Setkání v Datacentru WEDOS

Právě jsem se vrátil z Hluboké nad Vltavou, kde včera probíhala akce Setkání v Datacentru WEDOS s následným pokecem (afterpárty) v nedalekém hotelu Hotelu Záviš. Přináším vám exkluzivní informace a pohled do zákulisí společnosti Wedos.

Z Tábora do Hluboké nad Vltavou to není zrovna daleko. Autobusem i s menší zajížďkou to autobus zvládl za hodinu a čtvrt. Do Hluboké dorazil zhruba v 13:30. Volný čas jsem se rozhodl věnovat prohlídce města. Nutno podotknout, že je rozhodně na co koukat. Zasněžená Hluboká vypadá opravdu jak pohádkové město. Nějaký čas mi ale stejně zbyl. Využil jsem tak nabídku místní exotické čajovny a na férovku si dal svařák.

Datacentrum

Před třetí jsem vyrazil k sídlu firmy, kde jsem chvilku stepoval a v hlavně si připravoval otázky. Celkem mě překvapilo, že krom mě tam nikdo jiný zatím nebyl. Zanedlouho dorazil Josef Grill s lopatou na odmetání sněhu. Pozval mě dovnitř a decentně prohrábl cestičku k vstupním dveřím.

Vchod do sídla společnosti Wedos
Vchod do sídla společnosti Wedos je za místní poštou.

Budova je z části zasazena do skály. V první patře je velká místnost se servrovnou a zřejmě montážní místností. Nahoře jsou pak kanceláře, zasedačka a velká místnost, kde je technická podpora, programátoři a zřejmě i technici. Nějak jsem se zapomněl zeptat kdo má ve firmě svou vlastní kancelář.

Vstupní chodba.
Takto vypadá chodba, po vstupu do budovy. První dveře nalevo vedou do servrovny, za druhými, které jsou pozůstatkem původního atomového krytu, je ovládání hasícího zařízení. Co je za dveřmi naproti jsem neviděl, ale jsou největší a údajně se jimi stěhují velké věci do servrovny. Schody, lemovány barevnými kresbami s motivy internetu údajně kreslily děti, vedou do kanceláří.

Zanedlouho se přidali další návštěvníci. Petr Cikán majitel eshopu s elektronikou mshop.cz a Roman Viták provozovatel eshopu s hračkami lumpik.cz. Přesunuli jsme se do servrovny. Musím přiznat, že mě překvapilo jaké tam mají teplo. Přitom ven do chodby prakticky žádné nepronikalo.

Vnitřek servrovny Wedos.
Servrovna Wedos. Tady jsou uložená vaše data.

Ty červené tyče na stropě jsou součástí hasícího systému, odvádí vzduch do počítače, který vyhodnocuje situaci. V případě nouze zřejmě vyhlásí poplach. Když pak dojde na nejhorší tak ze z velkých červených “hasičáků”, které vidíte po stranách začne vypouštět hasící plyn FM200. FM200 (C3HF7) je bezbarvý plyn, který uhasí prakticky cokoliv a přitom nezabije člověka (což tak úplně není pravda). Dokáže uhasit nejen servery, ale i hořící tekutiny, anebo jiné zapálené plyny. Není ovšem levnou záležitostí. Náplně ve Wedosu stály kolem milionu korun.

Nalevo vidíte chladící jednotky. V místnosti byly tuším celkem tři. Jsou to ty velké bílé skříně. Ta vyšší a užší jsou tuším rozvaděče elektřiny? Teď si ale nejsem jistý.

Vzadu jsou vidět racky se servery. Celkem jich je osm, ale ne všechny jsou plné. V serverech by mělo být kolem tisícovky disků, ale toto číslo nám bylo sděleno v pozdních hodinách. Takže mě prosím neberte za slovo 🙂

Podlaha je dvojitá. Odhaduju, že pod ní je zhruba půl metru prostoru. Vzduch proudí pod ní. Dostává se pod servery a je hnán nahoru. U serverů je celkem slušný průvan. Takže pokud se bude akce opakovat a nějakou slečnu napadne vzít si sukni, tak to není dobrý nápad. Opravdu to tam hodně fouká.

Ty dřeva v popředí je budoucí vytápění kanceláří. Teplo ze servrovny bude hnáno do kanceláří. Dělníci museli vybourat poměrně velké kusy betonu.

Betonové bloky, které chrání vaše data

Počítám, že takové nebudou jen ve stropě, ale ve zdech. Celkem síla co?

