Co se událo na českém hostingovém trhu v září 2020

Přehled zářijových novinek z Twitter účtů českých hostingových firem.

Active 24

Active 24 také oprášili svůj Twitter účet a upozornili na phishing.

BlueBoard

BlueBoard v zářijovém newsletteru upozornil na nový vzhled webu, zavedení automatického navyšování tarifů (doposud prováděli ručně) a možnost zapnout dvoufaktorové přihlášení (heslo + SMS kód).

Forpsi

V druhé polovině měsíce potrápil Forpsi phishing. Tento případ však není ojedinělí a setkáváme se s podobnými pokusy pravidelně i u ostatních společností. Je třeba být opravdu obezřetný. V pochybných emailech na nic neklikat a kontrolovat vše přes administraci. Pomůže i podvodné emaily hlásit podpoře hostingu. Dokáží jednat rychle a někomu můžete zachránit peníze a nervy.

Článek k tématu: Rybářská sezóna vrcholí, aneb phishing je stále s námi…

Forpsi se také přidal do akce doména .eu za 10 EUR na 10 let.

Gransy/Suberg

Gransy začal měsíc dobře. Oznámili že od WY Group kupují malajskou pobočku. Ta pro ně znamená cestu k další expanzi do Asie.

Malá velký český úspěch 🙂

No a pak to přišlo. 14.září 2020 byl proveden kybernetický útok na společnost Gransy, který doslova zlikvidoval část jejich virtuální infrastruktury a museli jí postavit znovu. Pokud jste u Subregu měli jen domény a nic dalšího, tak se vás to nijak nedotklo. Jen jste je nějakou dobu nemohli spravovat. Pokud i DNS, tak už to bylo vážné a hosting u Station znamenal i 7 dní 10 hodin 18 minut výpadek. Oficiální vyjádření společnost zveřejnila koncem měsíce na svém blogu.

Nenadála situace probudila i některé mrtvé Twitter účty dalších poskytovalů, kteří přes Subreg registrují a spravují domény anebo zde mají DNS. Mezi ně patří například TELE3.

Ignum

Ignum, pod novým majitelem WY Group, koupilo další hosting. Tentokrát se jedná o menší HOSTING90 systems (podle CZ.NIC 4,8K hostovaných .cz domén). Zkusil jsem sečíst všechno co jim připisuje CZ.NIC a dohromady mají 44.563 hostovaných .cz domén, což by je zařadilo na 4. místo za Active 24 (78K) a před Český Hosting (35K). No uvidíme jestli budou další akvizice.

Tradiční neIT články na domena.cz od Ignum.

OneBit

OneBit oznámili, že díky příznivému kurzu snížili cenu domén. Platí to však zřejmě jen pro registrace. Ceny za prodloužení nepatří zrovna mezi ty nejnižší na trhu.

Roští.cz

VSHosting

VSHosting vydal článek 5 let provozu datacentra: hlavní byznysové lekce. Dozvíte se v něm například, že během světové koronakrize měli problém s dodávkami hardware a museli se spolehnout na skladové zásoby. Narůstající poptávku však zvládli pokrýt. Počet zaměstnanců společnosti narostl na 80 a musí řešit prostory pro kanceláře a decentralizaci.

Wedos

Wedos začal září vyhodnocením aktivity na komunitním webu help.wedos.cz. V srpnu poklesl počet položených dotazů o 18 % na 239, odpovědí 491 z toho 45 % komunita a 240 komentářů. Nejaktivnější uživatelé dostali za aktivitu balení Wedos Energy anebo džusu a blok. Pokles aktivity prý byl způsoben prázdninami a Wedos menšího náporu využil na přípravu nových služeb. Za září také přibylo 6 nových návodů (4 z toho napsal člen komunity):

Wedos prozradil začátkem září, že je zřízeno 900 Wedos CD (cloud disk). Zatím službu spíše ladí a testují. Po delší době jsem si teď službu spustil a přibylo tam několik aplikací a to dokonce do verze zdarma – třeba namátkou formuláře/dotazníky, úkolovník a RSS čtečka.

V beta testu využilo jednoduchý tvořit stránek wedos.website 700 účtů. Některé weby jsou dokonce propagovány jako funkční.

Wedos oslavil své 10. narozeniny. V obřím článku 10. narozeniny aneb byla to jízda, kterou teprve pořádně rozjedeme, který má přes 5 tisíc slov, shrnuje co se událo za poslední rok a co má v plánu. Ve zkratce:

  • Wedos vykázal poprvé čistý zisk 6M CZK za rok 2019 (EBITDA 8,99M Kč, nárůst o 165,19 % oproti 2018)
  • Počet lidí je 40 a shání další (až 10 zkušených dobře placených)
  • Po instalací 8 nových racků bude ve WEDOS DC1 50 racků, a ještě je prostor na další.
  • Všechny stavební práce ve  WEDOS DC2 jsou už hotové, kanceláře se postupně zabydlují.
  • O olejové datacentrum a olejové chlazení se začínají zajímat už i politici.
  • Záměr postavit WEDOS DC3 potvrzen, ovšem bez dalších detailů.
  • Offline reklama značky jako je fotbal anebo ZOO Wedos funguje, od online reklamy ustupuje.
  • Wedos postupně přechází na switche Arista i pro vnitřní sítě.

Narozeniny doprovázela i velká slevová akce. Příjemným dárkem byla možnost navštívit v neděli 13.9 ZOO Hluboká zdarma, pokud jste měli něco od Wedos, čehož jsem využil 🙂 Vzhledem ke zhoršujícímu se stavu epidemie, ale nebyla žádná doprovodní akce, což je škoda :/

Wedos spustil registraci nTLD 16. září 2020. Na tento den připadla general availability pro doménu .gay.  Více v článku Wedos spustil vlastní registraci nTLD. Podle veřejných statistik registroval zhruba 45 .gay domén. Na Facebooku se kvůli tomu rozjelo opravdu nevídané pozdvižení. Pokud stál Wedos o pozornost, tak se jim to povedlo.

V dalších dnech přibyly další doménové koncovky. Postupně začali zkoušel i různé akce. Nejzajímavější však určitě byla 1000 domén .fun zdarma. Co jsem koukal, tak na ntldstats.com, tak momentálně hlásí u Wedos 2.171 nTLD. Data však načítá se zpožděním, takže je otázka kolik jich celkem už mají registrovaných. V ČR by tak momentálně patřili na 5. místo. Ale tomu hodlám věnovat článek na 404M 🙂

Wedos využil akce EURid doména .eu za 10 EUR na 10 let. Minule prodali nejvíce na světě. Tento rok prozatím výsledky nezveřejnili.

Tweet měsíce

Je fajn vědět, že i v silně konkurenčním prostředí existuje spolupráce na důležitých věcech.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. Jak si postupně odškrtávám po sobě jdoucí pětiletky působení v online branži. Koukám po rychlejší konektivitě domácího připojení, abych mohl citlivá data a databáze ukládat přímo na domácí server / NAS. Tak přemejšlim, jestli by nebylo od věci už propagovat spíše dedikáče než webhostingy, přece jen je lepší mít laťku vejš než je aktuální úroveň, tedy i zároveň lepší motivace a tím i viditelný prostor pro další rozvoj než tyhle hostingový služby pro začínající středoškoláky.

    1. Zdravím, bohužel trend je spíše opačný. Většina lidí už nezvládá ani sdílený webhosting a hledá hostované řešení. Dnes si většina lidé bez instalátoru z administrace hostingu neumí nainstalovat ani WordPress.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.