě se nemáte kde ztratit. Všechno potřebné je hned nahoře včetně tlačítka objednat.

Klikám na objednat. Zadávám doménu webserverisdown.eu. Objeví se upozornění že doména už je obsazená  a pokud jsem vlastníkem mám pokračovat. Ok dobré vědět.

Nastavuji si variantu Objednat webhosting, nameservery domény si nastavím sám. Opět palec nahoru za upozornění, že bude třeba změnit nameservery.

Na další stránce je velice hezky udělané shrnutí. Je to stejný formulář jen políčka jsou znefunkčněné. Pokud bych něco upravoval věděl bych přesně kde to je. Dobrý nápad.

Hotovo v 00:05, objevilo se poděkování za objednávku a že mi na email dorazí detailní informace včetně platebních.

  • 00:05 dorazilo potvrzení objednávky. Klikám na odkaz pro platbu.
  • V 00:07 zaplaceno. Jsem zpět na stránce kde je informace že faktura byla uhrazena. Mno co teď?
  • V 00:12 dorazily informace pro nového uživatele Ebola. jsou tam přihlašovací údaje a faktura

Administrace je hezká, ale to necháme na samostatný článek. Teď musím zjistit nameservery

Zkouším správu domén. Jsou tam DNS záznamy. Položka obsahuje DNS záznamy ale ne nameservery.

Je zde odkaz Technická podpora ale žádný odkaz na nápovědu. Rozhodně by se tam hodil.

Ha přišel jsem na to, že v administraci po kliknutí na mého avatara se dá dostat na nápovědu. Tedy tu nápovědu by chtělo spíš dát k technické podpoře anebo nějak jinak viditelně. Tohle je fail. Nechápu kdo by tušil že se dá obrázek avatara rozkliknout. Mě omlouvá že jsem přepracovaný a je po půlnoci 😴

V nápovědě kliknu na Domény a DNS a hned nahoře jsou nameservery ebola.cz.

Výhody:

  • Jednoduchý reponzivní design určený k tomu aby prodával.
  • To samé i formuláře.
  • Prakticky za 7 minut máte hosting připravený.
  • Varování že je nutné změnit nameservery

Nevýhody:

  • Nameservery by to chtělo na viditelnějším místě.
  • Po zaplacení byl trochu zásek co dělat dál.

Závěr

11 webhostingů bylo koupeno a jsou připravené k nahrání obsahu. Tedy až na jeden, kde čekám na odpověď od zákaznické podpory. Jak náročné na nich bude rozchodit WordPress ať mohou začít první testy?


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

17 komentářů

    1. Super článek, protože něco takového mi tu chybělo. Objektivní srovnání na živých webech a ne jen srovnání tabulkových parametrů. Za sebe mám poznámku, že spouta lidí asi nebude postupovat jako ty a nebude přesměrovávat doménu jinam právě kvuli tomu opruzu s nastavováním. Asi by bylo
      logičtější to buď rovnou koupit oboje a nebo to převést jednou a mít klid. Jinak já mám docela ráda i Český hosting, tak mi v přeledu chybí a taky by mě zajímal WP hosting, protože ho na diskusích řada lidí chválí. A jeste mě napadla jedna věc. Měla jsem klientku, která si koupila hosting u Forpsi a když jsme přemýšleli, proč tam nejde wp, tak jsme zjistili, že tam má windows a ne linux a musela to stornovat a objednat znovu. A když jsem dělala to srovnani já, tak bylo obtiznejsi najit, jestli tam vubec wp pujde dat a musela jsem hledat parametry. Jako uzivateli by se mi libilo, kdyby tam bylo – vhodne pro wp, nainstalujete jednim kliknutim. Těším se na pokračování 🙂

      1. Díky, Český Hosting se do srovnání nedostal kvůli cenně. Všechny vybrané jsou do 50 CZK bez DPH za měsíc. Od ČH mám VMS a jsem s ním spokojen. Potřeboval jsem nějaké nastavení a vyšli mi vstříc. Jen si člověk musí zvyknout že občas je v noci odstávka.
        WP-Hosting je novinka (ještě nejsou ani v statistikách CZ.NIC), která se rozšířila v určitých komunitách. Uvidíme až opadne počáteční nadšení a prověří jej čas.