Bloky betonu jsou umístěné ve vedlejší místnosti. Nepamatuju si její název, ale vypadala jako technická místnost. Viděl jsem tam i jeden rack se servery. Byla v ní i rozebraná klimatizace. Takže tohle se stará, aby servery neshořely. Vedle je pro porovnání i další blok betonu.

Součástka z chlazení

Fotky serverů jsem bohužel neudělal. Byl jsem z toho tak trochu mimo 🙂

V každém případě nejvíce prostoru zabírají VPSka. Webhostingy jedou v jednom racku a prostoru je tam údajně ještě dostatek. Vše má dostatečnou rezervu a i při stávajícím růstu webhosting nepocítí jakýkoliv problém. VPSkaři mají také dost prostoru, ale občas je nutné je přesouvat buď automaticky anebo ručně mezi servery, aby mohlo být učiněno zadost slovu neomezeně. Ale o tom v další části. Náhradních dílů je dostatek a jsou někde v horním patře.

Viděl jsem i záložní generátor a UPSky. Wedos je připravený prakticky na jakoukoliv variantu. Generátor by měl v pohodě všechno utáhnout a stačí mu dolévat jen naftu. Takže dokud bude nafta nemáme se čeho bát. Už si přesně nepamatuju jak často by se pro ní muselo při současné zátěži dojíždět, ale tuším to bylo 1x za den. Teoreticky by tak Wedos měl fungovat i bez elektřiny.

V druhém patře jsme moc času nestrávily. Některé místnosti byly kvůli přestavbě vytápění ze servrovny používány provizorně. Samotný mozek Wedosu však byl v pohodě. Viděl jsem tam odhadem tak sedm lidí a celkem tam byl prostor pro 15 – 20. Prostoru tam bylo opravdu dostatek.

V konferenční místnosti jsme dostali igelitku NejlevnejsiPNEU s čepicí, šálou, hrníček, propiskami, přívěšky na klíče a ještě tričko. Pak jsme dostali instrukce jak se dostat do místnosti pro afterpárty.

Cestou jsme ještě potkali další skupinku o cca 15 lidech, kteří přišli na čtvrtou hodinu.

Afterpárty

Než začala afterpárty musel jsem vyřešit zásadní problém, jak se dostanu domů. V Hluboké nad Vltavou je to totiž z centra na nádraží skoro 4km. Šel jsem se tak poptat po nějakém čísle na taxíka. Zjistil jsem, že jediná možnost je objednat si jej z Českých Budějovic. Takže nastal čas na plán Bé a vydal jsem se na recepci jestli nemají volný pokoj. Naštěstí měli. Wedos tam vyjednal celkem slušnou slevu. Takže za 500 CZK mohli účastníci strávit noc v luxusním čtyřhvězdičkovém hotelu.

Afterpárty začala v nás třech. Bylo fajn kluky, kteří mají vlastní úspěšný eshop, poslouchat. Po zhruba dvou pivech dorazili zaměstnanci Wedos a jejich šéf. Začala debata ohledně budoucnosti Wedos, povedených a nepovedených akcích a také vyjasnění některých mýtů. Přiznám se, že jsem rychle využil příležitosti sedět vedle pana Grilla a podal cca 10 pozměňovacích návrhů a nápadů. Pak proběhla ještě jedna dodatečná prohlídka pro lidi, kteří to nestihli.

Když se vrátili, pan Gril nás vyzval ať se navzájem představíme. Zjistil jsem, že spousta lidí v místnosti jsou zaměstnanci Wedos, pár lidí přišlo s Forpsi a zbytek lidí nezastupovalo žádný konkrétní projekt, anebo se z nějakého důvodu nepochlubili. Výjimkou byla naše trojice a Petr Kovařík z projektu eJob.cz. Celkem tedy mohlo být účastníku akce tak 20. Někteří sebou měli přítelkyni. Čekal jsem větší účast. Pravdou je, že krom Facebooku se akce propagovala jen před cca měsícem. S tím jak se blížila se o ní nemluvilo vůbec. Což je škoda.

Pak se večeřelo, pilo a ve tři jsme do zabalili a šli spát. Druhý den mě eshopeři z Prahy vzali sebou autem a vysadili v Táboře. Moc vám děkuji a ať se daří.

