Limit na příležitostný příjem vzroste o 10 tisíc

V srpnu schválila vláda návrh zákona o daňové reformě. Teď jej budou projednávat poslanci.

Tento návrh v sobě obsahuje i zvýšení limitu pro příležitostné příjmy. Pokud vše půjde dobře v roce 2013 by jste si mohli formou nahodilého přijmu vydělat až 30 tisíc ročně, bez nutnosti podávat daňové přiznání.

Od zvýšení limitu si slibuje například ministerstvo zemědělství například rozšíření nabídky kvalitních regionálních potravin. Tady mi tak trochu začíná rozum stát, protože pěstovat něco za účelem prodeje by přeci mělo být kvalifikováno jako podnikání, ale budiž. Pokud nám chce vláda ulehčil “minipodnikání” tak tím jen dobře.

Podobně by jsme se totiž mohli dívat i na prodej reklamy na stránkách. Nahodím na blog nabídku pronájmu reklamního místa a inzerent si jí musí koupit minimálně na 3 měsíce. Žádné podnikání jen náhodný příjem. Já osobně v tom problém nevidím. Je otázkou jak se na to bude tvářit samotný zákon. Na druhou stranu třeba prodejcům na aukru to prošlo. Pokud neprodali nad limit, tak se prý nic nestalo. Takže žádný problém.

Definice podnikání je:
Podnikání je soustavná samostatná činnost určité osoby za účelem dosažení zisku. Obchodní zákoník podnikání definuje jako soustavnou činnost prováděnou samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku.

O tom co je a není podnikání by se dalo dlouhé hodiny polemizovat. Dělaní MFA má k podnikání určitě blíže než prodávání reklamy k blogu, který píšete pro radost anebo “pro radost”. To samé by mohlo platit o nasazení reklamních systémů. Je psaní pay per post článku na svůj blog podnikání? Spíše příležitostní přivýdělek. Je nahození PPC systému na blog podnikání?


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. je to mysleno na zemedelsti ze muzou “sedlaci” prodat prebytky ze svy zahradky
    takze kdyz na webu prodam reklamu a reknu ze mam prebytek volnyho mista tak je to v podstate stejny, uvidime jaky k tomu zakonu budou vyjimky atd

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.