Slovenská WY Group přikoupila do svého portfólia hostingů společnost Savana

Slovenská společnost WY Group je u nás dobře známá. Stojí za ní investiční fond Sandberg Capital. Postupně skupuje české a slovenské hostingy. Vznikla v roce 2014 spojením slovenských hostingů Webglobe a Yegon. V listopadu 2019 koupila jeden z největších českých hostingů Ignum. V březnu 2020 do svého portfólia přidala Stable. V září 2020 pak ještě Hosting90. A teď se objevila tisková zpráva, že další její akvizicí byla společnost Savana.

WY Group tak na českém trhu prostřednictvím těchto společností bude hostovat téměř 60 tisíc .cz domén, což je bude řadit na 4. místo. Aktuální rozložení TOP 25 společností vypadá následovně:

Nicméně rostoucí trend za poslední rok má pouze Stable. Ostatní hostingy podle statistik CZ.NIC spíše .cz domény opouštějí.

Co se týká Savana, tak si tento hosting pamatuji hlavně ze zlatých dob Webtrhu, kde hodně času trávil majitel. Pro Savanu byla v té době dominantní hlavně služba VMS, kde v podstatě jediným konkurentem byl Český Hosting. Bylo tu samozřejmě více společností, které nabízeli VMS. Některé už neexistují. Nicméně neprodávali tolik anebo jejich nabídka nebyla zajímavá. Nikdo z velkých hráčů se do VMS za dobré ceny dlouhé roky nepouštěl.

Savana dlouhé roky jela celkem agresivní marketing, ovšem před pár lety se to zlomilo a postupně zmizela z povědomí. Sociální sítě mrtvé, na Webtrhu ani nikde jinde už se o nich nepsalo. Měli však stále velké množství zákazníků, a tak jsem je zařadil i do mého Ultimátního testu webhostingů s tarifem Savana 101. Savana nikdy neměla špatné služby. Ukázaly to i moje testy. Problém byl, že své služby neposouvali dále. Například v listopadu 2020, kdy jsem testoval verze PHP, tak Savana 101 uměla jen PHP 7.3 beta. Konkurence už uměla poslední PHP 7.4 a během prosince 2020 už více jak polovina dokonce nabízela PHP 8.0.

Podle tiskové zprávy Savana spravuje 50K domén. Tržby společnosti v roce 2020 byly 14,26M  Kč, zisk zhruba 3,1M Kč.  Původní majitel Pavel Höfner bude společnost dále řídit na pozici Managing Director.

Závěr

Savana bývala hodně známá a silná značka hlavně díky VMS. Po těch však už dnes není taková poptávka jako dříve. Navíc je nabízí více společností. Některé se na ně dokonce specializují. Pokud mi je známo tak Savana nemá nějakou vlastní revoluční službu ani technologie. Předpokládám tedy, že WY Group je koupil hlavně z důvodu posílení postavení na trhu. Prostě jim jde o jejich stávající zákazníky a kontakty, kterých má Savana jistě spousty.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.