Wedos – Fakta anebo Fikce

Wedos vznikl náhodou

Wedos původně neměl vůbec vzniknout. Pan Grill měl společnost zabývající se pojištěním a pronajaté kanceláře v budově, která patřila Telecomu. Ten přišel s “nabídkou” vystěhujte se anebo si kupte celou budovu. Vzhledem k tomu, že budova stála na optice, tak přišel nápad ze dne na den rozjet webhosting. V té době pan Grill ještě stále pracoval ve Forpsi, kterou prodal italské společnosti Aruba.

Jak se dostal Wedos tam kde je?

Wedos byl postaven na konceptu úsporného řešení a maximální automatizace. Do začátku pan Grill investoval zhruba dvacet milionů do celého projektu. Věděl jak to ve výsledku má vypadat. S “trochou” improvizace se to rozjelo a funguje to. Všechno je neuvěřitelně naddimenzované. Měl jsem to potěšení mluvit s jením z techniků, který seděl naproti mě (jméno si nemůžu vybavit) a ten jen kroutil hlavou co někteří zákazníci dostávají za těch pár korun. Pan Grill je nakloněn různým zeleným technologiím a možná se brzo dočkáme i jedné scifi technologie. Akcionáři by teď neměli číst dál. Wedos dostal už několik nabídek od velkých firem na umístění desítek racků do jejich datacentra za hodně slušný paušál. Teoreticky za to by si už jen mohli přerozdělovat dividenda. Pan Grill odmítl velmi zajímavé nabídky a jde si svou cestou.

Může někdo udělat Wedos 2?

Bez velké počáteční investice to podle mě nepůjde. Dále je tu know how. V podstatě celý systém je postavený na know how. Pokud se chcete prosadit ve webhostingu. Kupte si raději virtuály na Wedos a začněte na nich pod svým jménem nabízet webhosting.

Kde je Wedos teď?

Wedos zabral slušnou část webhostingového trhu a cílí dále na virtuály. Padla tam nějaká konkrétní čísla, ale nemyslím si, že je fér je zveřejňovat. V každém případě má víc zákazníků než čekal, je v zelených číslech (pomineme li náklady z předchozích let) a může si takhle vegetit na pomalém stoupajícím trendu. Mají spoustu věcí udělat, dodělat, implementovat, předělat, otestovat a tak dále. Jejich to do list je tak velký, že jej začínají rozdělovat do adresářů: možná někdy, nespěchá, udělat, dokončit rychle, spěšně a už včera bylo pozdě. Chtějí zvolnit tempo a stabilizovat si pozici na trhu.

Můj osobní názor je, že to není špatná myšlenka.

Co velkého Wedos plánuje

Vážně se plánuje výstavba druhého datacentra a to opět v Hluboké nad Vltavou. Což mě překvapilo, protože tím přijdou například o možnost marketingově pokrýt větší oblast. Krásně to bylo vidět na této akci. Kdyby měli datacentrum v Praze, přišlo by se podívat několikrát více lidí a vzniklo by více článků jako je tento. Ovšem vědí co dělají. Pokud by například plánovaly serverhousing určitě by Praha byla důležitou volbou. Takto mohou alespoň otestovat sci-fi technologie, zavést tarif Wedos NoLimit Hranolka a ještě k tomu vytápět místní bazén 😉

VMS aneb Angel Hosting like tarif na Wedos

Jestli jsem za něco opravdu nezjištěn orodoval tak to byl VMS, respektive něco podobného jako Angel Hosting jedoucí na Wedosu.

Takže o klasickém VMS se uvažovalo. S tím, že by to měli na starosti dva technici, kteří by se u toho střídali. Problém je, že nejsou dva technici. Popravdě si ale myslím, že to už bylo spíše zameteno do adresáře možná někdy.

Automatizované blbuvzdorné řešení ala Angel Hosting. Něco se plánuje. Popravdě by stačilo jen rozšířit možnosti stávajícího tarifu NoLimit Extra a je to doma. Výkonnostně to bohatě stačí. Jen to chce větší možnost nastavování si věcí a automatickou aktualizaci všeho, co může být hacknuto.

Některé kauzy

Padly i otázky ohledně přetěžování serverů. Možná si pamatujete na článek o problému s počtem souborů u Wedos. Nastalo několik problémů s lidmi, kteří měli v adresáři miliony souborů. Rekordman měl údajně několik adresářů a v každém kolem 2,5 milionů souborů Ten jeden konkrétně byl prý opravdu odpojen. S ostatními se to řešilo. Podpora tak dostala za úkol upozornit klienty, kterým se začínají hromadit desítky tisíc souborů v adresáři, ať je upozorní. Pojem sjednat nápravu znamenal ať se obrátí na svého webmástra či programátora, protože oni sami můžou mít problém. Bohužel nebyla použita vhodná šablona emailu, která zněla zbytečně tvrdě.

