Zelený webhosting

Poslední dobou, když se snažím získat nějaké zajímavé informace ze světa českého webhostingu, tak jediné co čtu jsou akční ceny, slevy, kupóny. Jakoby se u nás už jinak ani proti konkurenci nebojovalo. Zkusil jsem tak trochu zapátrat v zahraničí a narazil jsem na zajímavý pojem Green hosting, také známý jako eco-friendly hosting.

Ačkoliv u mě převládá k “eko” věcem spíše obecný despekt, způsobený násilným zaváděním všeho co je “eko”, zkusil jsem se přemoci a dohledat nějaké zajímavosti.

Internet spotřebovává každým rokem stále více a více energie. Pokud bychom sečetli všechny účty za elektřinu, které spotřebovaly serverová zařízení, mělo by to být ročně údajně až 7,2 miliard dolarů. Tohoto tématu se chytly některé velké společnosti a začaly prezentovat možnosti zeleného hostingu.

A jak to funguje? Ve většině případů společnost jen poukazuje na to, jak je šetrná k přírodě. Jindy se pochlubí kolik peněz nacpala do různých projektů na obnovu přírody. Některé zajdou dokonce tak daleko, že se snaží co možná nejvíce šetřit s energií různou formou jejího uchovávání, popřípadě si část vyrábějí sami. Jednou za čas se pak poplácají po ramennou a pochválí, kdo z nich má zelenější trávníček kolem svého datacentra.

Ale tohle všechno se u zákazníka počítá. Někteří jsou schopni si připlatit pár dolarů měsíčně s vědomým, že jejich internetová prezentace je na serveru, který je šetrný k přírodě. Ovšem to platí o zahraničí. U nás si to moc dobře neumím představit.

Co si za poslední roky pamatuju, tak nejvíce se na ekologické kampani svezl americký HostGator [1]. Na Twitter tehdy létaly celkem zajímavé slevové kódy a konkurence jej bedlivě sledovala.

Ovšem existují i společnosti, které si na ekologické notě budují kompletní branding. Našel jsem jich hned několik. Asi nejvýraznější je green-hosting.co.uk, kde budou vaše weby umístěné na serverech, které pohání energie z větrných elektráren. Dokonce jednotlivé varianty webhostingu jsou pojmenovány podle větru.

[1] – Green Web Hosting provided by HostGator


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

7 komentářů

  1. Toto sa v súčasnosti rozvíja na Islande. Je tam zopár hostingových alebo cloudových firiem, z veľkej miery preto, že je tam elektrická energia extrémne lacná. A tiež pre ten green image, kedže elektrinu vyrábajú hlavne z geotermálnych zdrojov a vetra. Napríklad http://greenqloud.com/.

  2. Tak zrovna jestli je hosting zelený nebo ne mne jako zákazníka nezajímá. Mnohem víc jsou spíš různé zranitelnosti a odolnost vůči hackingu, viz případ soom.

  3. Už z princípu je to blbosť. Ak by mali byť naozaj zelený tak ich zdroje budú závislé od počasia. A mať funkčný hosting len keď zasvieti slnko a zafúka vietor? To už radšej hosting s vlastným reaktorom než pseudo eko srandu.

  4. Myslim si, ze v Cechach a na Slovensku vela ludi na zelenu nechytia. Jedine, co presvedci ludi v nasich krajinach su zatial ceny. Nasa mentalita je zatial takato a este sa par rokov pockame na zmenu v mysleni.

  5. To je síce pravda, že sa na zelenú nechytia – pokiaľ nie sú nejak vážnejšie ekologicky zameraní. No Greenweb.sk má okrem toho, že je zelený, aj super nízke ceny webhostingu aj multihostingu, takže myslím, že zákazníkov osloví aj cenou… 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.