Dočkáme se 5.11.2011 konce Facebooku?

Operation Facebook (#OpFacebook), to je ani ne tak krycí název, jako spíše identifikační slovní spojení, pro akci namířené proti největší sociální sítí na světě. Jedná se o útok s rozsáhlými následky proti Facebooku.

První zmínka se objevila už 16.7.2011, ale nevěnovalo se jí moc pozornosti. Už od začátku však vzbuzovala podezření. Skupina Anonymous totiž využívá trochu jiný druh “propagace”. Většinou vše začíná nejdříve na Twittru, kde mají také oficiální účty. V momentě, kdy se však začalo o operaci Facebook stále více mluvit, přišlo vyjádření i z oficiálních účtů a to ve formě, že #OpFacebook je falešná a vymyšlená.

Myslím, že v té chvíli si Mark Zuckerberg pořádně oddychl. Anonymous už totiž dokázali odrovnat daleko lépe zabezpečené projekty. Internetové populaci se ale očividně takovýto konec nelíbil a začaly se objevovat úvahy o skrytém útoku na jiný cíl, anebo jen o odvrácené pozornosti. Velice oblíbená byla i spekulace o masivním útoku, který se jen za Anonymous bude schovávat.

Pravda však vyšla najevo později. Na Facebook se opravdu chystá Anonymous, ale nikoliv jako skupina, spíše nějaká jejich frakce. Oficiální vyjádření zní: “#OpFacebook is being organised by some Anons. This does not necessarily mean that all of #Anonymous agrees with it.”. Vypadá to, že Facebook je kontroverzní téma i v podsvětí kyberprostoru.

Ať je to jakkoliv 5.11.2011 se rozhodně Mark bude potit. Otázkou je jestli uživatelé Facebooku rozeznají omezení provozu v důsledku útoku od běžných provozních problémů, kterých má tato sociální síť víc než dost.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

8 komentářů

  1. No sleduju to s napětím…ovšem facebook si představuju něco jako Skynet z Terminátora 3…nejde prostě vypnout z žádnýho jednoho místa…jeho servery určitě nejsou na jednom místě ( ani v Krystal Peeku nebo jak se ten kryt jmenoval) a Skynet, totiž pardon Facebook nabyde vlastního vědomí 5.11.2011 9:53 GT a zničí lidstvo tím, že vyšle mazikontinentální střely na Rusko, protože ví, že Rusové okamžitě zaútočí a zničí nepřátele FB v USA. Bude jaderná válka a bude potřeba nějakého Nea, co neumí ohnout lžíci, aby se s FB vyrovnal. No, mezi námi…kdo ještě nepovažuje FB za virus? Sice u něho ještě nepropukla destrukční touha, ale je všude, v hooodně počítačích, a šíří se dál. Není toto jeden z příznaků virusu (ať už červíka nebo trojského koníka)?

  2. ten poslední odstavec je trefný.. pokud spadne nějaká služba, uživatelé to nepoznají.
    Pokud se ale na titulní stránce zobrazí “hacked by…” tak už to uživatelé poznají 🙂

  3. Remember, remember, the fifth of november, gunpowder treason and plot. I see of no reason, why the gunpowder treason should ever be forgot.

  4. “Většinou vše začíná nejdříve na Twittru, kde mají také oficiální účty.”

    A tohle je dobrá nepravda, anonymous už z principu nemá žádné oficiální účty…

    1. Jan: zkus @AnonOps, @OperationLeakS a @AnonymousIRC to jsou oficiální účty. Resp. pokud si chceš hrát se slovíčky tak důvěryhodné/členské/autoritativní/jednoho ze členů/skupinové atd.

  5. Źe by nastal konec facebooku? Tak to určitě nehrozí. I kdyby se skupině anonymous podařilo trochu facebook potrápit a zatížit jim servery (nebo je i na nějakou chvíli odstavit), což si vzhledem k rozsahu datacentra FB moc nedokáži představit, stejně by to bylo jen na jeden nebo dva dny …
    A co hůř, některž BFU by pak třeba zjistili že existuje i Google + a přesunuli by se tam … raději ať zástanou na FB, jsem rád že mám od nich pokoj 🙂

  6. Já trpělivě čekám, co se stane. Buď si z nás dělají srandu, nebo to bude něco většího, než jenom ukradení osobních dat uživatelů a jejich následné vystavení na internetu. Otázkou je, co tím chtějí dokázat. Asi špatné zacházení s citlivými daty?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.