Pokud se vyskytnete s někým kdo vytěžuje na serveru disky, anebo dělá bordel, řeší se to většinou tím, že problémový člověk je přesunut “někam daleko” kde nebude překážet. Často se to dělá individuálně.

Nelimitované přenosy. Tady je jedna zajímavá historka. Na jednom webu má zákazník zřejmě mirror web, anebo tam jen ukládá patch k velice oblíbené online hře. Když tedy vyjde patch či update vyletí přenosy na třeba i o 1 GB. Pan Grill si vyjede grafy, zeptá se techniků a ti mu jen řeknou “Vyšel patch”. Pan Grill přikývne a jede se dál. Takto mi to bylo tedy podáno od technika.

Místo na disku. Tady mě hlavně zajímalo jestli mohou zákazníci narazit na nějaké to omezení. Problém se údajně neprojeví na prostoru, ale spíše jinde. Údajně se občas objeví na hostingu za 25 CZK někdo, kdo pracuje s 18GB tabulkou a tam už je nutné zasáhnout. Spíše jsou to tedy takovéto extrémy.

Wedos Akcie

Další emise akcií je v to do listu. Je to ale spíše ve stádiu úvah. Zaslechl jsem zase termín kolem prázdnin, ale je dost možné, že to bude úplně jinak. Pokud máte zájem lepší zřejmě bude oslovit stávající akcionáře, dát si poptávku na webtrh, webdeal, webdeal atd. Zanedlouho u nich skončí testovací období a zisk z nich se nemusí danit.

Chcete pracovat pro Wedos?

Pokud jste uvažovali, že budete pracovat pro Wedos, tak budete muset bydlet anebo dojíždět do Hluboké nad Vltavou. Pan Grill nějak nevěří v práci z domova.

Ptal jsem se zaměstnanců jak to probíhá, anebo co je nutné umět. Takže záleží na pozici. Technici i technická podpora musí vyplňovat testy, které si vás dobře proklepnou. Dostat se tam není nic jednoduchého. Rozhodují nejen znalosti ale i zkušenosti z předchozího zaměstnání. Pokud už se tam jednou dostanete, tak máte celkem slušně otevřené dveře. Zaměstnanci jsou pravidelně proškolování, testování a získávají interní certifikaci. Za rok tak můžete nabrat velké množství zkušeností, které nikde jinde jen tak nezískáte. Nutná je i znalost angličtiny.

Závěr

Už koukám, že jsem přetáhl 2000 slov, takže je čas to zaříznout. Pokud si vzpomenu na další detaily, dám je do samostatného článku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

9 komentářů

  1. Hezký článek, díky.. Dříve jsem pracovat v jedné menší hostingovce, takže je to pro mne zajímavé porovnání, jak tu samou věc dělají jinde. A je vidět, že wedos je na mnohem vyšší úrovni než leckteré konkurenční hostingy.

  2. Trochu jsem se zalekl délky článku, ale přečetl jsem to tzv. jedním dechem..
    Pokud byla investice cca 20M, tak by mě docela zajímala návratnost investice. V zelených číslech možná jsou, ale nebude to pravděpodobně nic ohromného.

  3. Dobrý den,

    děkujeme za návštěvu a za shrnutí. Doplním nebo upravím jen několik drobností, případně odpovím na “dotazy” vyplývající z textu.

    Kanceláří u nás máme cca 330 m2. Všichni sedíme v jedné velké kanceláři (cca 160 m2). Dále máme zasedací místnost (v pátek byla plná plechů 🙂 ), školící místnost a další 4 menší kanceláře. Vlastní kancelář mám já a účetní, aby měl klid na svoji práci. Já však sedím s ostatními, abych věděl “co se děje v trávě”. Celkově se do všech kanceláří vejde pohodlně 35-40 lidí. Máme tedy prostor pro růst.

    Teplo v serverovně je záměrně. Do serverů jde 24,5 stupně a vychází z nich cca 29,6. Každý stupeň dolů znamená hodně (řádově několik %) energetických nákladů na chlazení a vzhledem k našemu zelenému pojetí jsme hledali optimální provozní (a zároveň ekonomické) řešení (do 30 stupňů servery nezapínají přídavné ventilátory).

