Diverzifikace

Slovo diverzifikace vyjadřuje investici prostředků (peněz, času atd.) do různých odvětví, aby se zamezilo případným ztrátám, pokud náhodou jedno z odvětví postihne krize. Nebudu zde teď rozebírat do detailů jak diverzifikace funguje, upřimně řečeno jsem jej zvolil hlavně z důvodu, že během posledních pár hodin, došlo dejme tomu k rozruchu ohledně adsense, vzhledem k novým zákonům, které by měli platit od 1.1.2010. Více info se můžete dočíst na 404m.com. Faktem ale je, že jsem opět neuposlechl svůj vnitřní hlas a místo, aby jsem hledal nové možnosti monetizace, jsem se zase rozhodl vsadit na jednoho koně. Do příštího roku jsem měl v plánu více projektů, kde by příjmy z adsense měli dělat až 60%. Vzhledem k tomu, že asi adsense už nebudu od příštího roku používat, alespoň než si google založí pobočku v ČR, anebo se vydá nějaký dodatek k zákonu, který nutí všechny neplátce DPH stát se plátci v momentě kdy nakoupí od kohokoliv z jiné krajiny EU, kdo je plátcem DPH (pozor platí i o všech affiliate sítích se sídlem v EU, záleží na smlouvě).

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. Upřimně řečeno poslední rok zrovna nebyl moc nakloněn k mím novým pokusům a vše co vypadalo nadějně se rozpadlo nebo bude nepoužitelné (directoglobal pro menší site s ranky, adwebio – i když to by po pádu adsense mohlo chytnout druhý dech, sworp a teď i adsense). Na druhou stranu nabral jsem hodně zkušeností a pozjišťoval, že nejlepší je tvořit si pravidla podle sebe a věřit si. Stále je zde možnost přímého prodeje reklamy, kde stačí sledovat poptávku a být luxusnější než konkurence (levnější se moc neoplatí věřte mi).

Stále je tu ale otázka jak diverzifikovat. Zkuste si představit, že máte volné prostředky a bylo by fajn je investovat do něčeho nenáročného, co by se ale snadno dalo přeměnit na peníze. Možností je hodně, ale buď je pro investici potřeba větší množství investičních prostředků, anebo je nutné problematice rozumět. Proto uvažuju o trochu jiném modelu, kdy se nebudu muset zas tak úplně odklonit od toho co teď dělám. Například by jsem mohl vybudovat stránky za účelem jejich dalšího prodeje. Vytvořit kolem nich komunitu, dodat dostatek informací a jakmile získají nějakou váhu (autoritu) na interentu tak prodat. K takovému projektu se bude přistupovat úplně jinak než k tvorbě minisite. Daleko více se bude muset brát ohled na branding a prosazování značky. Naopak se ubere na reklamách. Mohlo by to být zajímavé jednoduše dělat projekt jen za účelem jeho dalšího prodeje a vědět, že je nutné dbát o image (žádné skryté PR články, snažit se nabrat dobré ranky). Prostě zkusit sáhnout i po jiných možnostech, které odvětví developingu nabízí. Z dalších mě napadá nákup upadajícího projektu a následně jeho předělání, přinést nějakou free službu a jakmile bude hodně navštěvovaná prodat. Teď mě moc dalších věcí nenapadá, spíše různé varianty už zmíněných.

Diverzifikace je fajn a je potřeba. Nevsázet jen na jednu věc je sázkou do budoucna. Dnešek mi ukázal, že i tak neotřesitelný systém jako je google adsense se může stát nepoužitelný a to aniž by se jakkoliv zhoršil. Stačí když někdo z politiků začne lézt EU do *****.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. “Stačí když někdo z politiků začne lézt EU do *****.”

    Ale tak to přece vůbec není, ono to vychází ze směrnic EU.

  2. No hold vsetci co mali prijem postaveny hlavne na adsense maju smolu, pretoze prijmi im tymto pojdu dole… Ale zase na webtrhu je uz kopec podnikavcov ktori uz ponukaju sprostredkovanie… Ako pises mat tak k dispozicii dostatok prostriedkov tak by som hned vedel co s nimi.

    A mas tam chybu “projekt jen za účelem jeho dalšího projektu”.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.