WordPress, blog s vlastním SEO šarmem

wordpress_logoVíte já nejsem žádný SEOlog (významové spojení slov SEO a záhadológ). U tvorby MFA jsem se vždy snažil přijít na to, které prvky pomáhají při získávání návštěvnosti z vyhledávačů. Já v SEO vidím hlavně optimalizaci onpage faktorů pro zdůraznění důležitosti a také pomoc vyhledávačům v hledání. Dnešní majoritní vyhledávače už pomoc moc nepotřebují, ale i přesto je maličkost přidat do google webmaster tools sitemapu nebo do seznam formuláře naházet nové stránky, které se mu nějak nechce indexovat. Další věci jako je linkbuilding už řadím spíše do marketingu projektu. Co se týká toho zvýrazňování důležitosti jedná se spíše o to nešetřit bajty v popiskách nebo titulcích. Nebát se používat strukturované headery, důležitá slova podtrhávat nebo jinak zvýrazňovat. Upřimně řečeno je s tím celkem dost práce. Rozhodně psát strukturovaně a nezapomínat zvýrazňovat nebo prolinkovávat skrz text na další stránky je velice náročné na pozornost a občas i dost nudné.

SEO šarm WordPressu

Dost jsem se vyhýbal používat WordPress na cokoliv jiného než blogy. Jenomže když on se dokáže tak nádherně postarat o většinu těch nudných problémů…

Pokud začínáte s tvorbou nějakého minisite, většinou se už moc projekt nerozrůstá. Počítáte s optimalizací na hlavní klíčová slova, prolinkování je většinou přirozeně zakomponované do textu (asi nepoužíváte databázi na statický web). Nepřemýšlíte nad budoucími stránkami. Prostě jednoduchý projekt. Jenomže světe div se občas se stane, že ta minisites si vede dobře, spousta lidí kliká na reklamu, hledají informace a vy si říkáte že by stálo za to to rozšířit. Pokrýt více firem na trhu, možná přidat i nějaký ten srovnávač atd. Z minisites prostě udělat větší projekt. Jenomže takovýto web už potřebuje pravidelnější údržbu. Diskuze pod posty zvedají všeobecně počet impresí (vlastní zkušenost), hlavně pokud se probírá nějaké aktuální téma a zaznívají tam anonymní nesouhlasné hlasy. Navíc to chce lépe prolinkovat. Je nutné přejít na nějaký CMS. Osobně mě překvapil WP a dál jsem nehledal (takže nevylučuju další možnosti).

Nahážete nějaký starý obsah. Vytvoříte štítky, kategorie, stránky. A začnete s prolinkováváním a vylepšováním. Důležitá slovní spojení se dají snadno hromadně ztučnit (UPDATE table …), nebo nalinkovat na štítky, které se rázem proměňují v rozcestníky, jež nahradí menší katalog. Na jednom mém fan projektu (jak jinak nazvat prodělečný projekt :)) o online hře World of Warcraft jsem využil právě štítky jako rozcestník pro hráče, kteří hledají taktiky na bosse. Zkuste zadat jednotlivé jména bossu do vyhledávání na seznamu. Většina je na první stránce. Vím, že tam není zas tak velká konkurence, ale optimalizace pro vyhledávače není jen o to být co možná nejblíže první stránce na hodně hledanou frázy, ale také pokrýt co možná největší množství otázek dotazujících v daném tématu. Je lepší být v TOP 30 na hodně hledanou frázi anebo v TOP 10 na 100 méně hledaných? Tohle je spíše řečnická otázka a odpověď se liší podle oborů a druhu marketingu.

Tohle byla jen jedna z ukázek SEO šarmu WordPressu. Základem tohoto všeho, ale je, že na rozdíl od 95% lidí, kteří optimalizují na jednu stránku (většinou domovskou) tak WordPress už optimalizuje na celý projekt, nebo chcete li celý web. Je nutné si také uvědomit a neustále si to připomínat, že vyhledávače pojem celý projekt (chcete li být extrémní tak web stránky) neznají. Vliv optimalizace (hlavně linkbuilding) na jednu stránku vede jen k tomu, že bude mít opravdu hodně šťávy a tu pak přerozdělí podstránkám. Jenomže kolik šťávy se dostane do jednotlivých stránek, když musí nejdříve něco protéct přes kategorie a ještě se podělit o různé výměny a bannery? Podle jedné teorie, která se probírala v zákulisí DD2 nikdy žádný soumrak patičkářů nebyl, jen všechna šťáva odtekla jinam, takže pro seznam ztratily podstránky jakoukoliv sílu na boj s konkurencí. Ale to už zase odbočuji někam kam sem nechtěl. Držme se faktů a tématu 🙂

WordPress nám velice pomáhá optimalizovat celý projekt, dbá na to, aby každá stránka měla svou autoritu (5 posledních příspěvků, 5 posledních komentářů, štítky), navíc se dá ručně dost dobře doupravit Co se týká výměny odkazů tak pomocí RSS se dají měnit jen určitě kategorie s podobně zaměřenými weby (opět poukazuju na off page optimalizaci nikoliv na hlavní stránku ale konkrétní stránky). Napomáhá i přirozenému linkbuildingu (různé poloveřejné čtečky). Díky friendly SEO URL jsou také odkazy poházené všude po internetu daleko efektivnější jak pro lidi (vědí na co klikají) tak vyhledávače (v URL jsou obsažena slova).

Hmm teď když si to po sobě čtu tak článek mi zase uletěl trochu jiným směrem než jsem chtěl, v každém případě pokud hledáte další infromace o WordPress SEO šarmu tak zkuste následující odkazy:

Pokud najdete, nebo jste napsali nějaký článek o vlivu WordPressu na SEO tak sem s ním do diskuze 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Osobně ještě využívám Internal Link Building (jsou asi další 2 podobné pluginy) pro interní prolinkování (např. když se v textu vyskytne jméno člena kapely, linkne se automaticky na jeho bio na webu, stejně tak jména jednotlivých alb, atd).

    Doporučuju 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.