Co se událo na českém hostingovém trhu v únoru 2021

Tento přehled hostingů je založen na jejich aktivitě na Twitter. V posledních měsících se dost zhoršila propagace hostingů na této sociální sítí, přitom v IT světě je nejpoužívanější. I velké značky už na ní nepíší jako dříve, případně jen sporadicky nějakou reklamu.

eBola

eBola přidala možnost 2FA přihlášení přes otisk prstu (TouchID), sken obličeje (FaceID), klíčů Yubico a nebo Windows Hello. Jako proč ne? 🙂

Tak i eBola nasadila PHP 8.0. Historicky podporují i PHP 5.2.

Roští

Roští má velmi dobré technické články na blogu, které se dobře čtou a mají přidanou hodnotu.

SvětHostingu

U SvětHostingu jsme se dočkali PHP 8.0. Prozatím je však nutné kontaktovat podporu. Co se týká nové PHP8, tak obsahuje řadu změn, které mohou rozbít skripty. Zvláště odlišné označování chyb a varování může nadělat problémy. Už jsem se takto setkal i s rozbitými WordPress.

Váš Hosting

Celkem užitečnou věc přidaly do svého VPS Centra u Váš Hosting. Možnost nastavit si v kterou hodinu má proběhnout zálohování. U složitějších projektů často potřebujete CRONem spustit nějakou údržbu anebo jiné náročnější skripty. Tyto skripty mohou jet i několik minut v kuse. Rozhodně se nechcete trefit do zálohování. Není to však jediný důvod. Správně byste si měli dělat i vlastní zálohy jinam. Opět není ideální když se to sejde, protože jednak běží skript a také na disku jsou vytvářené dočasné soubory.

Wedos

Wedos spustil slibovanou soutěž o Sony PlayStation 5.  Zajímavé je, že hlavní cenu nechal vybrat fanoušky na sociálních sítích. Doposud se soutěžilo hlavně o mobilní telefony. Je to hezký bonus pro zákazníky, kteří za koupi nové služby anebo prodloužení stávající mohou něco vyhrát. Libí se mi také, že soutěžní otázky nejsou postaveny na náhodě.

Konečně jsme se dočkali služby WebSite. Sice byla spuštěna koncem ledna, ale s propagací začal Wedos až v únoru. Zkusil jsem si jí jen tak v rychlosti a na jednoduché statické stránky je dobrá. Pokud navíc umíte optimalizovat obrázky, tak s tarifem zdarma lze udělat celkem použitelné weby. Wedos dává k WebSite vybrané nTLD zdarma. Lze tak mít v podstatě na první rok kompletně web i s doménou zdarma. Nikde jsem navíc nenašel podmínku, že doména musí být využita jen pro WebSite.

  • 05.02.2021 – 140 aktivních služeb
  • 09.02.2021 – 201 aktivních služeb
  • 23.02.2021 – 360 aktivních služeb (1/6 placené), 45 tisíc návštěv za týden

nTLD nabízí hodně hostingů, ale nikomu to nejde jako Wedos a proč?

Wedos nám hned na začátek řekne důvod proč se o ni zajímat (je nejoblíbenější), podloží to čísly (fakty), demonstruje že doméně věří tím že jí sám používá pro svůj projekt a nechybí nenásilný call to action. Co mi tam trochu chybí je, větší důraz na délku používání (Wedos OnLine už jede dlouhé roky) a že je akreditovaný ICANN registrátor (odlišení se od konkurence). Zajímavé je, že nikde není cena anebo že doména je v akci.

Spuštění platby přes Google Pay a Apple Pay.

Na blogu Wedos se objevil článek o připravované službě Systém včasného varování a monitoring pro domény. Vypadá to fakt hezky. Pokud na ní nechcete čekat, tak část testů je už funkční na wedos.online.

Ve znalostní bázi se objevil článek Upozornění na změny – monitoring, plánované odstávky, poruchy, kde se dozvíte jak Wedos hlásí výpadky a problémy.

