Slovenská WY Group pokračuje v nákupech hostingů, další akvizicí je ONEbit

Koncem května jsem psal článek, že WY Group koupila Savana a teď společnost vydala zprávu o další úspěšné akvizici. Tentokrát se jí podařilo získat ONEsolution s.r.o., hostingovou společnost, kterou známe pod značkou ONEbit.

WY Group

Slovenská společnost WY Group vznikla v roce 2014 spojením slovenských hostingů Webglobe a Yegon. Na český trh vstoupila v roce 2019 koupí Ignum, v březnu 2020 pak kupuje Stable. V září 2020 přikupuje Hosting90. Tyto tři české společnosti spojuje v roce 2021 pod Webglobe, s.r.o. Jak už jsem zmínil výše, v tomto roce přikupuje Savana a teď ONEbit.

Za WY Group stojí investiční fond Sandberg Capital, ten spravuje aktiva přesahující 150 milionů EUR.

ONEbit

ONEbit je menší webhosting, který je na 9. místě v počtu hostovaných .cz domén (22,5K). Podle TZ spravují více jak 25K domén. Převážně se jedná o .cz domény, ale třeba nTLD do své nabídky zařadili začátkem roku 2021. Na českém trhu působí od roku 2005. V reklamních kampaních patřil vždy mezi ty agresivnější. V posledních letech doprovázel jejich kampaně hashtag #lepsi_hosting.

Co se mi tak vybavuje, tak jsem si je vždy spojoval s pokrokem. V ČR například patřili mezi první, kdo aktivně propagoval a nasazoval DNSSEC na .cz a .eu domény. Ovšem celkem brzy nasadili i PHP8 anebo Apple pay.

Ve veřejném rejstříku a sbírce listin sice mají účetní závěrku za rok 2020, ta však je z velké části začernělá. Takže se třeba tržby anebo zdali jsou v zisku nedozvíme. Nicméně podle TZ měla mít společnost obrat 20M CZK.

Co to pro český trh znamená

Prozatím jsem si nevšiml, že by WY Group, respektive Sandberg Capital, nějak tlačil na 5 svých koupených firem. Nezasáhla mě žádná větší reklamní kampaň, nevím o nějakých novinkách anebo rozšířené spolupráci. Vypadá to, že se snaží vše nechat běžet dál. Samozřejmě to se může do budoucna změnit. Aktuálně česká Webglobe hostuje 81.891 .cz domén, což z nich dělá 3. největšího hráče na trhu pokud by to spojili. To už se v marketingu dá využít. Na dvojku na trhu společnost Forpsi budou muset koupit někoho většího. A jedničku Wedos jedním nákupem nedoženou.

Ale vraťme se zpět k akvizici ONEbit. Ta zatím vypadá jako nejúspěšnější. Za poslední rok totiž že všech 5 nejvíce vyrostla v počtu hostovaných .cz domén. Samozřejmě není to jen o číslech hostovaných .cz domén, rozhoduje hlavně marže ze služeb. Na druhou stranu ten růst je tam celkem znát.

No uvidíme co bude dál. Třeba s nakupováním ještě neskončili. Když se dívám jak je český trh “zamrznutý”, chybí pořádný pokrok. Agresivní marketing už tu nikdo nedělá a všichni si prostě hoví na tom svém, tak věřím že bude více majitelů, kteří to budou chtít prodat. Přitom budoucnost není zrovna růžová. Ceny elektřiny, HW i práce půjdou nahoru a bude se muset zdražovat. Českému zákazníkovi se tohle nebude líbit.

Pak tu máme zahraniční konkurenci, která se sem pomalu ale jistě dere. Investuje velké peníze za každého nového zákazníka. Není to jen přímo nabídka webhostingu a serverů, ale i vlastní redakční systémy. Dnes zatím vládne WordPress, ale i on už je pro současné provozovatele webů “náročný”. Vidíme vrůstající vliv hostovaných redakčních systémů jako je třeba Wix, Webnode anebo Solidpixels, které ukusují z podílu sdílených webhostingů. Že se něco děje je znát i z jednání jedničky na trhu společnosti Wedos, která rozjela svůj vlastní hostovaný CMS WEDOS WebSite a věnuje je mu poměrně dost pozornosti při propagaci.

Závěr

Naprosto tak chápu všechny, kteří chtějí prodat. Svět jde dál a pokud nechcete přežívat s tím co máte, je potřeba se také posunout. Cest je přitom hodně, ale chce to investovat nemalé prostředky do vývoje. Často začít od začátku. To je v těchto nejistých časech celkem riziko.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. Na OneBitu mi běželo několik webů a byl jsem s tím velmi spokojen. Po migraci na Webglobe je to naprostá katastrofa. Samotná migrace doprovázela výpadky, komunikace ze strany Webglobe úplně minimální a ještě neodpovídala realitě, podpora naprosto chaotická, kde každý operátor tvrdí něco jiného. Nejhorší je ale naprostá nestabilita e-mailových služeb a velmi pomalý běh webů (tragikomické je, že včetně neskutečně pomalé administrace na admin.webglobe.cz – občas si připadám jak zpátky v éře vytáčeného internetu). Výrazné zhoršení oproti OneBitu. Maily už postupně přesouvám na Profi Email od Seznamu, který se zatím zdá jako velmi dobře fungující. Teď řeším, kam přesunu weby. Nebude nějaký aktualizovaný test rychlosti hostingů?

    Moc díky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.