Diskuze pod PR článkem

O tom jestli označovat PR články jsem psal na konci minulého měsíce v článku Odlišovat Pay Per Posty od běžného blogpostu?, jenomže označení článku to nekončí, právě naopak můžou problémy teprve nastat. Mezi oblíbené triky jak přesvědčit inzerenta, aby si koupil placený článek právě na Vašem blogu je údaj o průměrném množství přečtení (impresí). Ten se dá šalamounsky navýšit právě pomocí aktivní diskuze. Jestliže napíšete kontroverzní článek, který si najde své příznivce, ale i odpůrce tak můžete vyvolat vášnivou diskuzi, jež donutí nejen diskutéry, aby se na článek vraceli, popřípadě refreshovali každých pět minut. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Ahyde nám začátkem prosince krásně předvedl co dokáže vyvolat za diskuzi, aniž by se dotkl nějakého citlivého tématu, anebo kohokoliv urazil. Viz. zde (220 příspěvků v diskuzi, skoro 50 normo stran textu v komentářích*) a zde (191 příspěvků, 44 normo stran textu*). Celkem by mě zajímalo kolik byl poměr přečteni : unikátní IP přečtení.

Otázkou je jestli je taková diskuze u PR článků vůbec vhodná. Většina inzerentů, kteří PR články využívají k získávání nových zákazníků (nikoliv jen zpětných odkazů)  chce, aby článek o jejich službách či zboží byl pozitivně laděný. Bloger si tak v diskuzi pod článkem může přečíst spoustu komentářů, které nemusí být příjemné (narážky co tu ten článek dělá, jestli by si u nich bloger opravdu něco koupil, špatné zkušenosti od konkurence, dotazy kolik článek vydělal, že se nestidí vydělávat na čtenářích atd). Většina komentářů jsou úsměvné a odráží spíše náladu v komunitě než samotnou podstatu článku. Ovšem nemusí být pro zadavatele inzerce příjemný.

Velké servery, které si na PR článcích nějakou tu korunu vydělají to řeší následovně:

  • lupa.cz  – bez diskuze
  • podnikatel.cz – bez diskuze
  • root.cz – bez diskuze
  • mesec.cz – bez diskuze
  • idnes.cz – bez diskuze
  • mesec.cz – bez diskuze

Takže to bez diskuze vypadá, že velké portály prostě debatu pod PR články nedávají. Článek se tak stává jakousi formou reklamního banneru, který má navíc informační hodnotu, tedy spíše sdělovací.

Nastává ovšem otázka, co bude nejlepší pro ty naše blogy. Možná se poučit od velkých hráčů a všem PR článkům zamykat diskuzi. Ovšem tady už by bylo fér vysvětlit čtenářům, proč je diskuze zavřena. Přeci jen komunita je ta magická aura, kolem každého blogu, která z něj dělá daleko více, než si mnozí inzerenti umí představit, takže o ní musíme i pečovat. Moje doporučení (a budu to tak také dělat), je hned do úvodu napsat text, že se jedná o komerční/propagační článek. Pokud se někdo zeptá v jiné diskuzi proč je článek zamčený, tak odpovím, že se jedná o PR článek. Jako vysvětlení to bude určitě stačit. Je to forma reklamy, která k moderním blogům prostě bude patřit. Na druhou stranu se můžou najít inzerenti, kteří budou chtít nechat otevřenou diskuzi a flame jim bude vyhovovat. Proč ne, ale tohle si chce ujasnit už na začátku. Jestliže tedy publikujete PR články na blogu, možná by stálo za to udělat si nějaká pravidla, nebo doporučení a to všem případným zájemcům o PR článek, ještě před započetím spolupráce předložit. Vyhnete se tak zbytečným nedorozuměním.

* V reálu to bude méně použitelného textu, protože jsem počítal i jména, datumy, reply atd.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

7 komentářů

  1. Další možnost je nechat diskuzi otevřenou a promazávat posty typu “Co tady dělá PR článek”, “To už jste tak ubohý, že si za články necháváte platit” adpod. Dá to sice více práce s udržováním, ale je to takový kompromis, který často používám. Diskuze mohou být občas i hodnotné (u některých článků dokonce hodnotnější než on samotný).

  2. Ja nevidim nic zle na diskusii pod PR clankom… Je ine, ze “velke” servery co sa na to specializuju to tak spravili, ale na beznom blogu aj ked bude PR clanok, okomentovat ho predsa citatelia mozu nie? A samozreejme ako pisal Marty premazavat blbe reakcie…

  3. Nemám blog , ale mám stránku dokonca by sa to dalo nazvať aj portál o športe a posilňovaní. Chcel by som ponúkať PR člányk an rozne doplnky výživy prípadne stroje atd. Kolko si mozem tak za pr článok vypýtať? Zalezi to aj na Srnaku a PGrankua elbo len navstevnici? Mam slovensku stranku takze srank do uvahy neberem.

    1. andrej: to záleží na inzerentovy, jestli chce jen zpětný odkaz nebo i něco víc. Zkus to hodit na webtrh, třeba se někdo ozve.

  4. Komentáre typu “úbožiaci, nechávate si platiť za reklamu” sú ešte v pohode. Stačí bez rozmýšľania vymazať a odkázať na začiatok článku, kde je jasne uvedené, že ide o reklamu.
    Horšie sú komentáre, ktoré danú službu kritizujú. To by ešte samo o sebe nemuselo vadiť ani zadávateľovi, aspoň má šancu ukázať dobrú vôľu riešiť problém. Avšak ako nezúčastnená osoba nemáš šancu posúdiť, či ide ide o skutočnosť, alebo niekto očierňuje konkurenciu.
    V katalógu propagujúcom istý okruh služieb od istej skupiny podnikateľov-konkurentov to zverejním na jeden deň a následne zmažem. Lenže to si môžem na webe s takou nechutnou bounce rate dovoliť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.