Další zmínění novinky zmíněné na Twitter:

  • U webhostingů na HPE Moonshot (zřizované od konce roku 2017) postupně budeme nasazovat úložiště 3PAR se 100% NVMe disky, což je naprosto top úložiště od Hewlett Packard Enterprise.
  • Aktuálně už připravujeme postupnou migraci ze starých serverů na nové. Vše pojede na HPE Moonshot + 3PAR.
  • Přidáme 3PAR úložiště jako další úložiště s replikací v druhém datacentru WEDOS DC2.
  • Připravujeme koncept specializovaného a odladěného webhostingu pro redakční systémy. První bude WordPress, kde testovací instalace při velké zátěži je až 120x rychlejší.
  • Přišel čas dotáhnout akreditaci .com, .net a .org domén.
  • Příští měsíc představím 4 čerstvé nové doménové koncovky.
  • Připravujeme službu anonymní registrace domén (WHOIS Proxy).
  • Dokončujeme možnost přidat výstup WEDOS OnLine na vlastní status stránku + API
  • WEDOS AnyCast – Ještě pár měsíců a zkusíme nějaké demo (anycast DNS, anycast ochrany, anycast proxy, CDN, možná i VPN)
  • Připravujeme se na ISO 27017 a 27018 (cloudové služby).
  • V nejbližších týdnech bude dokončena předělávka elektroinstalace v datacentru WEDOS DC1. Nové UPS, nový generátor, vše nehořlavé a důkladně oddělené, chlazení přes UPS, nové baterie do UPS.
  • Pravděpodobně zavedeme MojeID, protože už se tím dá přihlašovat i do státních věcí.
  • Historické fotky zahrádky za datacentrem WEDOS DC1

Tweet měsíce

Pokles aktivity na sociálních sítích, takže dost zredukoval počet akcí založených na zajímavých/významných dnech. Třeba v únoru nikdo nevyužil Valentýn.

Jak tweet měsíce proto volím ten od Ignum, kde zmínili Den bezpečnějšího internetu. Podobných iniciativ by neuškodilo více.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. Wedosu to prý funguje. Minulý rok expandovali i na Instagram a Linkedin. Ten Linkedin je celkem dobrý, občas tam přímo píše i jejich CEO. Instagram je hrůza. To dělá nějaké díře snad. Vůbec to neumí používat a kromě reklamy tam nic nesouvisí s Wedosem. Stačilo by kopírovat obsah z Facebook. Navíc to je otravné a opakující se. Dal jsem tomu 2x šanci a už nikdy více.

  2. Jak jsi o tom psal už dříve, tak sleduji tu aktivitu více detailně. Nedávno na to přišla řeč v kanceláři. Nikdo ten Twitter nechápeme. Všichni z IT tam jsou a honí fanoušky jen webhostingové firmy to omezují. Díky za Wedos, Váš hosting a VPS free.

  3. Čau, také nechápu proč ty sociální sítě opouštějí. Měli jsme zákazníka. Chtěl vypracovat doporučení na tři cloudy pro výběrové řízení. Podmínkou bylo naše technické doporučení, ISO bezpečnost, každý rok poctivě nahrávat dokumenty na justice.cz a živá firma. Ani netušíte jak těžko se u nás tohle hledá. Technické parametry nejsou problém. ISO mají ty větší. Justice.cz je pro mnohé asi problém. Když jsme jim to napsali, jestli by to doplnili – to ze zákona stejně musí, tak buď nekomunikují anebo nás pošlou někam. A jak u nás poznat živou firmu? Vybrali jsme ty co se účastní nějakých konferencí – jsou záznamy z jejich přednášek. Pak s publikační činností na odborných webech – stačí PR články a fotky. Prošel i blog, hlavně fotky. Pak aktivita na sociálních sítích. Facebook, twitter, linkedin. Děsný problém. Pak u klienta děláme prezentaci (interent.cz, wedos a že zkusíme i zahraniční). Zahraniční nám odpískali. Prý gdrp a musí to být tady. interent.cz zase žádná komunikace. Wedos se jim líbil – jsou z Brna a tam všichni žijí fotbalem. Ale vadí testovací provoz. Tak už měsíce komunikujeme s wedosem kdy to spustí do ostrého provozu. Škoda že wedos necílí na velké zákazníky, co platí za každý vyhotovený papír. Přesně tohle co dělají se jim líbí a prodávalo by se nám to samo.

  4. U toho Světhostingu jde PHP 8.0. nastavit přímo v administraci. Není třeba kontaktovat podpora 🙂 … alespoň v mé administraci to u všech webů už “nějaký pátek” jde 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.