    Velkých “hasičáků” máme celkem 4 kusy plus potom menší ruční rozmístěné po serverovně a po budově.

    Klimatizací máme celkem 6. 4 jsou ve velkém datovém sálu a 2 v menším sálu vedle (tam byly zrovna rozebrané – dělal se servis ložisek ventilátorů).
    Vyšší skříně jsou skutečně rozvaděče elektřiny. Každý nezávislý, oba přes UPS a jeden ze sítě a druhý přes motorgenerátor. Servery mají duální napájení a tak do serverů vede kabel z každého rozvaděče.

    Racků vzadu ve studené uličce je 10. Jedenáctý rack je z bezpečnostních důvodů ve vedlejším sále (a je v něm zakončena veškerá optika). Dvanáctý interní rack je v kancelářích. Zaplněnost je zhruba 8 racků, přičemž to je tak 8-9% celé kapacity datacentra.

    Pod podlahou je 40-45 centimetrů prostoru. To jste trefil zcela přesně. Stejný prostor nám zůstává nad racky pod stropem a tak vzduch proudí bez větších problémů. Studený pod podlahou, teplý pod stropem.

    Fotky serverů máme všude na webu – hlavně na Facebooku (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151417782872780.547938.259342012779&type=3) a tak nevadí, že jste nic nenafotil.

    Většina webhostingů je skutečně v jednom racku, část v dalším. Máme celkem 4 skříně pro blade servery (na nichž jedou webhostingy). Většina místa zabírají skutečně servery RX300 pro VPS.

    Nakonec se na akci prostřídalo 25 lidí mimo WEDOS a kolegů z naší bývalé firmy. Považujeme to za velký úspěch, protože k nám vážili cestu lidé i několik stovek km (i ze Slovenska). Naše představa byla 10-15 lidí a když se na Facebooku přihlásilo 40 lidí, tak jsme okamžitě přestali akci propagovat. Měli jsme obavy o to, jaká bude atmosféra. Příště víme, že se nemusíme bát.

    Finančně byla investice cca tak, jak jste uvedl a tak jak jsme se bavili. K tomu však je nutné připočítat znalosti, zkušenosti, práci a kompletně investování všech výnosů zpět do firmy. To znamená, že firma má dnes jen hardware za cca 20 milionů, ale k tomu poměrně velkou budovu s pozemkem, kompletní vybavení, zákazníky, značku a mohu říct, že i dobré jméno.

    Tím by šlo odpovědět na další dotaz z diskuze. Obrat firmě roste. Již několik měsíců se pravidelně pohybujeme přes 3 miliony korun bez DPH (v době akce to bylo cca 3,5). Náklady nám dramaticky nerostou. Nejvíce dělají nákupy domén (cca 1/3), serverů a hardwaru a vybavení (dělali jsme například optický kabel, novou UPS, nyní freecooling), mzdy pro 15 pracovníků, propagace a provizní systém, elektřina (vše máme jako green IT řešení), konektivita. V každém případě celkové provozní náklady jsou výrazně nižší, než příjmy. Z hlediska provozního jsme v plusu a z hlediska zisku bez odpisů, což je ukazatel hodnocení výkonnosti firem dosahujeme provozně zisku za který se nemusíme vůbec stydět. Brzo napíšeme nějaký report. Příjmy – matematicky stačí vycházet z toho, že u nás hostuje téměř samostatných 29.000 webů (k tomu připočtěte příplatkové služby), několik tisíc VPS (v různých velikostech), několik desítek dedikovaných serverů a dostanete se na zajímavá čísla. Vzhledem k tomu, že máme vše zautomatizované a jsme bez nájmů, úvěrů a leasingů, tak naše provozní výsledky hospodaření mohou být zajímavé :-). Již brzo se dozvíte víc. Z uvedených informací je jasné i to, že potom můžeme některé méně ziskové (a méně rentabilní služby) “odmítat”.

    To by asi stačilo 🙂 … omlouvám se za dlouhý komentář. Ještě jednou děkuji za článek a všem návštěvníkům za návštěvu.

  4. To je po hodně dlouhé době takhle dlouhý článek, který jsem přečetl celý a to včetně komentářů. Zde je vidět, že velké projekty musí být perfektně propracované a není problém se stát jedničkou na trhu doslova během měsíců. Wedosu přeji mnoho úspěchů, ať se daří!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.