Forpsi má dumpingové ceny i na gTLD

Zhruba za týden to bude rok, co společnost Forpsi nasadila dumpingové ceny na .cz domény. V té době (14.11.2011) měla 182K registrovaných domén s podílem 21,1% všech .cz. Dneska je to téměř 213K .cz domén s podílem 21,3%. Pokud by nebylo tak jednoduché .cz doménu převádět a hlavně bezplatné, zřejmě by to dnes bylo o pár desítek tisíc víc.

V nedávné době se rozhodli rozšířit svou dumpingovou nabídku i na gTLD. Momentálně si tak můžete u Forpsi registrovat .com, .net, .org, .info a .biz za 90 CZK (108 CZK s DPH), což už zní velice dobře. Při dnešním kurzu 19,762 to dělá 4,55 USD (5,46 USD s DPH). Pokud pomineme šílené reklamní akce u GoDaddy, kdy se dá gTLD koupit za 1 – 2 USD, tak myslím že Forpsi momentálně nemá konkurenci. Zvláště pokud jste plátce DPH.

Je třeba si ovšem uvědomit, že na rozdíl od naší národní domény není přesun gTLD jinam zas tak jednoduchá záležitost. Jistě mělo by to být snadné. Stačí přece doménu odemknout u registrátora, nechat si zaslat kód, ten zadat u dalšího registrátora a je hotovo. Ovšem už se mi stalo, že se doména prostě zasekla a musel jsem to řešit za asistence technické podpory. Ostatně ne nadarmo si píšou do podmínek, že převod může trvat až několik dnů. Pokud si tedy doménu koupíte a budete jí chtít převést jinam rozhodně to neodkládejte na poslední chvíli. Jakmile se totiž dostane do stádia expired je nutné jí nejdříve prodloužit u stávajícího registrátora.

Jinak přechod od konkurence mají registrátoři domén celkem v oblibě. Většinou zaplatíte cenu odpovídající nákupce, popřípadě ještě nějakou motivační slevu. Ovšem co přesun, to nutnost prodloužit platnost domény o jeden rok. Zrovna teď mají u GoDaddy akci Přesuňte doménu za 7,99 USD a získejte rok zdarma 🙂

Když už jde Forpsi do takto dumpingových cen, možná by mohli zauvařovat o akreditaci u ICANN.* U nás jí má zatím jen Subreg.

PS: Forpsi není jediná společnost, která prodává .cz domény za dumpingové ceny. Pokud nechcete čekat než proběhne registrace, tak zkuste Hexageek.

* oprava 13.11.2012 – Forpsi nepotřebuje být akreditovaným registrátorem ICANN, protože její vlastník společnost ARUBA S.P.A. už jim od roku 2009 je.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.