MFA vs Minisites

Klasické MFA mají za úkol donutit uživatele co nejdříve kliknout na reklamu, kterou se stránka doslova hemží. Texty jsou zde pouze pro roboty. V podstatě pokud se zde člověk zdrží delší dobu tak MFA riskuje že jej ztratí. Jedná se o klasické MFA, které často obsahuje i několik podstránek skryté pod reklamou. Užitková hodnota takovéhoto webu je pro mnohé sporná. V podstatě by bylo ideální pokud by se na stránku rovnou dal redirekt na stránku inzerenta. Bouhžel to by pak MFA nemohlo težit z vyhledávačů.

Minisites jsou konstruované tak, aby získaly určitý kategorické zařazení od vyhledávačů. Zdrželi se všech možných penalizací (dostatek textu, žádná duplicita). Takovéto minisite pak může těžit ze svého odborného zaměření. Odkazy jsou tématicky silné a hodnotné například pro kvalitní linkbuilding specializovaného eshopu. Jako příklad si uveďme 8 minisites pojednávající o počítačové bezpečnosti. 1 bude zaměřená na největší virové hrozby v historii. Každá podstránka může popisovat nějaký virus. 2 bude zaměřená na spyware hrozby v historii. 3 na teoretické fungování virů. 4 jak fungují antiviry v boji s viry (vysvtělení pojmů jako heuristika, karanténa).   5 o firewallech obecně. 6 obecné zásady jak se ochránit před antiviry. 7 historie antivirových společností. 8 budoucnost v boji s viry. Weby budou mezi sebou prolinkované. Na každém bude tedy 7 odkazů. Na weby je udělaný speciální linkbuilding (odkazy v komentářích článků o bezpečnosti, v podpisech na forech kde se probírají viry, speciální katalogy s kategorii bezpečnost). Zhruba po 3 měsících máte 8 webů které jsou zařazené v kategorie bezpečnost. Stránky budou mít GPR 2 – 3 (spíš 2 záleží kolik dáte do tématického linkbuildingu). Jaká asi bude hodnota tématických odkazů z těchto stránek třeba pro ESET nebo Norton? Celý model je samozřejmě pouze teoretický.

Když si to srovnáme nákladnější bude samozřejmě vybudovat 8 minisites než 50 klasických MFA (nepočítám samozřejmě to vymyslet a najít díru na trhu). Navíc texty na minisites musí opravdu zaujmout – tedy kvalitní práce člověka co umí psát a také se v oboru opravdu vyzná. Google Analytics musí google hlásit, že průměrný návštěvník vydrží na stránkách více jak 2 minuty (jak si myslíte že asi google pozná, že text na stránce je opravdu zajímavý a nejedná se jen o Markovův řetezec?). Takovéto portfolio minisites se dá také velcie hezky prodat například vlastníkovy eshopu s antiviry, který potřebuje upevnit pozici na internetovém trhu.

Obrovskou výhodou minisites je jeho šance přežít výkyv nálad tvůrcu vyhledávačů. Google už klasické MFA prakticky eliminoval. Seznam by jsem v tomto nepodceňoval v rámci jejich snah o zlepšení revelance určitě nebudou váhat obětovat nepoužitelné MFA. Poslední dobou vidím všude jen samé podobné vzory. MFA se u nás moc nezlepšují spíše se více kopíruje. Nový developeři dávají přednost klasickým MFA před minisites. Je hezké udělat web a za týden už koukat jak naskakují centíky z PPC. Naopak minisites vyžadují více času a péče (musí se jich vytvořit několik nebo nasadit do už existující sítě), čekáte na ranky a návštěnost. S výsledky pak zkoušíte buď přímý prodej nebo directoglobal. Lze si zajistit poměrně stálý a dlouhodobý příjem bez obav o ban na vyhledávači nebo reklamním systému.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

6 komentářů

  1. Naprosto s tebou souhlasím. MFA jako takové podle mého názoru nemají budoucnost. Minisites mají mnohem větší šanci prorazit a hlavně ti umožní udržet si příjmy i do budoucna – tedy pokud budeš dělat kvalitní a hodnotné stránky.

  2. MFA zapleveluji seznam. Dokud seznam nevyresi vyhledavaci algoritmus, tak minisites budou vzdy na nizsich pozicich…

    Ten tyden pro MFA to jsi zkousel, nebo je to Tva zkusenost? Protoze me se nikdy nepodarilo dostat minisites/MFA do slusne pozice driv jak po 3 tydnech…

    Btw. developovani se v blizke dobe stane modlou a copywriteri budou mit zne (teda pokud seznam upravi vyhledavani a zacne penalizovat MFA).

  3. networ: 7 dní pro .com doménu po submitnutí do seznamu přes přidat stránku. Předtím 3 dny menšího linkbuidlingu (cca 30 stránek). Pak trochu masivnější. Celkem jakmile se objevil první človíček ze seznamu tak yahoo backlinks cca 100.
    Jinak cn130.com jsem měl na seznamu tušim za 3 dny (možná 4).

    Na seznamu se rozhodně maká. Rozhodně by jsem je nepodceňoval.

  4. No osobně myslím že seznam pozná co je odpad (MFA) a kvalitnější minisite.
    Zrovna dneska mi jedna minisite vyskočila na první místo na hodně konkurenční KW, kde to bylo do teď na první stránce jedno odpadní MFA za druhým.
    Centíky už pomalu naskakují 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.