Co se událo na českém hostingovém trhu v červnu 2021

Červen už byl pro mnohé prázdninový měsíc. Podepsalo se to i na aktivitě hostingů na Twitter.

Přírůstky .cz domén

Ze statistik CZ.NIC jsem vytáhl komu se jak v červnu 2021 vedlo.

V následující tabulce je přírůstek/úbytek .cz domén.

Jméno registrátora Počet domén
Ascio Technologies inc. 1 378
Key-Systems GmbH 332
ACTIVE 24, s.r.o. 296
TELE3 s.r.o. 160
IGNUM, s.r.o. 122
Websupport, s.r.o. 104
WEDOS Internet, a.s. 93
Gransy s.r.o. 46
ONEsolution s.r.o. 28
Stable.cz s.r.o. 22
Gandi SAS 19
INTERNET CZ, a.s. 18
MarkMonitor Inc. 18
REG-NAMESHIELD 17
Ostatní -2 213

Je zajímavé, že na špičce v počtu registrací jsou dvě cizí firmy. Ascio Technologies inc. poskytuje registrátorské služby mnoha hostingům, které nemají ICANN akreditaci a nemohou tak přímo registrovat .com, .net a nTLD. Nicméně CZ.NIC má poměrně přívětivá pravidla, takže na .cz jej pokud vím české hostingy nevyužívají. Spíše bych to tipoval na nějaký zahraniční hosting.  Key-Systems GmbH operuje přes domaindiscount24.com a cenu má 908,49 CZK/rok.

Aktuálně z českých společností si nejlépe vedl v počtu nově získaných domén Active 24, Tele3 a Ignum. U Wedos a Gransy jsou čísla silně ovlivněna aktuálním chováním spekulantů s doménami, kteří je přesouvají mezi aukcemi.

V následující tabulce jsou přírůstky hostingů na .cz doménách za červen 2021.

Jméno hostera Počet domén
WEDOS Internet, a.s. 580
ACTIVE 24 217
Topweby 209
Web zdarma s.r.o. 118
Websupport, s.r.o. 99
ZONER software, a.s. 73
NETIO Solutions, s.r.o. 49
ONEsolution, s.r.o. 33
OVH 20
SvetHostingu.cz 19
UNIHOST, s.r.o. 16
HEXAGEEK, s.r.o. 11
WinSoft Company, s.r.o. 11
Casablanca, Int. 8
Neurčeno 1 958

Wedos i nadále vládne hostingu. Na druhém místě je Active24 a na třetím společnost Topweby, která mimo levného hostingu nabízí i tvorbu stránek.

nTLD

nTLD u nás mohou registrovat jen společnosti Gransy (Subreg) a Wedos, protože mají ICANN akreditaci, kterou vyžadují smlouvy s registry jednotlivých nTLD. Ostatní registrují přes třetí stranu.

Podle ntldstats.com narostl počet registrovaných nTLD u Gransy o 436 (24.058 celkem) a u Wedos o 733 (celkem 29.418). Nicméně data na nTLD stats nejsou úplně přesná. Ve skutečnosti budou oba registrátoři mít více domén.

Novinky a zajímavosti

Ti kteří si vyzkoušeli, že dělat obsah se vyplatí v tom pokračují. Velkou výhodou je, že mají co sdílet na sociálních sítích i po několika měsících, protože některé témata jsou pořád aktuální.

A co nového zveřejnili na Twitter hostingové firmy?

Gransy (Subreg)

Gransy představil svou službu redirect.host, přes kterou můžete přesměrovat svou doménu mnoha způsoby.

Váš Hosting

Váš Hosting pokračoval v budování obsahu. Je vidět že zkouší různé věci.

OneBit

Savana

Savana Twitter nepoužívá. Savana dlouho nezveřejňuje nikde nic. Savanu koupil WY Group.

VSHosting

VSHosting začal více zveřejňovat reference svých velkých zákazníků. je to zajímavá taktika, který jim nepochybně bude fungovat.

Wedos

Wedos dokončil proces akreditace u Verisign. Může tedy registrovat .com a .net domény bez prostředníka. V polovině června to oznámila společnost na svém Twitter účtu s tím, že ještě vše technicky připravují. Doména .com je třetí nejoblíbenější u zákazníků Wedos s tím, že jich spravují přes 24 tisíc. Domén .net mají 3 tisíce. Tak uvidíme jak to nakonec dopadne a jestli to pohne i s cenou.

V dlouhém článku Umíme dělat služby levně a ve velkém, neznamená to ale, že u nás nejsou velké firmy s velkými projekty na svém blogu Wedos zveřejnil některé své top zákazníky a že má v plánu se na ně i více zaměřit. V článku jsou také nové vizualizace plánovaného třetího datacentra Wedos.

Větší pozornost si určitě zaslouží i článek V našem partnerském programu bylo vyplaceno 19M Kč. Obsahuje totiž i zajímavé statistiky nejúspěšnějších affiliate partnerů. Wedos také rozšiřuje tým lidí, kteří mají jejich partnerský systém wedos.as na starosti. Z vlastní zkušenosti mohou doporučit. Super provize a to dokonce i s domén, které má Wedos velice levné.

Wedos posouvá dál svůj komunitní web a zavádí systém odměn. Takže když budete pomáhat ostatním tak za to i něco dostanete 🙂 Více v článku Spuštění systému odměn na našem komunitním webu a připravované novinky.

Wedos představil svou novou reklamu na službu Website. Službu začátkem června používali stovky zákazníků. Původně byla myšlena jen pro tvorbu statických stránek, ale kvůli velkému zájmu byla rozšířena o kontaktní a objednávkové formuláře. Další rozšíření se připravují.

Wedos Website jsou věnovány i celkem zdařilé rozhovory se zákazníky, kteří na nich postavili weby Pivovar Hluboká a restaurace Solidní Šance Original a jurassicworld.cz. Prosadit se s novým hostovaným CMS je náročný úkol, protože za konkurenci máte velké společnosti, které nedělají nic jiného už několik let. Tohle je zajímavý způsob. Uvidíme co dalšího vymyslí.

Práce v olejovém datacentru pokračovaly i v červnu. Uvidíme kdy se spustí první testovací služby.

Wedos nezklamal a připravil prázdninové slevy na služby. Tentokrát místo % jsou slevou pevné částky.

Tweet měsíce

Podobné tweety mi chybí. Hostingové společností toho mohou hodně ukázat nejen svým zákazníkům ale i fanouškům technologií. Škoda že se tomu věnují jen okrajově.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.