Domény na Farmě

Jistě to znáte. Vyhlídli jste si na stránce cybersquatting.cz skvělou doménu, ale nemáte čas jí developovat. Nečekejte. Pokud vám přijde alespoň trochu zajímavá okamžitě registrovat. Později toho můžete litovat. Osobně se snažím mít alespoň 1/3 všech domén developovanou (moc se to nedaří, ale snažím se). V pohodě tak mohou vydělávat na ty, které na svůj projekt čekají. Co ale mezitím s nimi dělat? Odpověď je jednoduchá. Prostě je pošlete na farmu!

Nejhorší co se s doménou může stát je pokud nemá DNS záznam (v podstatě fyzicky neexistuje, pouze papírově) nebo pokud je v lepším případě přesměrovaná (sice přenáší návštěvnost a ranky na novou doménu, ale pak vysvtělit některým vyhledávačům že už není občas zabere nějaký ten týden – občas přebere i ranky a pak se komplikuje do dalšího přepočtu výměna).

Co teda znamená poslat doménu na farmu? V podstatě jí zaparkujete. Parkování domény má více výhod.

  1. zůstane ve vyhledávačích (pozor na google parking)
  2. doména si nechá ranky i po přepočtech (většinou trochu padnou, ale stále tam jsou  – otestováno na několika .cz doménách)
  3. získáte detailní analýzu o lidech co na stránky chodí (původ, počty) a co hledají (prakticky každá parking stránka má vyhledávací box a často se dozvíte velice zajímavé informace)
  4. pokud má stránka návštěvnost vyděláváte za kliky na reklamu (často je click rate větší jak 20%)

Já osobně posílám parkovat domény hlavně proto, aby jsem zjistil jestli má doména návštěvnost, co lidé hledají a složení návštěvníků. Už se mi stalo, že česká doména měla hezký podíl US trafiku (to je jak najít drahokam).

Jak to vlastně technicky funguje? Moderní parkovací společnosti fungují opravdu jednoduše.  Stačí se u nich zaregistrovat, přidat doménu do seznamu a u své domény změnit DNS a je hotovo (pozor změna DNS se může projevit až do 24 hodin). Na trhu funguje velké množství společností. Bohužel pro našince je jediné vhodné řešení namedrive. Ostatní buď nemají “pochopení” pro převážně české návštěvníky nebo vyžadují mít zaparkováno alespoň deset domén se slušnou návštěvností. V našem případě ale nejde o zisk peněz (i když ten potěší), ale o to zjistit o doméně co nejvíce informací a přitom se co možná nejméně namáhat.

Ještě pár info k parkovacím společnostem:

  • sedo.com – super společnost, ale vyžaduje efektivní návštěvnost, pokud budete parkovat český adult traffik tak čekejte brzo ban. U společnosti sedo.com se navíc nesmí parkovat jakékoliv domény co připomínají TM. Domény jako nokia-cokoliv.cz prostě nezaparkujete.
  • godaddy parking – musíte platit měsíční paušál podle toho kolik chcete mít % zisku. Velice efektivní i pro český trafik, ale musí se platit. Navíc je nutné vyplnit formulář W-8BEN naskenovat a poslat (nebo odfaxovat). Zkusil jsem to měsíc a upřimně nebylo to pro .cz domény zas tak špatné. Nakonec jsem se ale vrátil k namedrive
  • google parking – noindex = SEO smrt u všech vyhledávačů

O parkingu domén se spíše dozvíte na mém blogu 404m.com. Zde jsem tuto formu monetizace uvedl kvůli výhodě analyzovat návštěvnost a také si trochu přivydělat, což u expired domén může pár týdnů po smazání přinést slušný výdělek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.