Hodnota návštěvnosti

Návštěvnost není jen číslo za určitý časoví interval. Skrývá se v něm mnohem více. Po detailnější analýze se tak cena za 1000 návštěvníků může měnit doslova v řádech. Všichni lidé jsou si rovni možná před zákonem, ale rozhodně ne před platícím inzerentem.

Poznej svého návštěvníka
Pokud pomineme geografické rozdělení návštěvníků, které může často hlavně u lokálních inzerentů dosti ovlivnit cenu, další nejdůležitějším faktorem bude kdo a co.

Kdo – Kdo jsou návštěvníci, kteří přišli na stránky. Jaký je jejich věk, jaké jsou jejich záliby, po čem by mohli toužit a být ochotní za to zaplatit.

Co – Co zde hledají, za čím vlastně přišli. Zřejmě je zlákal obsah stránek. Hledají ale odpověď na nějakou otázku a už se nikdy nevrátí, anebo sem přišli s jasným úmyslem pročíst si co je nového.

Jestliže se na to podíváme s pohledu obchodníka tak pokud známe odpověď na otázky ze skupiny Kdo a Co, můžeme jim velice snadno naservírovat ideální reklamu. Většinou má přednost tématická reklama spojená s Co, před tématickou reklamou s Kdo.

Poznej hodnotu a marže
Pokud víte co jsou návštěvníci zač a co chtějí, musíte vědět kolik na nich vydělá případný inzerent. Je dobré orientovat se v cenách a maržích (alespoň orientačně). Často k vyšperkování efektivnosti reklamy dopomůžou různé affiliate programy. Kde si uděláte představu kolik lidí musí kliknout, než si něco koupí. Získáte tak i jakousi představu o hodnotě reklamy. Vliv na prodej má nejen období (Vánoce, odměna za dobré vysvědčení), ale i část měsíce. Hodně lidí totiž dostává plat v určitý den měsíce. Ne všichni podnikají. Nesnažte se ale udělat si hned na začátku po pár prodejích jasno. Ideální je mít vzorek alespoň ze 100 prodejů.

Pěkná čísla pro inzerenty
S pěknými čísly se také lépe shánějí inzerenti, protože alespoň řádově si mohou vypočítat na kolik je reklama vyjde. Většina chce na konci reklamní kampaně zůstat v zisku, ale najdou se i takový, kterým stačí být na nule s tím, že získali nové zákazníky. Pokud je o reklamní prostor u vás tlačenice, protože je s dlouhodobého hlediska efektivní tak jsou obchodníci často ochotní i jít do menších ztrát. Důvodem mohou být už získaní klienti anebo jen prestiž.

Tip: U přímého prodeje reklamních ploch se snažte co možná nejvíce ulehčit inzerentovi práci, ať zbytečně neztrácí čas. Ideální řešení je, když pošlete nabídku, inzerent souhlasí, pošlete mu zpět fakturu na kterou můžete i připsat zjednodušenou smlouvu (umístění, přesná doba trvání, nějaké záruky) a nahodíte jeho banner. Lidé co mají peníze většinou nemají čas. Ušetřete jim ho.

Jak volit reklamu u specifického tématu
Jestliže máte specificky zaměřený portál/blog/stránky. Je cílení daleko jednodušší. Nejdříve je fajn zjistit si konkurenci v daném oboru. Pokud se jedná o obor, kam inzerenti lijí velké množství peněz a je velký přebytek poptávky po reklamě nad nabídkou, tak téměř vždy platí Přímý prodej > Affilitate > PPC. Tohle samozřejmě platí pokud máte už vše odladěné, tedy víte které pozice jsou naprosto nejlepší. Jaký druh reklamních ploch je ideální (doporučuji přečíst minulý článek, včetně komentářů pod ním). Jestliže jste na začátku a vše odlaďujete klidně zkuste PPC. U dobrého oboru dokáže adsense jít s kliky nad 0,4 EUR. Snažte se přitom dávat grafické reklamy tak kde bude v budoucnu grafický banner (sice cena za proklik je poloviční, ale potřebujete získat čísla na základě kterých budete pak prodávat). S reklamou to moc nepřehánějte. Moc reklamních ploch většinou škodí. Na druhou stranu nenechte si zvyknout návštěvníky na web bez reklam, pokud je tam v budoucnu hodláte dát.

Reklama pro masy návštěvníků
Některé stránky mají návštěvnost opravdu namixovanou. Jsou to hlavně velké weby se zaměřením na to co se právě čte, anebo online hrami, které hrají jak úředníci, studenti tak i důchodci. Prostě to nejde přesně určit. Tady se hledá reklama i přes mnoho kliků opravdu špatně. Konkrétně ty online hry často pěkně drží nad vodou grafické reklamy na různé web browser hry. Pokud zrovna jedou kampaně na nějakou tak bez rozmyslu nasadit PPC. Kliky jsou celkem slušné a CR také. Samozřejmě pokud není placená reklama. Tady se vyplatí místo argumenty o efektivnosti kampaně spíše ukazovat počet impresí a dobu návštěvníka na stránce. Často se sahá i po reklamě přes newslettry, nebo přímo do/přes hru.

Závěr
Poznat svého návštěvníka a co chce je nutnost. Jednak to pomáhá při dalším rozvoji stránek, ale také se na základě toho dá lépe cílit reklama. Kromě základních metod monetizace jako PPC, Affiliate a Přímého prodeje reklamy jsou zde i možnosti psaní PR článku označovaných jako Pay Per Post. Teď zrovna sleduju jeden projekt, který je bez reklamy. Jedná se o blog, který jede jen na PR článcích (na 10 postů 1 PR článek). Vypadá to celkem dobře. Pokud mi to autor dovolí tak o tom rozhodně hodlám napsat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. Moc hezky napsaný článek. U přímého prodeje reklamy je podle mého názoru jeden hlavní problém skutečnost, že po měsíci až dvou se reklamní potenciál daného baneru nebo textové reklamy vyčerpá a je nutné buď udělat nový baner nebo přijít s novým reklamním textem. Jinak pak klesá clickrate a tím i účinnost reklamy pro klienta. Tohle u PPC není potřeba řešit (řeší si to provozovatel – tedy Google, Seznam, eTarget,apod.) což je také jedna z výhod PPC reklamy – úspora času. Podle mých zkušeností je třeba na web s online hrami velmi obtížné sehnat přímé inzerenty, pokud není návštěvnost v řádu 10 tisíc lidí denně. Naproti tomu třeba v jiných oborech stačí i méně návštěvníků. Všechno je to otázka nabídky a poptávky. Nejdůležitější je kvalitní a často aktualizovaný obsah. Ten přitáhne návštěvníky a pokud si nějaký článek na webu přečttou řádově stovky lidí je shánění přímé reklamy poměrně snadné. Ovšem dosáhnout takové návštěvnosti není tak jednoduché jak se může zdát a chce to hodně práce…

  2. Asi bych se také vyvaroval příliš brzké snaze vydělat na svém webu/blogu například pomocí PPP. Člověk potká mraky mladých “podnikatelů”, kteří si založí blog, dají tam tři své články (povětšinou bláboly o sobě) a pak tam šoupají jeden PR článek za druhým… pár stokorun z toho asi je, ale web/blog, je o ničem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.