  1. Celé jsem to nečetl. Neuraz se ale je to moc dlouhé :o) Je tam i moje Savana za co jsem rád. Dej jí šanci. Je to super hosting. Vždy když jsem něco chtěl tak pomohli. Budu rád za srovnání ale favorita už mám ;o)

    1. Tohle není můj první hosting na Savaně. Byl jsem jeden z prvních kdo testoval Savana 100. Mám ho doteď i když jsem to mohl přesunout. Víceméně jsem s ním spokojený, proto jsem zvědaví jaká bude vylepšená verze.

  2. Na tento článek jsem narazil přes nějaký hate wladasse na twitteru. Chápu že ho to sere protože to na rozdíl od jeho testu, k něčemu je (to že měl on nějaký web někde rychlý když má poskytovatel desítky serverů a vůbec nevím kam mě dá je mi k ničemu). Naopak často zřizuji něco pro klienty a spěchá to a to jestli objednávku budu mít za pár minut nebo druhý den je často dost rozhodující. Wedos většinou bývá v tomto nejrychlejší a nic ručně se dělat nemusí takže spíš nějaký dočasný výpadek když jsi to neměl hned.

    1. Já mám pro naléhavé klienty většinou prostor na multidomain hostingu a pak je podle potřeby přesouvám. U zřízení se může spousta věcí protáhnout. Jednou se mi sekla třeba doména .biz a musel to řešit akreditovaný registrátor anebo platba (byla tam odstávka na straně platební brány).
      Dlouhodobé testy jsou v plánu. Nové hostingy šlapou všude dobře. Po roce už je to jiná. Jakmile nahodím všude weby, tak to začnu měřit přes uptimerobot a měření bude veřejné.

  3. Forpsi to má vážně nějak rozmazané ale jen ve firefox. V chrome to vidím dobře. Pokud si to přečtou tak to opraví. Jinak super srovnání, těším se na pokračování. Hlavně nikoho nešetři.

  4. Víš co jsme si povídali o tom že to nemáš přehánět a taky spát 😉 Tak se kroť. Ale jinak super shrnutí. Spousta tipů na UX.
    Pokud bys potřeboval prostor na testování některých z těch menších, tak se ozvi na mail. Kupujeme hostingy pro zákazníky od různých dodavatelů a pár zákazníků to zabalilo.

  5. Skvělý článek, dokonce jsem ho celý přečetl. Škoda že jsi nezkusil i Hukot.net – nedávno jsem na něj migroval z Wedosu (i když teda musím podotknout, že kromě cen ve většině věcí WEDOS vítězí).

  6. Dobrý den,

    velice Vám děkuji za zajímavý test i našeho hostingu Savana.cz. Ihned po přečtení jsem se zamyslel nad nedostatky, které zmiňujete a i když pracujeme na úplně novém systému, tak i na tomto původním, který je dle nás stále velmi přehledný a 100% funkční neustále pracujeme a kosmeticky vylepšujeme. Víme, že nic není nikdy úplně dokonalé a tedy ani náš systém, a proto na základě vašeho postřebu provedeme několik úprav.

    Hlavní “nedorozumění”, respektive slabina našeho systému je ta, že dokud nepřijmeme platbu i ručně, kde naši fakturanti při tom kontrolují i nastavení domény a fakturační údaje, se hosting tváří jako SAVANA FREE – což je zmatečný, nic neříkající informace a ani doména není v systému přidána. Vše se automaticky změní, jakmile vaši platbu vyfakturujeme a účet se přepne do plného režimu.

    Takže jaké kroky provedeme:
    1. při poděkování za platbu, poskytneme další informace, kde zákazník nalezne nápovědu, kde a jak se může přihlásit
    2. do emailu, který zasíláme přidáme i údaje kolem DNS
    3. po přihlášení do administrace, kdy je účet ještě v tzv. režimu SAVANA FREE, tam změníme info, aby to bylo zřejmé
    4. nastavíme online fakturaci, aby zákazník měl hosting a FA do několika minut od zaplacení

    Závěrem Vám chci ještě jednou poděkovat za výborný test, který nám pomůže hned několik nedostatků odstranit.

    Hezký víkend
    Pavel Höfner
    majitel, jednatel, domovník atd. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.